Activiteiten september 2020

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Corona classics in Mariakerk Krewerd
Corona classics in Mariakerk Krewerd

Vanaf zondag 26 juli 2020 elke zondagmiddag corona-vrij genieten van het orgel van Krewerd. Organist Hans Nomen uit Warffum is uw gastheer - hij verzorgt - met 'handen en voeten' - orgelmuziek uit vervlogen tijden en praat u tussen het spelen door bij over de muzikale meesters uit het verleden. Een laagdrempelig evenement waar u kunt binnen wippen en vertrekken wanneer u dat schikt. Corona-vrij genieten van muzikale klassiekers!

Uit de KUNST in Usquert
Uit de KUNST in Usquert

Uit de Kunst in Usquert is de kunstroute in Usquert. Elke 1e zondag van de maand zijn 11 kunstenaars aan het werk in 9 verschillende ateliers. Naast het ‘Monumentaal Usquert’, waar duizenden bezoekers elke twee jaar komen, is Usquert nu een evenement rijker. Kom en bewonder de kunst van het beeldhouwen, schilderen, fotograferen en quilten. Er is een verscheidenheid aan kunst van pop art, portret, landschap en figuratief tot organische vormen, iconen en abstract. Op twee van de locaties kun je ook 2e hands schatten ontdekken, en je kunt ook een koffiepauze nemen op de Streeksterweg 11.

Kerken- en Marentochten Geannuleerd!
Kerken- en Marentochten Geannuleerd!

Helaas gaan deze tochten dit jaar niet door! Volgend jaar hopen we ze weer te kunnen maken.Het Damsterveer van Appingedam ontwikkelde samen met SOGK de Kerken- en Marentocht: een dag-arrangement, onder leiding van een gids, waarbij varend over de Groninger maren kerken worden bezocht. Voor 2020 zijn drie vrijdagen gepland: 12 juni, 24 juli en 11 september. Het programma start om 10.30 uur met koffie en gebak in Paviljoen Overdiep aan de jachthaven te Appingedam. Van hieruit is het een kleine wandeling met de gids naar de Nicolaïkerk. Vervolgens vaart u met het Damsterveer door het eeuwenoude stadscentrum, onder de hangende keukens door, richting het buitengebied met als eerste stop het wierdedorp Oosterwijtwerd. Voor nadere details zie onderstaande link.

Open Monumentendag 2020 Carillonconcert
Open Monumentendag 2020 Carillonconcert

Henk Veldman speelt Hollandse Hits op open Monumentendag. De Hippolytuskerk van Middelstum is net als andere dagen open, de toren met de smalle trappen blijft in verband met corona gesloten.Het beloogt een gevarieerd programma te worden met eerst een blokje volksliedjes en dan gaat de beiaardier door de jaren 50, 60 en zo tot 2009. Henk Veldman licht zijn keus toe; `Hollandse hits die we allemaal kennen van radio en tv en die inmiddels bij ons nationaal cultureel erfgoed zijn gaan behoren. Sommige liederen herinneren ons aan de knusse sfeer van vroeger, waarbij de musicalartiesten en de kleinkunstenaars voor een ongedwongen sfeer en extra vrolijkheid zorgden. Later wordt ook het het grotere drama bezongen, want je kunt wel bij de pakken neer gaan zitten, maar je kunt het ook van je afschrijven, zoals dat zo mooi heet, en er dan nog munt uit slaan ook. Uiteindelijk schuilen we aan het slot toch weer bij elkaar. U hoort liedjes van o.a. Jules de Corte, Ramses Shaffy, Frans Halsema, Herman van Veen, Marco Borsato en Claudia de Breij. Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze corona tijd mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen, voor de toehoorders is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. De toren blijft voorlopig gesloten. Zie voor het laatste nieuws en het volledige programma onderstaande website van de Commissie. Voor contact: Jan Luit, voorzitter Commissie Hemony Beiaard Middelstum SOGK 0595 551258 of 0629592546.

Ensemble Lyrico
Ensemble Lyrico

Tijdens Open Monumentendag speelt Ensemble Lyrico in de sfeervolle ambiance van de Mariakerk 'Ayres and psalms' van John Dowland (1563-1626), begeleid op gamba, klavecimbel en bas. Uitvoerenden Lucia van Vugt: sopraan Geert Koskamp: altus Wil Lensen: tenor Noël Casteleyn: bas Ben Bults: gamba Arie de Bruijn: klavecimbelJohn Dowland (1563-1626) John Dowland was een Engelse zanger, luitist en componist die bekend is geworden door het lied 'Flow my tears' (Lachrimae). In 1596 publiceerde hij zijn eerste muziekbundel met de titel de First Booke of Songes or Ayres of Foure Partes with Tableture fort the Lute. Deze bundel werd een enorm succes. Het was de eerste publicatie van Engelse 'lute songs' en de eerste muziekpublicatie in 'tafelboekvorm'. Hierbij wordt de partituur zodanig afgedrukt, dat maximaal vier zangers wanneer ze rond een tafel staan elk hun eigen partituur kunnen lezen uit één en hetzelfde muziekboek. OrganisatieEnsemble Lyrico in samenwerking met Plaatselijke Commissie Mariakerk Krewerd.ToegangVrije bijdrage na afloop Meer informatie op onderstaande website.

Expositie schilderijen - EXPOSITIE GAAT NIET DOOR
Expositie schilderijen - EXPOSITIE GAAT NIET DOOR

DEZE EXPOSITIE GAAT DIT JAAR NIET DOOR, IS VERSCHOVEN NAAR 2021.Tijdens Open Monumentendag zaterdag 12 september is van 10.00 - 17.00 uur een expositie van werk van Wils 't Hart.Over Wils 't Hart: 'Je kunt een foto nemen, een plaatje uit een boek of zomaar iets uit je hoofd, maar om met plezier te schilderen is het nodig om te weten hoe het voelt op een plek, de wind en de vogels, het ruisen van de bomen horen en het ruiken van natte herfstbladeren of pas gevallen sneeuw. Ik hoop dat wat ik geschilderd heb dit ook oproept bij de kijkers. Het is heel erg fijn om op deze Open Monumentendag mijn schilderijen bij elkaar te zien en te laten zien in zo'n mooie lichte ruimte.'.

Dorpswandeling historisch Baflo
Dorpswandeling historisch Baflo

De commissie Toren Baflo organiseert een dorpswandeling door historisch Baflo. Onder verhalende begeleiding van Kees Danhof, lid van Stichting Historische Kring Baflo, maakt u kennis met de historie van Baflo. Tijdens een verrassende wandeling gaat u van de toren door het dorp op zoek naar de voetsporen van Rudolf Agricola, de vele cafés, langs het station, het mooi gerestaureerde Kunsthuis Stol-Vennemahuis, door Rasquert en meer. Tijdens de wandeling is er een pauze. Na vele verhalen eindigt de tocht bij de Laurentiuskerk. Bezichtiging toren en Laurentiuskerk zijn mogelijk. ReserverenOpgave vooraf via: Kees Danhof op onderstaand e-mailadres. Maximum aantal deelnemers per wandeltocht is 15. Rondwandeling op verzoek Naast deze reguliere wandelingen kunt u altijd een wandeling met gids maken bijvoorbeeld vanwege een bruiloft, jubileum, verjaardag of zo maar omdat u het leuk vindt in Baflo te wonen en er meer van wilt weten. Hiervoor kunt u een afspraak maken met Kees Danhof van de Historische Kring Baflo.

Orgelconcert Jan Tymen Bronda
Orgelconcert Jan Tymen Bronda

Op Open Monumentendag verzorgt Tymen Jan Bronda een orgelconcert waaraan de sopraan Judith Pranger haar medewerking verleent. Omdat er dit jaar - wegens corona - geen Monumentendagactiviteiten zijn in vele kerken, zal ook de Lutherse kerk overdag niet te bezichtigen zijn. Wel is er dus een afsluitend concert. Judith zingt onder meer de sopraanaria uit cantate Hemmt eure Tränenflut van Nicolaus Bruhns en het An Wasserflüssen Babylon van Franz Tunder passend bij de huidige coronathematiek. Het prachtige trio Herr, wenn ich nur Dich hab en de Fried- und Freudenreiche Hinfarth, beide van Dieterich Buxtehude, sluiten ook daarbij aan. Tymen Jan zorgt voor uitbundige virtuoze barokmuziek van Bruhns en Bach op het nieuwe Schnitgerstijl barok-orgel van Bernhardt Edskes. In de kerk zal rekening gehouden worden met de coronavoorschriften. U zit dus op minimaal 1,5 meter en er kunnen maximaal 65 personen in de kerkzaal. reserveren is niet meer nodig.

Orgel anders concert Vincent Hensen
Orgel anders concert Vincent Hensen

Net als vorig jaar is voor het ‘Orgel anders concert’ contact gezocht met een lokale organisatie voor de invulling van het programma. Deze keer is samenwerking gevonden met de filmclub. Organist Vincent Hensen zal oude filmbeelden over Wildervank begeleiden met orgelmuziek. Door de omvang van de Grote Kerk is het mogelijk om in- en uitgaand publiek geheel te scheiden en kan alles coronabestendig worden gehouden. Ook Open Monumentendag gaat door, maar dan virtueel via onderstaande link.