Activiteiten september 2020

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Vrijheid met een zwarte rand
Vrijheid met een zwarte rand

Hoe was het voor Joden om na de Tweede Wereldoorlog terug te keren naar Groningen? Wat is in de provincie nog overgebleven van het Joodse leven? De expositie Vrijheid met een Zwarte Rand geeft antwoorden op deze en andere vragen over de naoorlogse Joodse gemeenschap van Groningen. Aan de hand van bijzondere foto’s, persoonlijke verhalen, documentaires en objecten wordt het beeld over het Groningse Joodse leven na de bevrijding verteld. Voor de Tweede Wereldoorlog kende Groningen een bloeiende Joodse gemeenschap. Rond 1940 woonden in de provincie Groningen ruim 5000 Joden, waarvan meer dan de helft in de stad. Amper 300 Groningse Joden overleefden de oorlog. Nooit meer dezelfde Hoewel de bevrijding in Groningen uitbundig werd gevierd, was voor veel teruggekeerde Joden de ellende nog niet voorbij. De opvang was in veel gevallen kil en bureaucratisch, soms zelfs vijandig en vernederend. De nazi’s waren dan wel verslagen, maar het antisemitisme was niet verdwenen. Na de oorlog vertrokken de meeste Groningse Joden dan ook naar Israël, Canada of de Verenigde Staten. Zij voelden zich niet langer thuis in Groningen. De Groningse Joodse gemeenschap was door de oorlog ernstig aangetast en zou nooit meer dezelfde worden. Jeugdsjoel Tijdens de expositie Vrijheid met een Zwarte Rand in Synagoge Groningen is onder meer het Eeuwige Licht uit de voormalige jeugdsynagoge aan de Folkingedwarsstraat te zien. Deze bijzondere lamp is een van de weinig overgebleven voorwerpen uit het interieur van de Jeugdsjoel. Dit Eeuwige Licht brandde er tot 1981. In dat jaar ging de Groningse Joodse Gemeente terug naar de synagoge in de Folkingestraat. De lamp werd meegenomen, maar verdween in een opslagkast. Enkele jaren geleden is de lamp in zijn geheel gerestaureerd. Documentaires door Liefke Knol In de tentoonstelling is ook een aantal rapporten en schoolschriften te zien. Ze zijn afkomstig van kinderen die in de jeugdsjoel lessen volgden. Zij leerden onder andere de Hebreeuwse taal en maakten kennis met de Joodse tradities. Filmmaakster Liefke Knol maakte voor de expositie twee documentaires. Zij interviewde leden van de Groningse Joodse gemeenschap over de bevrijding en het naoorlogse Groningen. Hoe was het om terug te keren naar Groningen? De expositie Vrijheid met een Zwarte Rand: Joods Groningen na de bevrijding kwam tot stand met steun van Provincie Groningen en het Vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) in het kader van 75 jaar vrijheid. Met dank aan: Nederlands Israëlitische Gemeente Groningen, Nieuw Israëlitisch Weekblad, RHC Groninger Archieven, Rijksuniversiteit Groningen en alle personen die een bijdrage hebben geleverd door hun persoonlijke ervaringen te delen of een bruikleen beschikbaar te stellen. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag en zondag, 13.00 – 17.00 uur, donderdag en vrijdag vanaf 10.30 uurFoto: De omzwerving van het Eeuwige Licht: Anton Tiktak, Arte del Norte.

Woar de luchtn schier binn
Woar de luchtn schier binn

Foto: Bees Paradise van Marten van Holten De Noordgangers zijn drie schilders die Groningen op hun eigen wijze weergeven in verf. Dat het voornamelijk het Groninger land is is wat zij gedrieën gemeen hebben. De outlook en de interpretatie is een ander verhaal. De Noordgangers, Reinier van den Berg (1959), Marten van Holten (1958) en Huib van der Stelt (1965) komen niet van oorsprong uit de provincie Groningen. Zij voelen (en dan mede door de schoonheid van het land) zich wel zeer nauw verbonden en kijken met een frisse, en inmiddels getriggerde blik naar het Grunniger Laan. De interpretatie van dat landschap wordt in het werk van ieder van de Noordgangers ‘eigenwijs’ uitgedrukt. Van 22 Juli tot en met 1 Oktober exposeren de Noordgangers op drie plekken:De kerk van Klein Wetsinge Valgeweg 12, Klein Wetsinge Dagelijks geopend van 11.00 - 18.00 uur Theeschenkerij van Domies Toen Hoofdstraat 76 9968 AG Pieterburen Dagelijks geopend van 10.00 – 18.00 uur “Het Spijslokaal” Openluchtmuseum Het Hoogeland Oosterkerkpad 3 (restaurant, auditorium ingang) 9989 AH Warffum Dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur.

Im Gesichtskreis van Heidrun Prost
Im Gesichtskreis van Heidrun Prost

Foto: detail van een schilderijZuurdijk gaat internationaal! Heidrun Prost, geboren in Beieren, wonend in het Rheiderland, net over de grens, exposeert in de kerk van Zuurdijk. Heidrun Prost is geboren in 1966 in Kaufbeuren, Duitsland. Ze leeft en werkt in het Rheiderland, Duitsland. Ze is lid van de BBK Ostfriesland (Bund Bildender Künstler) en lid van ‘Kunst aan de rand van Nederland’. Ze had verschillende tentoonstellingen in Ostfriesland, Beieren, Belfast en Nederland. In de tentoonstelling ‘Im Gesichtskreis’ toont ze olie- en pastelschilderijen van luchten, die ze dag in dag uit enkele maanden lang vastlegde. Ze vertelde dat dit werk ook een beetje haar heimwee naar de bergen verbeeldt. Immers, die wolken zijn net bergen! Heidrun schildert vooral. Ze onderzoekt het gezicht achter de mens, het wezen van hemel en aarde, van de natuur en van de dingen. Ze wordt geraakt door een bepaalde kleurtoon, door een verhaal, een geschiedenis of door de magie in een foto, een gebeurtenis of ervaring. Haar werk is altijd ‘eine Grenzwanderung’, een tocht op de grens van figuurlijk werk, fictie en abstractie. De kerk is altijd open.

Tentoonstelling 'Kleur van het Wad'
Tentoonstelling 'Kleur van het Wad'

Op 21 augustus opent burgemeester André van de Nadort de tentoonstelling “De Kleur van het Wad”. André van de Nadort was burgemeester van de voormalige gemeente Ten Boer, waar Thesinge een deel van was. Momenteel is hij burgemeester van Weststellingwerf. De opening is vroeg in de middag om 13.00 u. In verband met corona is de opening bij droog weer in de buitenlucht. Deelnemende kunstenaars: Wim de Boer, Geert de Weerd, Minne Onnes, Alexandra Oterdoom, Trijni Holman, Henk ter Horst, Jan-Erik Wedholm, Riemke Bouwman Bij de opening wordt een schilderij van Minne Onnes bij opbod verkocht. Bieden kan tijdens de opening en ook via de website van de Waddenkunstkring

Foto’s door Groningse portretfotograaf Frank Nuiver
Foto’s door Groningse portretfotograaf Frank Nuiver

Detail van foto uit de serie Out sightFrank Nuiver richt zich, met zijn documentaire werkwijze, vaak op sociale onderwerpen. In zijn werk fotografeert hij vooral subgroepen en mensen aan de rand van de samenleving. Hij geeft ze een gezicht en vertelt hun verhaal. Zo heeft hij de serie De Compound gemaakt over een opvangtehuis voor veteranen met PTSS. Zijn andere fotoseries ‘Out sight’ en `Solutions, Energy' gaan over mensen die met zo min mogelijk voorzieningen bewust buiten en uit het zicht van de maatschappij leven. De foto’s die te zien zijn in Klein Wetsinge, komen uit deze laatste twee series.Het Kerkje van Klein Wetsinge organiseert het hele jaar door wisselende exposities. De kerk is elke dag geopend van 10 tot 18 uur. De kerk is regelmatig verhuurd en besloten. Bellen vóór bezoek aan de expositie is daarom handig. Nicolaas Geenen 06-54685405.

Orgeldemonstratie Jan-Simon Huijser
Orgeldemonstratie Jan-Simon Huijser

Jan-Simon Huijser (1973) uit Renkum was in 2000, 2001 en 2019 finalist op het SGO-concours. Hij heeft een voorkeur voor oude muziek en historische instrumenten. Programma Paduana Lachrymae - Melchior Schildt (1592? -1667) 4 variaties over ‘Herr Christ, der einig Gottes Sohn’ - Melchior Schildt Fantasia in c - Abraham van den Kerckhoven (1618? - 1701) Praeambulum primi toni in d - Matthias Weckmann (1616-1674) 3 variaties over ‘Komm heiliger Geist, Herre Gott - Matthias Weckmann Christ, unser Herr, zum Jordan kam - Johann Sebastian Bach (1685-1750) BWV 684 Aus tiefer Not schrei ich zu dirBWV 686 Reserveren is niet meer nodig, wel blijft de 1,5 meter norm gehanteerd.

Dag van de Grunneger toal gaat digitaal
Dag van de Grunneger toal gaat digitaal

Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) lanceert op zaterdag 5 september een nieuwe talkshow in en over de Groninger taal: Moi Forum! – Veur Mekoar. Centraal thema van de uitzending is het gebruik van het Gronings in de huidige tijd en in de toekomst. In het Forumgebouw in Stad ontvangt presentator Marcel Nieuwenweg (bekend van RTV Noord) verschillende bekende Groninger gasten aan tafel. Hij wordt tijdens de uitzending bijgestaan door sidekick Jan Veldman, muzikant en theater(script)schrijver. Ook is er tussen de gesprekken door ruimte voor livemuziek van Wat Aans en Westkantstad. De talkshow wordt om acht uur ’s avonds rechtstreeks gestreamd via het online kanaal van het Forum.

Presentatie Hintsorgel
Presentatie Hintsorgel

In 2019 heeft Orgelmakerij v.d. Putten het groot onderhoud van het Hintsorgel te Midwolda uitgevoerd. Het orgel, dat bijna 250 jaar oud is, was ruim 50 jaar na de vorige restauratie toe aan een grote onderhoudsbeurt. In 2018 werd door de Stichting Oude Groninger Kerken en de Stichting Hintsorgel Midwolda besloten om het orgel in Midwolda uit 1772 een grote onderhoudsbeurt te geven. Vorig jaar is het instrument helemaal schoongemaakt, is de speelmechaniek geoptimaliseerd en zijn waar nodig pijpen (vooral de tongwerken) gerepareerd en op klank gebracht. De presentatie vindt plaats op zaterdag 5 september 2020 om 20.00 u. De orgelbouwers Ingrid Noak en Winold van der Putten geven een toelichting op de uitgevoerde werkzaamheden. Orgeladviseur Stef Tuinstra en organist Ludolf Heikens bespelen het orgel om een impressie te geven van de klank van het Hints-orgel. We hadden deze presentatie gepland in het voorjaar maar door omstandigheden is dit uitgesteld en kunnen er nu slechts 50 mensen aanwezig zijn. Op de website www.hintsorgelmidwolda.nl staat hoe men zich kan aanmelden voor de presentatie. U kunt de presentatie alleen bijwonen als u zich heeft aangemeld. Aanmelden via de website www.hintsorgelmidwolda.nl Onder voorbehoud van eventuele verscherpte maatregelen i.v.m. de corona-crisis.

Martin Korthuis en Eddo Pol
Martin Korthuis en Eddo Pol

Let op! Twee concerten!15.00 uur en 16.30 uur. Bij reservering vermelden welk tijdstip.Dit wordt het eerste concert in Groningen weer voor Korthuis/Pol en band. Het zal een mooie nieuwe start worden. Met het bekende virtuose spel van Martin Korthuis en Eddo Pol aangevuld met Sief Molenberg op drums en Jan van der Molen op basgitaar. Een ware toevoeging. Een nieuw uit te geven CD/Plaat is in een vergevorderd stadium en zij zullen vele nummers van deze plaat ten gehore brengen. Waaronder Aaindeloze Vlakte waar een Clip van is uitgebracht. Het concert zal bestaan uit 2 shifts. De eerste start om 15 uur de tweede om 16.30 uur.

Carillonconcert Henk Veldman
Carillonconcert Henk Veldman

Goud van oud, voor deze bespeling kiest Henk Veldman muziek uit de 16 eeuw, oorspronkelijk geschreven voor luit maar zal op het Hemonycarillon uit 1662 prachtig worden vertolkt door de regulier bespeler Henk Veldman. Luitmuziek van Nicolas Vallet, Anthony Holborne, Francis Cutting en John Dowland (volledig programma op www.carillonmiddelstum.nl). Luitmuziek laat zich uitstekend verklanken op de beiaard. De luit is het instrument uit de renaissance dat goed de humanistische zienswijze weerspiegelt. Was de muziek voordien nog verheven en voornamelijk op het Goddelijke gericht, nu stond de mens en zijn emotie centraal. Met name het mislukken in de liefde en alle daarbij behorende gevoelens, het verlangen en de gepassioneerde romance, waren zeer geliefde onderwerpen. Het beroemde lied ‘Flow my tears’ werd door alle Europese componisten van die tijd bewerkt, ‘gecoverd’ zou je kunnen zeggen. Tot op de dag van vandaag, ook de Britse artiest Sting heeft er een bewerking op gemaakt. Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze coronatijd mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen. Voor de toehoorders is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. De toren blijft voorlopig gesloten. Zie voor het laatste nieuws en het volledige programma onderstaande website van de Commissie.