Activiteiten augustus 2020

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Carillonconcert Bernard Winsemius
Carillonconcert Bernard Winsemius

Bernhard Winsemius is emeritus stadsbeiaardier van Haarlem en Amsterdam en organist van de monumentale historische orgels in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Al vaker speelde Winsemius in Middelstum, als geen ander weet hij een prachtige klank uit de klokken van het Hemonycarillon uit 1662 te halen. Voor vandaag een prachtig programma, muziek uit de tijd dat de Hemony klokken werden gegoten van Purcell, Jacob van Eijck, Johann Sebastian Bach, Böhm en uit latere tijd van de componisten Mendelssohn, Astor Piazolla en Siegfried Translateur. (zie voor het volledige programma onderstaandewebsite. Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze corona tijd mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen, voor de toehoorders is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. De toren blijft voorlopig gesloten. Zie voor het laatste nieuws en het volledige programma de website van de Commissie. Voor contact: Jan Luit, voorzitter Commissie Hemony Beiaard Middelstum SOGK 0595 551258, voorzitter@carillonmiddelstum.nl.

Corona classics in Mariakerk Krewerd
Corona classics in Mariakerk Krewerd

Vanaf zondag 26 juli 2020 elke zondagmiddag corona-vrij genieten van het orgel van Krewerd. Organist Hans Nomen uit Warffum is uw gastheer - hij verzorgt - met 'handen en voeten' - orgelmuziek uit vervlogen tijden en praat u tussen het spelen door bij over de muzikale meesters uit het verleden. Een laagdrempelig evenement waar u kunt binnen wippen en vertrekken wanneer u dat schikt. Corona-vrij genieten van muzikale klassiekers!

Monnikenwerk - Kunst in de kerk
Monnikenwerk - Kunst in de kerk

In de sobere ruimte van een middeleeuwse kerk werken elf kunstenaars zes woensdagen aan hun monnikenwerk - kunst, die soms raakt aan iets dat groter is dan wij. Aan het einde van de werkdag zijn bezoekers welkom om kerk en kunst te ervaren. Dit is de derde editie en ook nu hopen de deelnemers samen met bezoekers te ontdekken waartoe de verstilde sacrale ruimte van een kerk uitnodigt. Omdat vorige jaren voor zowel kunstenaar als bezoeker ontroerende ervaringen waren, doen dit jaar in tien kerken elf kunstenaars mee. Monnikenwerk vindt plaats op de woensdagen 15, 22 & 29 juli en 5, 12 & 19 augustus. Ronde Noord loopt van Baflo via Den Andel, Westernieland en Saaxumhuizen naar Eenrum. Ronde Oost is in Loppersum, Eenum, Leermens, 't Zandt en Westeremden. Alle kerken zijn geopend voor publiek van 17.00 – 20.00 uur. De kerk van Eenrum sluit op 22 juli, en op 5 en 19 augustus om 19.30 uur.

Im Gesichtskreis van Heidrun Prost
Im Gesichtskreis van Heidrun Prost

Foto: detail van een schilderijZuurdijk gaat internationaal! Heidrun Prost, geboren in Beieren, wonend in het Rheiderland, net over de grens, exposeert in de kerk van Zuurdijk. Heidrun Prost is geboren in 1966 in Kaufbeuren, Duitsland. Ze leeft en werkt in het Rheiderland, Duitsland. Ze is lid van de BBK Ostfriesland (Bund Bildender Künstler) en lid van ‘Kunst aan de rand van Nederland’. Ze had verschillende tentoonstellingen in Ostfriesland, Beieren, Belfast en Nederland. In de tentoonstelling ‘Im Gesichtskreis’ toont ze olie- en pastelschilderijen van luchten, die ze dag in dag uit enkele maanden lang vastlegde. Ze vertelde dat dit werk ook een beetje haar heimwee naar de bergen verbeeldt. Immers, die wolken zijn net bergen! Heidrun schildert vooral. Ze onderzoekt het gezicht achter de mens, het wezen van hemel en aarde, van de natuur en van de dingen. Ze wordt geraakt door een bepaalde kleurtoon, door een verhaal, een geschiedenis of door de magie in een foto, een gebeurtenis of ervaring. Haar werk is altijd ‘eine Grenzwanderung’, een tocht op de grens van figuurlijk werk, fictie en abstractie. De kerk is altijd open.

1,5 meter concert Cottage ensemble
1,5 meter concert Cottage ensemble

Hoe geef je als internationale topmuzikant een draai aan je ingestorte plannen door een globale pandemie? Een groep vrienden met Nederlandse roots bedacht hier iets op. Ze verzamelden en verenigden zich opnieuw op Nederlands grondgebied nadat ze over de hele wereld verspreid hun kunsten ten gehore brachten. Daardoor is het nu zover: samen brengen zij live klassieke muziek dicht bij u! Terug in de concertzaal, mét inachtneming van een veilige anderhalve meter afstand. European Union Youth OrchestraNederlanders Hanna Guirten, Gerbrich Meijer, Emma van Schoonhoven, Iedje van Wees en Michiel Wittink wonnen de afgelopen jaren een plek in het European Union Youth Orchestra (EUYO) en leerden elkaar hier goed kennen. Ook Frans van Schoonhoven heeft zich als internationale musicus aangesloten bij het in quarantaine opgerichte Cottage Ensemble. Allen vinden zij het belangrijk om verbinding te leggen met hun publiek, en hebben dit zeer gemist de afgelopen tijd. Nu er gelegenheid is om muzikaal contact te maken, verheugen zij zich hier enorm op. BezettingHet ensemble bestaat uit een strijkkwartet, een hoorn en een klarinet, een perfecte bezetting om het hoornkwintet van Mozart en het klarinetkwintet van Von Weber ten gehore te brengen. Het is volgens hen een voorrecht om op eigen bodem op het podium te mogen staan, en ze hopen u te verwelkomen in Breede. De concerten duren één uur, zonder pauze. In verband met de richtlijnen van het RIVM is reserveren verplicht en dat kan via onderstaand e-mailadres of telefonisch: 0650965970.

Tentoonstelling 'Kleur van het Wad'
Tentoonstelling 'Kleur van het Wad'

Op 21 augustus opent burgemeester André van de Nadort de tentoonstelling “De Kleur van het Wad”. André van de Nadort was burgemeester van de voormalige gemeente Ten Boer, waar Thesinge een deel van was. Momenteel is hij burgemeester van Weststellingwerf. De opening is vroeg in de middag om 13.00 u. In verband met corona is de opening bij droog weer in de buitenlucht. Deelnemende kunstenaars: Wim de Boer, Geert de Weerd, Minne Onnes, Alexandra Oterdoom, Trijni Holman, Henk ter Horst, Jan-Erik Wedholm, Riemke Bouwman Bij de opening wordt een schilderij van Minne Onnes bij opbod verkocht. Bieden kan tijdens de opening en ook via de website van de Waddenkunstkring

Orgelconcerten St Jozefkathedraal en Pelstergasthuiskerk
Orgelconcerten St Jozefkathedraal en Pelstergasthuiskerk

Foto: John StoelVanwege de versoepeling van de maatregelen rondom het coronavirus per 1 juli worden er in juli en augustus wel orgelconcerten gegeven (afwisselend) in de St. Jozefkathedraal en de Pelstergasthuiskerk. De organisatoren zullen praktische protocollen toepassen voor het stroomlijnen van het bezoek bij binnenkomst en uitgang en naar de sanitaire voorzieningen. In de St.-Jozefkathedraal is voldoende ruimte voor 100 bezoekers op anderhalve meter. In de Pelstergasthuiskerk is het noodzakelijk het aantal bezoekers op een maximum van 45 te stellen. AanmeldenVia pelstergasthuis@hotmail.com, uiterlijk op de vrijdag voorafgaande aan het betreffende concert vóór 16.00 uur. Lijsten van de concertbezoekers worden enkele weken bewaard voor eventueel corona-gerelateerd onderzoek door de GGD. Zaterdagen in juli en augustusDe Zomerorgelconcerten vinden plaats op zaterdagmiddag in juli en augustus van 13:30 – 14:00 uur. Vanaf 13:25 uur krijgt u een kleine toelichting op het programma. Wietse Ouwejan op 4 juli`Het spelen van een concert in de provincie Groningen betekent vaak spelen op een historisch orgel uit de 17e, 18e of 19e eeuw. Je gaat dan op zoek naar muziek die bij de klank en bouwstijl van het orgel past en vaak betekent dit ook het niet kunnen spelen van sommige muziek. In de Jozefkerk in Groningen kan dat anders. Dat orgel bevindt zich qua bouwstijl en klank op de scheidslijn tussen de 19e en 20e eeuw. Ik heb mijn programma hier ook op aangepast met werken uit de Duitse en Franse romantische school. Ik begin in de vroege 19e eeuw met Mendelssohns spectaculaire Allegro d-moll. Virtuositeit staat voorop in het eerste deel. Het tweede deel wordt geïntroduceerd door een koraalachtig thema waaruit een fuga ontstaat. Daarna gaan we door naar Reger met twee ingetogen koraalbewerkingen, waarin de zachte stemmen van het orgel zullen soleren. De overstap naar Frankrijk wordt gemaakt met Alains Deux Danses. Dit is een bijzonder werk dat geheel geïnspireerd is op Le Sacre van Stravinsky. Qua tonaliteit staat het iets verder van ons af dan de andere werken die ik zal spelen. Na een korte orgelbewerking van Demessieux sluit ik het concert af met de spetterende Final uit de eerste orgelsymfonie van Louis Vierne, organist van de Notre Dame in Parijs. Tijdens het concert zullen diverse klanken en combinaties te horen zijn. De sfeer van de kerk draagt zeker bij aan een mooie luisterervaring!

1,5 meter concert Cottage ensemble
1,5 meter concert Cottage ensemble

Twee jaar geleden leerden zes jonge Nederlandse topmusici elkaar kennen in het European Union Youth Orchestra. Destijds studeerden of speelden zij in orkesten in het buitenland zoals Londen, Los Angeles en Berlijn. Mede door de pandemie bevinden zij zich nu allemaal in Nederland, en hebben zij het Cottage Ensemble opgericht. Eindelijk is het zover: samen brengen zij live klassieke muziek dicht bij u! Terug in de concertzaal, mét inachtneming van een veilige anderhalve meter afstand. Bezetting Hanna Guirten (hoorn)Gerbrich Meijer (klarinet) Emma van Schoonhoven ((alt)-viool) Iedje van Wees (cello) Frans van Schoonhoven (viool)Michiel Wittink (altviool)Cottage Ensemble speelt voor u een prachtig programma met kwintetten van Mozart en Von Weber. Het concert duurt één uur, zonder pauze. In verband met de richtlijnen van het RIVM is reserveren verplicht en dat kan via onderstaand e-mailadres of telefonisch: 0650965970. We kijken er ontzettend naar uit om weer livemuziek voor u te mogen maken!

Carillonconcert Henk Veldman
Carillonconcert Henk Veldman

Klassieke tophits op het carillon, voor iedereen herkenbare melodieën. Henk Veldman begint met de rustige aria op de G-snaar (Air) van Johann Sebastian Bach, Mozart en Beethoven volgen. Schubert, Mozart en Bach/Gounod hadden hun eigen kijk op Ave Maria, Henk Veldman laat ze alle drie horen. Van Samuel Barber speelt de beiaardier Adagio for strings, dit stuk is ook vertolkt door dj Tiësto, Henk Veldman zal het een stuk rustiger spelen of laat hij zich inspireren door Tiësto? Tot slot de Bloemenwals van Tchaikovsky en de Second waltz van Shostakovich. Henk Veldman zegt over zijn keuze; `bij het samenstellen van een lijst met de tien meest bekende klassieke hits is de kans groot dat de vandaag te spelen werken genoemd worden. Deze hits zijn bekend geworden niet alleen omdat ze het allerbeste van de componist laten horen, maar misschien nog wel meer omdat ze een groot publiek aanspreken. Natuurlijk zou ook de ‘Bolero’ van Ravel of ‘Le sacre du printemps’ van Strawinsky erop moeten staan, maar daar waag ik mij op beiaard niet aan.'Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze corona tijd mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen. Voor de toehoorders is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. De toren blijft voorlopig gesloten. Zie voor het laatste nieuws en het volledige programma onderstaande website van de Commissie.

Stef Tuinstra orgelconcert
Stef Tuinstra orgelconcert

Vanwege de coronacrisis heeft de Stichting Kerkconcerten Jacobuskerk Zeerijp (SKJZ) gemeend slechts twee van de doorgaans vijf jaarlijkse concerten doorgang te laten vinden. De eerste is in de Jacobuskerk van Zeerijp en de tweede op zondag 13 september om 16.00 uur in de Petrus & Pauluskerk te Loppersum door Henk de Vries. Dit jaar kunt u het Riepster orgel dus slechts één keer horen en beleven. AanmeldenVooraf aanmelden (met vermelding van de adresgegevens) bij de secretaris van de SKJZ, Henk Aardse, tel. 06 4502 8381 of via onderstaand e-mailadres. U kunt €10,00 overmaken op rekening NL83 RABO 0150 5682 66 of ter plekke aan de kassa betalen. Stef TuinstraOrganist Stef Tuinstra studeerde orgel, piano, clavecimbel en trombone aan het Gronings Conservatorium en behaalde Summa Cum Laude het Master-diploma voor orgel en o.a. ook de Prix d’Excellence, destijds de hoogste Nederlandse muziekprijs. Hij is ook 1e graads gediplomeerd kerkmusicus, koor- en orkestdirigent en als zodanig organist (in deeltijd) van de Martinikerk en de Nieuwe Kerk te Groningen. Hij is leider van de Noord Nederlandse Orgel Academie en concerteert veelvuldig, is (inter)nationaal gezaghebbend orgelbouwadviseur en ook masterclassdocent in verschillende Europese landen, Japan en de USA. Zijn blijvend actuele CD's worden in de vakpers keer op keer als topproducties beoordeeld, de meest recente (Böhm-integrale) kreeg in Luister een 10. Hij is auteur van diverse publicaties over orgelbouw en -spel. Het spel van Stef Tuinstra op het Riepster orgel blijft een bijzondere belevenis: hij kent het orgel als geen ander (hij is er 25 jaar organist geweest en als orgelbouwadviseur is hij een groot kenner van dit soort orgels). Zijn interpretaties en improvisaties zijn telkens opnieuw verrassend en hij weet keer op keer weer bijzondere klankcombinaties te kiezen. Het programma op het 17de eeuwse, in middentoon gestemde orgel heeft als titel: ‘De middentoonstemming, emotioneel werktuig in de ‘harmonie der sferen’ met werken van o.m. Heinrich Scheidemann, Samuel Scheidt, Matthias Weckmann, Johann Pachelbel, Dieterich Buxtehude en een improvisatie. Bekijk het volledige programma, CV en de coronavoorschriften op ondedrstaande website. De middeleeuwse Jacobuskerk te Zeerijp behoort tot de mooiste middeleeuwse Noordnederlandse dorpskathedralen. De door de tijd heen nooit gewijzigde orgelkast van Theodorus Faber (1651) is uniek in Europa en herbergt sinds 1979 een fraai gelukte reconstructie van het voormalige Faberorgel. De unieke combinatie van deze kerk met dit orgel heeft het ensemble inmiddels wereldberoemd gemaakt.