Activiteiten juli 2020

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Componisten in oorlogstijd - verlengd t/m zondag 5 juli
Componisten in oorlogstijd - verlengd t/m zondag 5 juli

Verlengd tot en met zondag 5 juliDe expositie laat de bezoeker kennismaken met veelal Joodse componisten van wie de veelbelovende carrières abrupt werden beëindigd door de Tweede Wereldoorlog. De verhalen worden verteld aan de hand van getuigenissen, brieven, foto’s, manuscripten en (natuurlijk) muziek. Sommige componisten waren in de jaren ’20 en ’30 vanuit Duitsland gevlucht naar het ‘veilige’ Nederland, waar een bloeiend muziekleven bestond. De muziek is dan ook opwekkend, vrolijk, soms meeslepend. Tot 5 juli in de synagoge te zien én horen! (Tip: met een smartphone met qr-reader is er op locatie nog meer te horen!)Nederland kende een bloeiend muziekleven in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw. Componisten als Géza en Rosy Wertheim hadden een internationale carrière, koordirigent en componist Israël Olman was geliefd bij duizenden zangers. Max Vredenburg en Hans Lachman componeerden muziek bij films, in het Concertgebouw klonken composities van Henriëtte Bosmans en leo Smit. De oorlog maakte een aburpt einde aan soms pas ontluikende, soms glansrijke muzikale carrières. Dit deel van de Nederlandse muziekgeschiedenis is maar weinig verteld. In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met deze – bijna – vergeten componisten door verhalen en brieven te lezen, foto’s en manuscripten te bekijken en natuurlijk de muziek te horen. De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Leo Smit Stichting en de Stichting Folkingestraat Synagoge.

Expositie Jolanda Hutte
Expositie Jolanda Hutte

'Als kunstenaar kijk ik natuurlijk om me heen om inspiratie op te doen voor een nieuw werk. Of om een oud werk te veranderen. En omdat ik sinds 2010 in Sauwerd, in het prachtige Reitdiepdal woon is het het Groninger landschap dat me steeds meer pakt en me verliefd doet zijn op de kleuren, de lijnen en de prachtige luchten erboven. Net als de leden van de Ploeg kies ik voor mijn eigen interpretatie en kleurgebruik. Ik houd er van de werkelijkheid te vereenvoudigen of er dingen bij te verzinnen en ik gebruik hierbij kleur om het werk een eigen, andere dimensie te geven. Naast de Ploeg word ik al al sinds 1990 geïnspireerd door de Expressionisten, Kandinsky en de Impressionisten, Monet.'De kerk is altijd open.

Expositie Impressie van de stad
Expositie Impressie van de stad

Van d’Olle Grieze tot het Peerd van Ome Loeks. Allerlei bekende locaties van de stad Groningen zijn te zien op de schilderexpositie ‘Impressie van de stad’ in het kerkje van Klein Wetsinge (tussen Winsum en Sauwerd). De expositie bevat schilderijen van zo’n 40 cursisten uit het atelier van Marleen Bakker en Renate Martini in de Blauwe Schuit in Winsum (Gn). Geschilderd met een impressionistische toets, zijn de werken tegelijkertijd verrassend én herkenbaar. De expositie met schilderijen van de ateliercursisten wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. De afgelopen jaren was de expositie succesvol en drukbezocht. Vanwege de coronamaatregelen is gekozen voor een besloten opening op zondag 21 juni. Dagelijks geopend De schilderexpositie ‘Impressie van de stad’ in het kerkje van Klein Wetsinge (Valgeweg 12, Wetsinge) is dagelijks te bezoeken van 10 tot 18 uur. De kerk en de aanwezige horeca zijn sinds 1 juni weer open. Wie gezondheidsklachten heeft, wordt gevraagd thuis te blijven. Af en toe kan de kerk dicht zijn vanwege een besloten bijeenkomst. Wie van tevoren zeker wil weten dat de deuren open zijn, kan bellen met Nicolaas Geenen: 06 5468 5405. Stad De stad Groningen, met zijn historische binnenstad en zijn levendige sfeer, was een dankbare inspiratiebron voor de schilders. Wie in het Noorden is nooit geroerd door de aanblik van de Martinitoren, de Der Aa Kerk en het Hoofdstation? De schilders hebben niet alleen deze plekken vastgelegd, maar ook moderne gebouwen, het groen in de stad en natuurlijk de levendigheid die Groningen zo aantrekkelijk maakt. Impressionisme Bijzonder is dat de schilderijen impressionistisch van aard zijn. Het impressionisme is een kunststroming die vooral bekend is van de schilderijen die eind 19e eeuw in Frankrijk ontstonden. Bekende impressionistische kunstenaars zijn Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas, Paul Cèzanne en Edouard Manet. Ook Vincent van Gogh is sterk door deze stroming beïnvloed. Typerend is de beleving van het moment en de aandacht voor licht en kleur. Dat vroeg om een snelle, schetsmatige werkwijze, bij voorkeur in de open lucht. De deelnemers aan de expositie hebben ter inspiratie de expositie van Monet in het Kunstmuseum in Den Haag bezocht en hebben meegedaan aan inspiratieworkshops op straat in de stad. Doordat elke schilder een eigen, persoonlijke stijl heeft, zijn de schilderijen toch erg uiteenlopend geworden.

Robert Smith en  Israel Golan
Robert Smith en Israel Golan

Op 4 juli spelen Robert Smith - Viola da Gamba - en Israel Golani - barokgitaar - twee maal gedurende een klein uur werken van Marain Marais en Robert de Visée in het kerkje.van Fransum. Het wordt een intiem concert door topmusici,Om het concert bij te kunnen wonen, moet er gereserveerd worden. Er kunnen per shift 24 toehoorders komen ( om 14:30u of om 15:45u) Aanmelden kan uitsluitend via vroedschapfransum@gmail.com Wilt u uw naam en de tijd dat u wilt komen vermelden. U ontvangt een reactie met de link waarmee u kan betalen (€15.- ) Na betaling is de reservering definitief. Rondom het concert kunnen CD’s van Robert en Israel gekocht worden.Aanvang14.30 uur en 15.45 uur

Orgelconcerten St Jozefkathedraal en Pelstergasthuiskerk
Orgelconcerten St Jozefkathedraal en Pelstergasthuiskerk

Foto: John StoelVanwege de versoepeling van de maatregelen rondom het coronavirus per 1 juli worden er in juli en augustus wel orgelconcerten gegeven (afwisselend) in de St. Jozefkathedraal en de Pelstergasthuiskerk. De organisatoren zullen praktische protocollen toepassen voor het stroomlijnen van het bezoek bij binnenkomst en uitgang en naar de sanitaire voorzieningen. In de St.-Jozefkathedraal is voldoende ruimte voor 100 bezoekers op anderhalve meter. In de Pelstergasthuiskerk is het noodzakelijk het aantal bezoekers op een maximum van 45 te stellen. AanmeldenVia pelstergasthuis@hotmail.com, uiterlijk op de vrijdag voorafgaande aan het betreffende concert vóór 16.00 uur. Lijsten van de concertbezoekers worden enkele weken bewaard voor eventueel corona-gerelateerd onderzoek door de GGD. Zaterdagen in juli en augustusDe Zomerorgelconcerten vinden plaats op zaterdagmiddag in juli en augustus van 13:30 – 14:00 uur. Vanaf 13:25 uur krijgt u een kleine toelichting op het programma. Wietse Ouwejan op 4 juli`Het spelen van een concert in de provincie Groningen betekent vaak spelen op een historisch orgel uit de 17e, 18e of 19e eeuw. Je gaat dan op zoek naar muziek die bij de klank en bouwstijl van het orgel past en vaak betekent dit ook het niet kunnen spelen van sommige muziek. In de Jozefkerk in Groningen kan dat anders. Dat orgel bevindt zich qua bouwstijl en klank op de scheidslijn tussen de 19e en 20e eeuw. Ik heb mijn programma hier ook op aangepast met werken uit de Duitse en Franse romantische school. Ik begin in de vroege 19e eeuw met Mendelssohns spectaculaire Allegro d-moll. Virtuositeit staat voorop in het eerste deel. Het tweede deel wordt geïntroduceerd door een koraalachtig thema waaruit een fuga ontstaat. Daarna gaan we door naar Reger met twee ingetogen koraalbewerkingen, waarin de zachte stemmen van het orgel zullen soleren. De overstap naar Frankrijk wordt gemaakt met Alains Deux Danses. Dit is een bijzonder werk dat geheel geïnspireerd is op Le Sacre van Stravinsky. Qua tonaliteit staat het iets verder van ons af dan de andere werken die ik zal spelen. Na een korte orgelbewerking van Demessieux sluit ik het concert af met de spetterende Final uit de eerste orgelsymfonie van Louis Vierne, organist van de Notre Dame in Parijs. Tijdens het concert zullen diverse klanken en combinaties te horen zijn. De sfeer van de kerk draagt zeker bij aan een mooie luisterervaring!

Biografie en lezing over priester-politicus Herman Verbeek
Biografie en lezing over priester-politicus Herman Verbeek

Dr. Stefan van der Poel, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, verzorgt deze lezing n.a.v. zijn biografie Priester in Sjoel over de Groningse priester-politicus Herman van Verbeek. Reserveren voor deze lezing is noodzakelijk. De officiële presentatie van Priester in Sjoel is een week eerder, op zondag 28 juni. Voormalig Commissaris der Koningin Max van den Berg ontvangt tijdens deze besloten bijeenkomst het eerste exemplaar van het boek. U kunt de presentatie live volgen via Facebook. Herman Verbeek (1936-2013) had een welhaast onuitputtelijke daden- en manifestatiedrang. Alles wat hij aanpakte, deed hij met hartstocht en overtuiging. Binnen de katholieke kerk behoorde Verbeek tot de groep van vernieuwers: zij die de kerk meer bij de tijd en dichter bij de mensen wilden brengen. Zijn politieke loopbaan (PPR/GroenLinks) sloot daar naadloos bij aan. Hij wilde het geloof politiseren en de politiek juist spiritueler maken. Zijn verlangen naar gemeenschap en verbondenheid botste echter met een ander diep gekoesterd verlangen: een verlangen naar concentratie en verstilling, naar een monnikenbestaan. In 1977 raakte Verbeek betrokken bij de strijd om het behoud van de synagoge in Groningen. Als bestuurslid van Stichting Folkingestraat Synagoge organiseerde hij tientalen lezingen en exposities. Zijn laatste jaren, na het beëindigen van zijn politieke loopbaan in het Europees Parlement, verliepen grotendeels in isolement, binnen de fictieve muren van een zelfverkozen eenmansabdij. In deze periode vormde het schrijven zijn voornaamste bezigheid. Deze biografie omvat bovenal een verslag en analyse van Hermans persoonlijke en publieke worsteling. Stefan van der Poel is universitair docent Eigentijdse Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, gespecialiseerd in de joodse geschiedenis in Nederland en de politieke en culturele ontwikkelingen in Midden-Europa.U kunt de biografie in de synagoge aanschaffen en laten signeren door de auteur. Prijs €18,-.

Muziek in de tuin
Muziek in de tuin

Muziek binnen spelen voor publiek is nog lastig, maar muziek buiten kan natuurlijk wel. Daarom organiseert Domies Toen muziek in de tuin. Het is nu echt midzomer in de tuin. Die staat er nu fantastisch bij. De wilde planten, de mergelvallei en de vlinder- en insectentuin zijn in volle bloei. Ook de rozen, de kruidentuin en de grote border bij de tuinmuur kleuren de tuin. Om bezoekers van al dit moois te laten genieten en wat extra's te bieden zal er regelmatig, op zondagmiddag, met mooi weer muziek in de tuin klinken.• Zondag 5 juli: Wim Roossien - zang met gitaar, Wim schrijft en speelt eigen werk en covers uit de jaren 50, 60 en 70, solo en in diverse bands. - uitgesteld naar 19 juli i.v.m. het weer• Zondag 12 juli: Woldring en Woldring - Renaissancemuziek voor blokfluit en gitaar* Zondag 19 juli Wim Roossien - zang met gitaar, Wim schrijft en speelt eigen werk en covers uit de jaren 50, 60 en 70, solo en in diverse bands.• Zondag 2 augustus - Hans Tulp op luit, renaissancemuziekZie voor meer over het programma van de desbetreffende zondag de agenda van Domies Toen.

`Maantjes' rondwandeling Joodse buurt
`Maantjes' rondwandeling Joodse buurt

Synagoge Groningen geeft de komende zomermaanden tijdens rondwandelingen door de Joodse buurt uitleg over de maantjes van Galgal Hamazalot, de vier andere kunstwerken en al het andere dat er nog herinnert aan het Joodse leven van weleer. De rondwandelingen zijn op zondag om 13.00 en 15.00 uur. Kosten €5,-. Vanwege het beperkte aantal plaatsen is reserveren voor de rondwandeling gewenst. Dit kan door een bericht te sturen naar onderstaand e-mailadres.De bronzen maantjes in het plaveisel van de Folkingestraat moeten tijdelijk het veld ruimen. Eind juli, als naar verwachting de herbestrating gereed is, moeten ze er weer liggen, maar niet allemaal op hun oude vertrouwde plek. Twee ervan worden op enige afstand van hun oude plek teruggeplaatst, op verzoek van winkeliersvoorzitter Anne Zijlstra en Stichting Folkingestraat Synagoge, met instemming van kunstenaar Joseph Semah. Sinds 1997 liggen ze er al: de 11 bronzen maantjes in de Folkingestraat. Samen vormen ze het kunstwerk Galgal Hamazalot (Tekens van de Dierenriem) van de Joodse kunstenaar Joseph Semah. Precies in het midden van het plaveisel vormen ze een maancyclus: elf bronzen maanvormen, van volle maan tot nieuwe maan. Galgal Hamazalot is een van de vijf kunstwerken die sinds eind jaren ‘90 in de Folkingestraat herinneren aan het Joodse leven dat hier tot de deportatie van de Joodse bevolking in de Tweede Wereldoorlog bestond. Visueel uit het midden Voorzitter Anne Zijlstra van winkeliersvereniging Folkingestraat was het al enige tijd geleden opgevallen dat de twee maantjes aan de kant van de Vismarkt visueel niet meer in het midden lagen. Niet doordat ze verplaatst waren, maar doordat de stoepen aan weerszijden bij een eerdere herbestrating verwijderd waren. De maantjes lagen voordien visueel precies in het midden tussen de stoepranden. De nieuwe situatie maakte dat dat niet meer het geval was. Zijlstra zag in de huidige herbestrating een geschikte gelegenheid om de maantjes weer een juiste plek te geven. In overleg met Stichting Folkingestraat Synagoge werd kunstenaar Joseph Semach geraadpleegd. Die bleek blij te zijn met het initiatief, waarna Zijlstra de gemeente Groningen en de aannemer bereid vond de verplaatsing mee te nemen in de herbestrating. Naar verwachting liggen alle maantjes van Galgal Hamazalot eind juli weer in de Folkingestraat, inclusief de twee verplaatste.