Activiteiten mei 2020

Activiteiten per datumDatum
Feestelijke carillonbespeling - Henk Veldman

Het programma van de automaat, op de hele en halve uren, is aangepast. Gespeeld wordt afwisselend; het Wilhelmus, Middelstums volkslied, Auld langs aine en We’ll meet again. Met muziek vanaf de toren kunnen we toch een beetje de bevrijding vieren. Andere feestelijkheden kunnen nu niet doorgaan, daarom hebben het 4/5 mei comité van de S.O.O.M. en de Commissie samen een bespeling op het carillon georganiseerd. Henk Veldman bespeelt van 14.00 tot 15.00 uur het Hemony Carillon van de Hippolytuskerk. Het programma zal geïnspireerd zijn door bevrijding en vrijheid, Henk Veldman wil graag rekening houden met ideeën uit de bevolking. Brengt de herinnering aan de bevrijding een bepaald lied bij u boven, of als u de bevrijding niet zelf hebt meegemaakt maar denkt u bij vrijheid aan een bepaalde melodie, mail dan de titel aan onze beiaardier, zie onderstaand mailadres. Een briefje in de brievenbus van de voorzitter mag ook, Jan Luit, Onno van Ewsumlaan 7.

Concert Niki Jacobs: AFGELAST

AFGELASTNederland leeft al 75 jaar in vrede en vrijheid en ter ere daarvan zingt Niki Jacobs Mikis Theodorakis' Mauthausen Cyclus. Aangevuld met prachtige traditionele Jiddische liederen, vertalingen én originele onmisbare liederen van Joodse singer-songwriters. Samen met Ro Kraus, altviool, Ruud Breuls, trompet, Emile Visser, cello, en Peter van Os, accordeon, brengt zij een muzikale reis door de tijd. Met elkaar herdenken, bezingen en vieren we de prachtige Joodse en Jiddische cultuur. Een voorstelling die prikkelt, ontroert en inspireert. Niki Jacobs zingt al meer dan twintig jaar in het Jiddisch voor groot publiek over de hele wereld. Zij wordt Internationaal gezien als een van de beste vertolkers van het Europese Jiddische lied. Haar missie begon meer dan twintig jaar geleden vanuit de wens het Jiddisch weer te laten klinken in Nederland en vér daarbuiten.De synagoge is open vanaf 14.30 uur.Reserveren via onderstaand e-mailadres.Foto: Anne van Zantwijk

Moederdag concert - AFGELAST

AFGELAST Carolien Fleumer (geb. in Rotterdam) studeerde o.a. piano aan het Amsterdams Conservatorium en heeft een natuurlijke affiniteit met diverse muzikale genres. Zij heeft ruim 40 jaar ervaring op de wat kleinere, intieme (muziek)podia in binnen- en buitenland waar zij met diverse bekende en onbekende mensen optrad. De laatste jaren verschuift haar werk- en interesseveld meer naar het intuïtief musiceren en improviseren en het gebruik van de stem als expressiemiddel i.p.v. alleen als ‘belcanto’ instrument. Ook de jazz speelt een steeds grotere rol in haar muzikale ontwikkeling. Sinds 2014 woont en werkt Carolien in Diever (Drenthe) waar zij haar eigen “Studio Couleur Vocale” heeft. Daar is haar lespraktijk en geeft zij concerten, workshops en coaching. Een grote kracht van Carolien is om mensen te helpen zich hun ‘zijnskwaliteiten’ en talenten bewust te worden en hen aan te sporen die te ontwikkelen en in te zetten. In 2018 ontmoetten Esther de Vos en Carolien elkaar en bleken in dezelfde straat te wonen! Sindsdien werken zij samen. Esther behaalde haar masterdiploma aan het ArtEZ conservatorium, daar studeerde ze af in de richting muziektheater. Er volgden een aantal mooie producties, zoals: La voix humaine van F. Poulenc, Don Chisciotte van Francesco Conti (Ordogno) en Aufstieg und Fall der Stadt der Mahagonny van Kurt Weill (één van de ‘Sechs Mädchen’). Esther is ook te horen als liedzangeres, met een grote interesse in minder bekend dramatisch materiaal. Ze maakte met verschillende collega musici een aantal mooie programma’s met werken van onder meer André Previn, Margaret Garwood, Ernest Chausson en Gavin Bryars. Als solist in oratoria zong Esther o.a. de Petite Messe Solennelle van Rossini, het Te Deum van Purcell, het Magnificat van Vivaldi en vele Bachcantates. Behalve als solist zong ze ruim tien jaar lang veelvuldig bij het Groot Omroepkoor. Sinds 2018 woont Esther in Diever, daar ontmoette ze Carolien Fleumer. Er ontstond een nieuwe samenwerking. Toujours l’amour, selten das Glück is hun eerste programma. Daarnaast zijn ze samen een improvisatiegroep gestart. Hierin staat het muziek vanuit ‘niets’ laten ontstaan centraal.ReserverenVia onderstaand e-mailadres of telefonisch via Nicolaas Geenen 06-54685405.

Terug naar het begin - AFGELAST

AFGELASTIn het weekend van vrijdag 15 mei tot en met zondag 17 mei neemt het festival Terug naar het begin u weer mee op ontdekkingstocht! In de betoverende kerken van het Groninger wierdenlandschap beleeft u unieke muziekoptredens, openhartige verhalen en spannende kunstprojecten. Van jonge makers tot landelijke artiesten; er staat weer een verrassende variatie aan optredens voor u klaar! Het festival wordt op de vrijdagavond geopend met de Amerikaanse zangeres Michelle David & The Gospel Sessions. In de Nicolaïkerk van Appingedam nemen we u mee naar de oorsprong van gospel met invloeden uit West-Afrika en het Caribische gebied: een strijdvaardige, zegevierende en avontuurlijke show! Langs kronkelende weggetjes en oude zeedijken is er op de zaterdag en zondag veel te verkennen en te ontdekken in het Groninger landschap. Ga voor het hele programma en tickets naar onderstaande website.

KLEI in de KERK - AFGELAST

AFGELASTKlei is een belangrijke grondstof voor de steenfabieken. De architecten van de Groninger Amsterdamse School gebruikten deze steen in verschillende kwaliteiten voor de expressie in hun gevelbeeld. Daarom wordt er een kleine tentoonstelling ingericht over de steenfabriek "Allershof" die nabij Onderdendam was gelegen. Ook keramisten gebruiken klei voor hun expressieve kunstwerken. De drie verschillende keramisten op deze expositie tonen verschillende technieken in hun werk. Er is werk te zien en te koop van onder meer:Jan Mulder - Keramiekbouwer te Onderdendam Marchien Cordes - Keramist te Westeremden Openigstijden!Vrijdag, zaterdag en zondag va 11.00-17.00 uur.