Activiteiten mei 2020

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Componisten in oorlogstijd - verlengd t/m zondag 5 juli
Componisten in oorlogstijd - verlengd t/m zondag 5 juli

Verlengd tot en met zondag 5 juliDe expositie laat de bezoeker kennismaken met veelal Joodse componisten van wie de veelbelovende carrières abrupt werden beëindigd door de Tweede Wereldoorlog. De verhalen worden verteld aan de hand van getuigenissen, brieven, foto’s, manuscripten en (natuurlijk) muziek. Sommige componisten waren in de jaren ’20 en ’30 vanuit Duitsland gevlucht naar het ‘veilige’ Nederland, waar een bloeiend muziekleven bestond. De muziek is dan ook opwekkend, vrolijk, soms meeslepend. Tot 5 juli in de synagoge te zien én horen! (Tip: met een smartphone met qr-reader is er op locatie nog meer te horen!)Nederland kende een bloeiend muziekleven in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw. Componisten als Géza en Rosy Wertheim hadden een internationale carrière, koordirigent en componist Israël Olman was geliefd bij duizenden zangers. Max Vredenburg en Hans Lachman componeerden muziek bij films, in het Concertgebouw klonken composities van Henriëtte Bosmans en leo Smit. De oorlog maakte een aburpt einde aan soms pas ontluikende, soms glansrijke muzikale carrières. Dit deel van de Nederlandse muziekgeschiedenis is maar weinig verteld. In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met deze – bijna – vergeten componisten door verhalen en brieven te lezen, foto’s en manuscripten te bekijken en natuurlijk de muziek te horen. De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Leo Smit Stichting en de Stichting Folkingestraat Synagoge.

Open Joodse Huizen online
Open Joodse Huizen online

De achtste editie van het landelijke evenement Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet wordt dit jaar in Groningen vanwege de coronacrisis op aangepaste wijze uitgevoerd. Deze keer worden de oorlogsverhalen niet verteld in opengestelde huizen, maar gedeeld via de sociale media. Het publiek kan daardoor veel langer dan gebruikelijk aan het evenement deelnemen: vanaf heden tot en met 5 mei. In deze weken delen Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) en Synagoge Groningen dagelijks verhalen van mensen die in onze provincie in aanraking kwamen met het geweld van de Tweede Wereldoorlog. In de afgelopen zeven jaar werden op 4 mei huizen opengesteld die verbonden zijn aan het verhaal van iemand die in aanraking kwam met het oorlogsgeweld. Initiatiefnemers OVCG en Synagoge Groningen plaatsen dit jaar vanaf 13 april dagelijks een levensverhaal op Facebook en Instagram. Een levensverhaal om het leven te herdenken, om te reflecteren en om je juist nu bewust te worden van vrijheidsberoving. Spil in het Groninger Verzet Sommige verhalen zijn in de afgelopen zeven edities van Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet in Groningen verteld. Zoals het verhaal van Reinder Paul ‘Bob’ Houwen, woonachtig aan de Peizerweg 41 in Groningen. Hij regelde hulp voor vervolgde Joden, verzorgde onderduikadressen en bonkaarten en groeit uit tot een spil in het Groninger verzet. Houwen overleefde de oorlog, maar deze periode uit zijn leven liet hem nooit meer los. Hij legde een database aan met de gegevens van Groninger verzetsmensen. Deze collectie verzetskaarten vormt de basis van het OVCG. Opperrabbijn Dasberg Een ander verhaal gaat over opperrabbijn Simon Dasberg. Op last van de bezetter werd Dasbergs synagoge aan de Folkingestraat in 1943 gesloten. Kort te voren was een groot deel van de Joodse gemeenschap al gedeporteerd. Dasberg heeft waarschijnlijk nooit kunnen bevatten wat er op dat moment daadwerkelijk gebeurde. Vlak voor de bevrijding kwam hij om in Bergen-Belsen. De verhalen bestaan telkens uit korte teksten, soms aangevuld met links naar luister- kijk- of leestips. Zo worden de locaties die we nu niet kunnen bezoeken toch onder de aandacht gebracht: de persoonlijke manier van herdenken wordt thuis voortgezet. OVCG en Synagoge Groningen hebben de wens uitgesproken om het project in 2021 opnieuw te organiseren. Het project Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet in Groningen wordt georganiseerd door Stichting Folkingestraat Synagoge en Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen met ondersteuning van Joods Cultureel Kwartier en wordt financieel mogelijk gemaakt door Gemeente Groningen, Provincie Groningen en J.B. Scholtenfonds & H.S. Kammingafonds. Meer inlichtingen: Geert Volders (Algemeen Manager Synagoge Groningen info@synagogegroningen.nl) of Anna van der Molen (coördinator OVCG info@ovcg.nl).

Carillonconcert - Adolph Rots
Carillonconcert - Adolph Rots

In tegenstelling tot orgelconcerten kunnen carillonconcerten tijdens de coronacrisis wel doorgaan. Op vrijdag 1 mei is het Damster carillon te horen als stadsbeiaardier Adolph Rots zijn Bevrijdingsconcert geeft. De datum 1 mei is niet zomaar gekozen. Het verwijst naar het bevrijdingsfeest op 1 mei 1945 in Appingedam. Het bevrijdingsconcert is er een in een reeks en wordt door de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel Vereniging georganiseerd in het kader van de landelijke Beiaardestafette. In deze estafette worden circa 200 beiaardconcerten gegeven in plaatsen van opvolgende bevrijding.

Yentl Flavour - AFGELAST
Yentl Flavour - AFGELAST

AFGELASTIn het kader van 75 jaar bevrijding op zaterdag 2 mei in de Mariakerk van Krewerd de ‘muzikale voorstelling’ “Reikhalzend naar het leven” rondom het boeiende en aangrijpende leven van de Joodse dagboek-schrijfster Etty Hillesum (1914-1943). De dagboeken van Etty Hillesum Etty schrijft haar dagboeken gedurende de bezettingsjaren in Amsterdam Zuid. Hoewel de oorlog een steeds dwingender plaats inneemt, getuigen deze dagboeken van een enorme levenskunst. Zij zoekt naar liefde, naar verbinding met zichzelf en anderen, naar God. Unieke voorstelling Deze voorstelling, die op 3 mei 2015 in Warnsveld eenmalig bedoeld gespeeld werd, leverde zo veel bijzondere reacties en momenten van ontroering op dat al meteen de vraag kwam naar meer opvoeringen. “Reikhalzen naar het leven”, nu op een plek waar deze vertolking van het gedachtegoed van Etty Hillesum bijzonder mooi past en de indringende verwoording van haar waarnemingen extra invoelbaar zal zijn. De fragmenten uit het dagboek van Etty Hillesum worden afgewisseld door prachtige (met name Jiddische) liederen en instrumentale intermezzo's. Yentl Flavour Yentl Flavour bestaat uit: Anna Maria Roos(zangeres)Allert van der Heijden (gitarist)Lizelore Molier (violiste)

Gratis herdenkingsconcert - AFGELAST
Gratis herdenkingsconcert - AFGELAST

AFGELASTOp 5 mei mogen wij vieren dat we 75 jaar geleden, na 5 jaar bezetting en onderdrukking, weer in vrede mogen leven. Op 4 mei gedenken wij de doden die zijn gevallen voor onze vrijheid. Ter afsluiting van 75 jaar Dodenherdenking nodigt Toonkunstkoor Delfzijl u uit op maandag 4 mei in de Nicolaikerk in Appingedam, om te komen luisteren naar een gratis concert. Wij zingen het Requiem van Gabriel Fauré onder leiding van dirigent Vincent Hensen-Oosterdijk. BezettingAlina Rozeboom sopraan Roele Kok bariton Symfonieorkest Suonare d’Amatori Bij de uitgang zal er gelegenheid zijn voor een vrijwillige bijdrage.