Activiteiten februari 2020

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Maria Lichtmis Wintertocht Vierhuizen
Maria Lichtmis Wintertocht Vierhuizen

Zondag 2 februari 2020 is het Maria Lichtmis. Dat was een van de twee dagen waarop de bewoners van het platteland van werk of boerderij konden veranderen, net als op 11 november, Sint Maarten. Met de Maria Lichtmis wordt de kerstperiode nu echt afgesloten. In vroeger tijden werd dit feest veertig dagen na kerst gevierd met een lichtprocessie met kaarsen. Om deze traditie nieuw leven in te blazen organiseert de commissie van de kerk van Vierhuizen dit jaar voor het eerst een Maria Lichtmis Wintertocht: een wandeling of fietstocht langs drie kerken (Vierhuizen, Niekerk en de Catharina-kerk in Ulrum). Na afloop van de 11 kilometer lange tocht is er in Vierhuizen voor iedereen een pannenkoek. Want wie op 2 februari een pannenkoek eet, zal volgens de eeuwenoude overlevering het hele jaar gelukkig zijn.Waar: start en eindpunt kerk Vierhuizen. Wat: 11 kilometer wandelen of fietsen langs drie kerken (Vierhuizen, Niekerk, de Catharina-kerk in Ulrum); In elke kerk een versnapering.

De voors en tegens van Aliyah maken
De voors en tegens van Aliyah maken

TALKSHOW OVER EMIGREREN NAAR ISRAËL MET KEMAL RIJKEN EN AWRAHAM MEIJERS Israël blijft voor veel Joden ‘het Beloofde Land’. Ieder jaar migreren tienduizenden Joden er naartoe om een nieuw leven te beginnen. Aliya, zo heet dit fenomeen. Maar waarom maken mensen deze aliya en hoe komt het dat niet iedereen het in Israël redt? Klopt het dat Europese Joden geen toekomst meer zouden hebben op hun continent? En bovenal: wat is aliya nou echt? Daarover gaat de talkshow Aliya maken..?! in Groningen. Sommige Joden voelen zich in Europa niet meer thuis en zoeken daarom een veilig heenkomen in Israël. Anderen doen het uit religieuze of zakelijke overwegingen. Weer anderen doen het als ze gepensioneerd zijn. Tijdens een informatieve debat-bijeenkomst in de Groningse synagoge spreken Robert Barzelay (maker van het boek Klompen & Kamelen over dit onderwerp) en Kemal Rijken (schrijver van onder meer de biografie van burgemeester Eberhard van der Laan) met verschillende gasten over het fenomeen Aliya. Gasten zijn o.a. Brigitte Wielheesen (columniste Jonet en oud-correspondente in Israël) en Awraham Meijers (columnist, maakte zelf aliya en keerde terug). Het programma ‘Aliya maken..?!’ wordt geen promotieavond, maar een informatieve bijeenkomst over het fenomeen. Wat zijn de voor- en nadelen van aliya? Hoe vergaat het Nederlanders aldaar? Waarom keren mensen terug? Waar komt aliya vandaan en hoe is het ontstaan? De avond wordt gecombineerd met interviews, panelgesprekken, korte video’s en een gesprek met de zaal. Uiteraard is het boek Klompen & Kamelen ook te koop.Foto: het clichébeeld van Joodse nieuwkomers die uit een El Al-vliegtuig stappen en worden verwelkomd door enthousiaste Israëli’s met vlaggetjes.

Linde Nijland, Hans van der Lijke, Bert Ridderbos
Linde Nijland, Hans van der Lijke, Bert Ridderbos

Een dubbelconcert van drie eigenzinnige Groninger artiesten. Linde Nijland en Bert Ridderbos zijn geen onbekenden in ’t Odambt. Linde’s kristalheldere zang en mooie liedjes en Berts virtuoze gitaar, cittern, banjo en accordeonspel maken hen een graag geziene gast in sfeervolle theaters en kerkjes. Vanuit Nieuwe Statenzijl waar ze wonen, reizen ze de hele wereld over. Zo toerden ze recent nog in Engeland en Schotland met hun pure, meest Engelstalige folkmuziek. Linde werd bekend door Ygdrassil en door haar vertolkingen van Sandy Denny liedjes. Bert speelde vroeger in Törf. Ook Hans van der Lijke is geliefd in onze provincie. Zijn opvallende teksten en nummers in het Gronings en Nederlands boeien het publiek. Hans is een echte troubadour die met zijn gitaar verhalen zingt die een snaar raken, soms grappig maar vaak ook ontroerend. Op zijn meest recente album ‘Hans 75’ spelen Bert en Linde een grote rol en tijdens hun gezamenlijke dubbeloptreden in Nieuw Beerta zullen ze zeker ook e.e.a. samenspelen. Het belooft een zeer sfeervolle middag te worden met een uniek concert.Reserveren via onderstaand emailadres of telefonisch via 06-20402725 of 06-22782899.

De blues van Dick Kattenburg - muziektheater
De blues van Dick Kattenburg - muziektheater

Voorafgaand aan de opening van de expositie Componisten in Oorlogstijd wordt in Synagoge Groningen de muziektheatervoorstelling De Blues van Dick Kattenburg opgevoerd. Dick Kattenburg (1919-1944) is één van de componisten waarover de expositie gaat. Dick werd geboren in Amsterdam. Zijn vader was directeur van de textielfabriek Hollandia-Kattenburg. Dick kreeg al op jonge leeftijd een gedegen muzikale opleiding en kreeg les van o.a. de componist Willem Pijper. Kort na zijn examen in 1941 werd Kattenburg wegens zijn Joodse afkomst gedwongen onder te duiken. Zijn schuilplaats werd verraden en in de jaren die volgden zwierf hij langs een aantal andere adressen. Op 5 mei 1944 werd Kattenburg opgepakt tijdens een razzia in een bioscoop. Twee weken later werd hij naar Auschwitz gedeporteerd waar hij in september werd vermoord, amper vijfentwintig jaar oud.In de voorstelling klinkt naast muziek van Dick Kattenburg (1919-1944) en Leo Smit (1900-1943) de Aubade van Marius Flothuis (1914-2001), geschreven in kamp Vught. De voorstelling duurt een uur (zonder pauze). Acteur Harpert Michielsen, fluitiste Eleonore Pameijer en pianist Tobias Borsboom brengen het verhaal onder regie van Tonje Langeveld.

Componisten in oorlogstijd - verlengd t/m zondag 5 juli
Componisten in oorlogstijd - verlengd t/m zondag 5 juli

Verlengd tot en met zondag 5 juliDe expositie laat de bezoeker kennismaken met veelal Joodse componisten van wie de veelbelovende carrières abrupt werden beëindigd door de Tweede Wereldoorlog. De verhalen worden verteld aan de hand van getuigenissen, brieven, foto’s, manuscripten en (natuurlijk) muziek. Sommige componisten waren in de jaren ’20 en ’30 vanuit Duitsland gevlucht naar het ‘veilige’ Nederland, waar een bloeiend muziekleven bestond. De muziek is dan ook opwekkend, vrolijk, soms meeslepend. Tot 5 juli in de synagoge te zien én horen! (Tip: met een smartphone met qr-reader is er op locatie nog meer te horen!)Nederland kende een bloeiend muziekleven in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw. Componisten als Géza en Rosy Wertheim hadden een internationale carrière, koordirigent en componist Israël Olman was geliefd bij duizenden zangers. Max Vredenburg en Hans Lachman componeerden muziek bij films, in het Concertgebouw klonken composities van Henriëtte Bosmans en leo Smit. De oorlog maakte een aburpt einde aan soms pas ontluikende, soms glansrijke muzikale carrières. Dit deel van de Nederlandse muziekgeschiedenis is maar weinig verteld. In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met deze – bijna – vergeten componisten door verhalen en brieven te lezen, foto’s en manuscripten te bekijken en natuurlijk de muziek te horen. De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Leo Smit Stichting en de Stichting Folkingestraat Synagoge.

String-Time
String-Time

Sfeervol en dynamisch, wild en meditatief, eerlijk en avontuurlijk, ……. Anne Vos - van Dijk (cello) en Johan Kerus (gitaar) spelen muziek uit verschillende stijlperioden. Van melodieën uit de Ierse folk tot sierlijke klassieke muziek, van swingend jazzy tot dynamische pop. Zo wisselen zij rustig, harmonieus en meditatief af met dynamisch, heftig en wild. Met dit uitgebreide repertoire verzorgen ze optredens bij uiteenlopende gelegenheden. Bijvoorbeeld verhalenfestivals, culturele podia, huiskamerconcerten, kerken, tijdens yoga sessies, meditaties, satsangs of bij de opening van een expositie. Ze zijn op vele plaatsen inzetbaar. Naast het spelen van bestaand repertoire houden beide muzikanten ook van experimenteren en improviseren. Hierbij kunnen ook andere muziekinstrumenten aan bod komen. Bij gelegenheid werken ze samen met een schrijver of een dichter. En indien gewenst vertellen beide muzikanten tussen de nummers door graag over hun instrumentarium en over de stukken die ze spelen Tijdens de pauze verzorgen wij heerlijke hapjes passend bij de voorstelling. De mooie muziek, de heerlijke hapjes en de intieme sfeer zorgen voor een prachtige middag. Deze voorstelling kost €15,00 inclusief hapjes. De oude ruimte met een prachtige akoestiek zullen u verrassen. In verband met beperkte zitplaatsen is reserveren wenselijk. Dit kan via de website www.tsael.nl en de telefoon 050-306 21 96

Nieuwe registers
Nieuwe registers

Organiste Gonny van der Maten, celliste Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth bundelen in dit project hun krachten. Naast bekender duo-repertoire klinken er ook twee kersverse werken voor de triocombinatie van cello, piano en orgel. Voor deze instrumenten is nooit eerder een trio geschreven; een onverkende instrumentencombinatie, die inspireert tot het open trekken van nieuwe registers. Componisten Wouter van Belle (1958) en Rick van Veldhuizen (1994) ontvingen van Stichting Cellosonate Nederland daarom een compositieopdracht voor deze bezetting. Een groter contrast dan tussen deze twee componisten is niet denkbaar: Van Belle, gevestigd organist en componist, schreef de toegankelijke Suite DFG en gebruikte daarbij minimal music-achtige elementen en Zuid-Amerikaanse dansritmes, waardoor zijn werk een jazzy en dansant karakter krijgt. Van Veldhuizen, een aanstormend talent dat onlangs ook een opdracht kreeg van het Koninklijk Concertgebouworkest, schreef cōnflārī (samensmelten): een werk van etherische, bijna buitenaardse schoonheid, waarin hij gebruik maakt van onder andere boventonen in de cello en piano, die op bijzondere wijze met de verschillende registers van het orgel contrasteren of juist versmelten. Het trio speelt naast de twee nieuwe composities ook werken van onder andere Bach, Messiaen, De Falla en Schumann. De keuze voor die werken is niet toevallig: de werken zijn uitgezocht in samenspraak met beide componisten. Van Belle heeft bijvoorbeeld veel affiniteit met De Falla en Van Veldhuizen met Messiaen. Programma J.S. Bach 1685-1750 Lento in e uit Sonate VI, BWV 530 voor orgel solo Olivier Messiaen 1908-1992 Louange à l'éternité de Jésus uit Quatuor pour la fin du temps (1940) voor cello en piano Rick van Veldhuizen 1994 cōnflārī (2019) voor cello, piano en orgel Robert Schumann 1810-1856 Andantino (no.3) & Nicht zu schnell (no.5) uit Sechs Studien in kanonischer Form opus 56 (1845) voor orgel solo Manuel de Falla 1876-1946 Asturiana & Polo uit Suite populaire espagnole (1915, arr. Maurice Maréchal) voor cello en piano Wouter van Belle 1958 DFG, Suite (2019) voor cello, piano en orgel Entree €12,00. Studenten: €8',00. Via ticketservice: €10,00 en €7,00.

De Dochter van Meijer
De Dochter van Meijer

Meijer, de vader van de kleine Sara (1941) wordt met de eerste trein van Westerbork naar het Oosten gevoerd. Sara en haar moeder Mies duiken onder. De dochter van Meijer gaat over bezetting en bevrijding. Over angst, heimwee, rouw en ongelofelijke veerkracht. Over schoften, meelopers en stille helden, de mannen en vrouwen die hun leven riskeerden om er voor anderen te kunnen zijn. Pauline was 34 jaar verslaggever bij het NOSJournaal. In januari 2019 nam zij afscheid. Daarnaast schreef ze verschillende boeken, waaronder het uiterste der zee. Deze joodse familiegeschiedenis is voor Pauline inspiratie om in de huid van de moeder te kruipen. Een voorstelling waarbij verhaal en muziek elkaar versterken en voor een boeiend geheel zorgen. Het ensemble, bestaande uit Jeannette Landré (fluit), Marieke Stordiau (fagot) Albert Adams (viool) en Mariken Zandvliet (piano) speelt werken van Bruch, Glinka, Dvorak en Ravel.Prijzen € 24,50 / jonger dan 18 jaar € 14,50 | Inclusief drankje. Per online bestelling € 3,00 administratiekosten Kerk open vanaf 19.15 uur Op de avond van de voorstelling kunnen vanaf 19.15 uur bij de kerk ook nog kaarten gekocht worden (contant en pinbetaling).