Carillonconcert Henk Veldman

Datum 01 Nov 2020

Datum Middelstum: Hippolytuskerk Middelstum

Carillonconcert Henk Veldman

Zondag 1 november allerheiligen, de dag ervoor hervormingsdag, de dag erna allerheiligen. Geen wonder dat Henk Veldman zich, in zijn keuze voor het programma, hierdoor liet inspireren. Ein feste Burg' ist unser Gott van Johan Gottfried Wather (1684-1748) mocht niet ontbreken. Andere titels als Tears in heaven, Time to say goodbye, Papa en De Steen zullen veel mensen aanspreken, tussendoor een blokje bekende spirituals met o.a. O when the Saints go marching in, I want to be ready en He's got the whole world in His hands.

Henk besluit deze bespeling met Pie Jesu en In Paradisum van Gabriël Fauré (1845-1924), zie voor het volledige programma onderstaande website.

Rond de prachtige Hippolytuskerk aan het Concordiaplein in Middelstum en in het daarbij gelegen Asingapark kunt u genieten van het spel van Henk Veldman op het Hemonycarillon uit 1662. U kunt het een drive-in concert noemen, blijf in uw auto zitten op het Concordiaplein of in de J. Vinhuizenstraat en geniet. Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze corona tijd mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen, voor de toehoorders is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. De toren blijft voorlopig gesloten.

Toelichting van de beiaardier: In de katholieke traditie zijn de dagen 1 en 2 november verbonden met Allerheiligen en Allerzielen. Eerst worden alle martelaren en heiligen herdacht, een dag later de ‘gewone’ man/vrouw die is overleden. Op 31 oktober viert het reformatorische christendom het begin van de reformatie. En dan is er aan kerkmuziek geen gebrek, want Luther heeft de muziek niet alleen teruggegeven aan het volk, maar haar ook een voorname plaats gegeven binnen de lofzang aan God. Muziek stond bij hem, direct naast de theologie, op de hoogste plaats van aanbidding. Vandaag een programma met veel spirituals die grotendeels gaan over de laatste tocht van de mens doorheen de doodsrivier om aan te komen in het beloofde land. En muziek die troost biedt bij het verwerken van het aardse lijden daaraan.

Hippolytuskerk Middelstum
Concordiaplein 1