Activiteiten november 2020

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
GESLOTEN TM 2 MAART - Amsterdamse School in Delfzijl
GESLOTEN TM 2 MAART - Amsterdamse School in Delfzijl

GESLOTENIn het MuzeeAquarium in Delfzijl wordt zaterdag de expositie ‘Amsterdamse School in Delfzijl, architectuur en vormgeving’ geopend. Deze tentoonstelling gaat over de in en rond Delfzijl aanwezige in Amsterdamse School-stijl gebouwde panden. De Amsterdamse School is een in de jaren ‘20 van de vorige eeuw tot bloei gekomen bouwstijl. Kenmerkend zijn de bijzondere dakvormen, de grote variatie in baksteentoepassingen, glas-in-lood ramen en geometrische vormen. In de expositie in het MuzeeAquarium zijn onderdelen van gebouwen te zien: dakpannen, deuren, tegels en geglazuurde stenen. Ook de zogenaamde ‘toegepaste kunst’ krijgt aandacht; in de vorm van een interieur in de stijl van de jaren ‘20 en ‘30, en objecten die verschillende stijlen uit het begin van de 20ste eeuw illustreren, zoals art deco en art nouveau. Verder worden kasten van meubelfabrikant J. Huizinga uit Groningen, alsmede oude ansichten en recente foto’s van Jaap Groeneveld getoond. Bovendien kan een Amsterdamse School-wandeling door Delfzijl worden gemaakt. Deze wandeling is verkrijgbaar bij VVV, gevestigd in het MuzeeAquarium.

GESLOTEN - Body language GESLOTEN T/M 2 MAART
GESLOTEN - Body language GESLOTEN T/M 2 MAART

GESLOTEN T/M 9 FEBRUARIVan wonden in de vorm van vagina’s en wandelende heiligen zonder hoofd tot Jezus die als een druif wordt uitgeperst. Welkom in de intrigerende belevingswereld van de middeleeuwer. Vanaf 25 september 2020 toont Museum Catharijneconvent de meest fascinerende verbeeldingen van het lichaam uit het tijdvak 1300 - 1500. Het lichamelijke werd in die periode namelijk op een totaal nieuwe manier afgebeeld. Wat zat hier achter? En tot welke - in hedendaagse ogen - merkwaardige kunst leidde dit? Kruip in de huid van de middeleeuwer en ervaar een nooit eerder tentoongesteld fenomeen!

TIJDELIJK GESLOTEN - Expositie Irma Krabbendam
TIJDELIJK GESLOTEN - Expositie Irma Krabbendam

TIJDELIJK GESLOTENIrma is landschapsschilder. Wandelend over het eiland ziet zij achter de duintoppen nog een glimp van wat zich erachter bevindt. Fietsend dwaalt haar oog oneindig over de graanvelden. De verwondering als de zon ondergaat en het maanlicht de horizon doet oplichten. In de schilderijen van Irma is de horizon steeds duidelijk aanwezig. De horizon benadrukt nog eens extra de oneindigheid van de ruimte. Laat u meevoeren over de eilanden, langs de akkers op het Hogeland en ervaar de ruimte in de natuur. De expositie is dagelijks te bezichtigen en de toegang is gratis en i.v.m. Covid -19 voldoende ruimte.

TIJDELIJK GESLOTEN - Henk Helmantel
TIJDELIJK GESLOTEN - Henk Helmantel

TIJDELIJK GESLOTENLiefhebbers van het werk van Henk Helmantel kunnen vanaf dit najaar hun hart ophalen in het Drents Museum. Van 3 oktober 2020 tot en met 7 maart 2021 staat in de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder het kunstenaarschap en het ambacht van de Groninger centraal. Helmantel wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. In de grote tentoonstellingszaal van het Drents Museum zijn straks ruim 80 schilderijen van Helmantel te zien. Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling zijn de voorwerpen die op de stillevens zijn afgebeeld en uit de persoonlijke verzameling van de kunstenaar komen. Openingstijden: di t/m zo: 11.00 - 17.00 uur. Tickets voor een bezoek aan het Drents Museum kun je op dit moment alleen online kopen.

GESLOTEN - 75 jaar vrijheid
GESLOTEN - 75 jaar vrijheid

GES;OTENOp 22 oktober is de expositie ’75 jaar vrijheid’ geopend door onze burgermeester Henk Jan Bolding. Deze expositie laat ons stilstaan bij het thema vrijheid door de ogen van kinderen. Tabitha Brouwer (beeldend kunstenaar) heeft samen met de kinderen van OBS de Wierde (Adorp) en CBS de Meander (Sauwerd) ruimtelijk werk en collages gemaakt naar aanleiding van het werk van Picasso. In de kerk is een allegorie van de vrede te zien. Er vliegen kleurrijke vogels door de lucht waar de vissen er tussendoor lijken te zwemmen. Er zijn hemellichamen, muziek, dansende engeltjes en er is fruit in overvloed. Maar op de achtergrond is de oorlog nog zichtbaar, met zwart, wit en grijs wordt zowel ruimtelijk als in een collage een bombardement verbeeld, de Guernica. De expositie is dagelijks te zien in het kerkje van Adorp van 10.00 tot 17.00 uur. Er mogen per keer maximaal vier volwassenen naar binnen!

Kijkdagen Richard ter Borg
Kijkdagen Richard ter Borg

Foto: schilderij van Els AmmanRuim 300 werken van bekende en minder bekende kunstenaars, waaronder veel Ploegleden, zijn een week lang in de synagoge te bewonderen. Galerie- en veilinghouder Richard Ter Borg – gevestigd in de Folkingestraat – organiseert deze kijkdagen die voorafgaan aan een digitale veiling op donderdag 5 november vanaf 19.00 uur. Leden van de PloegVan onder anderen de bekende Ploegkunstenaars Johan Dijkstra, Jan Altink, Johan Dijkstra en Jannes de Vries zijn werken in uiteenlopende technieken te zien zoals schilderijen, etsen en tekeningen. Van het meest prominente lid van De Ploeg Hendrik Nicolaas Werkman zijn enkele studietekeningen te zien. Groningen en Drenthe Ook werk van andere noordelijke kunstenaars zoals Edu Waskowsky en Siep van den Berg wordt in de synagoge tentoongesteld. Waskowsky is vooral bekend als de maker van het Joodse monument aan de Hereweg in Groningen. Van den Berg staat vooral bekend als abstract schilder, maar tijdens de kijkdagen worden ook zijn expressionistische schilderijen Korenveld bij Haren en Villa Gelria een de Hereweg getoond. De Drentse schilderkunst wordt vertegenwoordigd door E. B. van Dulmen Krumpelman. Van hem is onder meer het nostalgische schilderij Steegje te zien. Wout Muller Bijzonder is de aanwezigheid van werken van Wout Muller (1946-2000). Muller was een van de bekendste vertegenwoordigers van het Noordelijk realisme. Van 1971 tot 1990 gaf hij les aan kunstacademie Minerva in Groningen. Met Matthijs Röling maakte hij opmerkelijke wandschilderingen, zoals De boom der kennis in het Academiegebouw in Groningen. In Synagoge Groningen zijn zijn olieverfschilderijen Het Werpspel en Steenslag te zien. RondleidingenMeer informatie over de kunstwerken en over de veiling is te vinden op: www.terborg.com. Tijdens de kijkdagen worden er ook rondleidingen in de synagoge verzorgd en op zondag door de Joodse buurt van Groningen. ReserverenTickets voor de kijkdagen (gratis) en voor de rondleidingen (€2,-) zijn te reserveren via onderstaande link. OpeningstijdenDonderdag 29/10: 12.00-21.00 uur Vrijdag 30/10: 12.00-18.00 uur Zondag 1/11: 10.00-18.00 uur Maandag 2/11: 12.00-17.00 uur Dinsdag 3/11: 12.00-17.00 uur Woensdag 4/11: 12.00-17.00 uur

Pinhole-foto’s van de kerken
Pinhole-foto’s van de kerken

Pinhole-foto’s van de kerken van Stedum, Middelstum, Westeremden, Zeerijp, Huizinge, Zandeweer, Leermens, Hellum, ’t Zandt, Westerwijtwerd en de Borg Rusthoven. De serie pinhole-foto’s van oude kerken in de boekwinkel is gemaakt door Jan Alwin de Jong (Apeldoorn, 1973) en Janna Bathoorn (Groningen, 1976). Samen vormen ze Studio Stedum. EpiEclessiae noemen ze hun fotoproject, een samenvoeging van de begrippen ‘epicentrum’ en ‘kerken’ (eclessiae). Ze brengen hun fotoseries in een mooi namaak pinhole-doosje aan de man.Te zien bij boekwinkel Kunst& Vliegwerk, Oude Kijk in ’t Jatstraat 10, Groningen. Open di t/m vr 10-18, zaterdag 10-17 uur.

Uit de KUNST in Usquert
Uit de KUNST in Usquert

Uit de Kunst in Usquert is de kunstroute in Usquert. Elke 1e zondag van de maand zijn 11 kunstenaars aan het werk in 9 verschillende ateliers. Naast het ‘Monumentaal Usquert’, waar duizenden bezoekers elke twee jaar komen, is Usquert nu een evenement rijker. Kom en bewonder de kunst van het beeldhouwen, schilderen, fotograferen en quilten. Er is een verscheidenheid aan kunst van pop art, portret, landschap en figuratief tot organische vormen, iconen en abstract. Op twee van de locaties kun je ook 2e hands schatten ontdekken, en je kunt ook een koffiepauze nemen op de Streeksterweg 11.

Carillonconcert Henk Veldman
Carillonconcert Henk Veldman

Zondag 1 november allerheiligen, de dag ervoor hervormingsdag, de dag erna allerheiligen. Geen wonder dat Henk Veldman zich, in zijn keuze voor het programma, hierdoor liet inspireren. Ein feste Burg' ist unser Gott van Johan Gottfried Wather (1684-1748) mocht niet ontbreken. Andere titels als Tears in heaven, Time to say goodbye, Papa en De Steen zullen veel mensen aanspreken, tussendoor een blokje bekende spirituals met o.a. O when the Saints go marching in, I want to be ready en He's got the whole world in His hands. Henk besluit deze bespeling met Pie Jesu en In Paradisum van Gabriël Fauré (1845-1924), zie voor het volledige programma onderstaande website. Rond de prachtige Hippolytuskerk aan het Concordiaplein in Middelstum en in het daarbij gelegen Asingapark kunt u genieten van het spel van Henk Veldman op het Hemonycarillon uit 1662. U kunt het een drive-in concert noemen, blijf in uw auto zitten op het Concordiaplein of in de J. Vinhuizenstraat en geniet. Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze corona tijd mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen, voor de toehoorders is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. De toren blijft voorlopig gesloten.Toelichting van de beiaardier: In de katholieke traditie zijn de dagen 1 en 2 november verbonden met Allerheiligen en Allerzielen. Eerst worden alle martelaren en heiligen herdacht, een dag later de ‘gewone’ man/vrouw die is overleden. Op 31 oktober viert het reformatorische christendom het begin van de reformatie. En dan is er aan kerkmuziek geen gebrek, want Luther heeft de muziek niet alleen teruggegeven aan het volk, maar haar ook een voorname plaats gegeven binnen de lofzang aan God. Muziek stond bij hem, direct naast de theologie, op de hoogste plaats van aanbidding. Vandaag een programma met veel spirituals die grotendeels gaan over de laatste tocht van de mens doorheen de doodsrivier om aan te komen in het beloofde land. En muziek die troost biedt bij het verwerken van het aardse lijden daaraan.