Activiteiten oktober 2020

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Voorlezen in de kerken van Garmerwolde en Leegkerk
Voorlezen in de kerken van Garmerwolde en Leegkerk

Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober organiseert de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) voorleesmiddagen. Zaterdag in de Schoolkerk in Garmerwolde en zondag in de kerk van Leegkerk. Dit weekend valt in de Kinderboekenweek die dit jaar met het thema ‘En toen..’ in het teken staat van geschiedenis. Waar kun je nou beter de geschiedenis in duiken en beleven dan in een eeuwenoude kerk? Zo verzuchtte onlangs een jongetje in Garmerwolde: ‘weet jij dat die kerk al 700 jaar oud is?’Jongere of oudere kinderen zijn natuurlijk ook welkom om aan te schuiven, net als hun ouders of grootouders. Meeluisteren is gratis. We vragen geïnteresseerden zich wel aan te melden via de mail.nl o.v.v. “voorleesmiddag” en de datum. Zo kunnen we voorkomen dat er te veel mensen tegelijk in de kerk zijn en hebben we contactinformatie bij eventuele coronamaatregelen. Zaterdag 3 oktober 2020 14.00-17.00 uur Schoolkerk Garmerwolde Atelier AvecPlezier is ook open voor wat lekkers. Zondag 4 oktober 2020 14.00-17.00 uur Kerk van Leegkerk

Expositie Irma Krabbendam
Expositie Irma Krabbendam

Irma is landschapsschilder. Wandelend over het eiland ziet zij achter de duintoppen nog een glimp van wat zich erachter bevindt. Fietsend dwaalt haar oog oneindig over de graanvelden. De verwondering als de zon ondergaat en het maanlicht de horizon doet oplichten. In de schilderijen van Irma is de horizon steeds duidelijk aanwezig. De horizon benadrukt nog eens extra de oneindigheid van de ruimte. Laat u meevoeren over de eilanden, langs de akkers op het Hogeland en ervaar de ruimte in de natuur. De expositie is dagelijks te bezichtigen en de toegang is gratis en i.v.m. Covid -19 voldoende ruimte.

Henk Helmantel - Meesterschilder
Henk Helmantel - Meesterschilder

Liefhebbers van het werk van Henk Helmantel kunnen vanaf dit najaar hun hart ophalen in het Drents Museum. Van 3 oktober 2020 tot en met 7 maart 2021 staat in de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder het kunstenaarschap en het ambacht van de Groninger centraal. Helmantel wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. In de grote tentoonstellingszaal van het Drents Museum zijn straks ruim 80 schilderijen van Helmantel te zien. Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling zijn de voorwerpen die op de stillevens zijn afgebeeld en uit de persoonlijke verzameling van de kunstenaar komen. Openingstijden: di t/m zo: 11.00 - 17.00 uur. Tickets voor een bezoek aan het Drents Museum kun je op dit moment alleen online kopen.

Toujours l’amour, selten das Glück
Toujours l’amour, selten das Glück

Caroline Fleumer en Esther de Vos in concertDe Liefde en het diepe verlangen ernaar is voor veel kunstenaars altijd al een grote, universele inspiratiebron geweest; een steeds terugkerend thema: liefde voor de natuur, de medemens, voor God etc.; van aardse tot hemelse liefde en alles daartussen. Liefde brengt samen maar… heeft vaak ook een prijs, vraagt om offers; verbindt én verblindt en leidt niet zelden tot ongeluk en diep verdriet. Talloze componisten hebben dit thema wonderschoon verklankt: harmonieus, diep grommend van genot of met schrille dissonanten als pijnscheuten in het hart! Esther de Vos ((mezzo)sopraan) en Carolien Fleumer (piano/spreekstem) hebben uit die hoeveelheid prachtige muziek een keuze gemaakt en een zeer divers programma samengesteld geïnspireerd door het thema Liefde, in al haar dimensies en valkuilen. De zangtaal in “Toujours l’amour, selten das Glück” is uitsluitend Frans en Duits met een Nederlandse toelichting per lied. De liederen zijn veelal klassiek met ‘uitstapjes’ naar andere genres wat voor verrassende momenten zorgt. Ze zijn dramatisch, romantisch, erotisch én…hebben de nodige knipogen en kwinkslagen! Esther en Carolien hechten aan mooie, soepele verbindingen en overgangen tussen de liederen in o.a. sfeer, onderwerp en toonaard, want : ook dát is Liefde!ReserverenVia onderstaand e-mailadres of telefonisch bij Nicolaas Geenen 06-54685405.

Uit de KUNST in Usquert
Uit de KUNST in Usquert

Uit de Kunst in Usquert is de kunstroute in Usquert. Elke 1e zondag van de maand zijn 11 kunstenaars aan het werk in 9 verschillende ateliers. Naast het ‘Monumentaal Usquert’, waar duizenden bezoekers elke twee jaar komen, is Usquert nu een evenement rijker. Kom en bewonder de kunst van het beeldhouwen, schilderen, fotograferen en quilten. Er is een verscheidenheid aan kunst van pop art, portret, landschap en figuratief tot organische vormen, iconen en abstract. Op twee van de locaties kun je ook 2e hands schatten ontdekken, en je kunt ook een koffiepauze nemen op de Streeksterweg 11.

Música Temprana: Melancolia
Música Temprana: Melancolia

Música Temprana: "Melancolia" Hoop en wanhoop aan het einde van de Spaanse Middeleeuwen Melancholie, een gevoel dat we allemaal kennen, maar waarmee we ons niet altijd raad weten. Verlies, onbeantwoorde liefde en grote veranderingen kunnen ons onzeker maken of zelfs tot wanhoop drijven. In deze concertserie staat Música Temprana, samen met visual artist Patricia Ribas, stil bij deze ongemakkelijke gevoelens en brengt een bijzonder programma waarin ruimte is voor verdriet, schoonheid & reflectie. Geworteld in Latijns-Amerika Música Temprana verkent repertoire uit de renaissance en de barok, niet alleen in Latijns-Amerika, maar ook vanuit bronnen van het toenmalige Spaanse wereldrijk. Hiermee brengt het ensemble de muziekontwikkeling van Latijns-Amerika in kaart vanaf het moment dat de eerste conquistadores voet aan wal zetten in de Nieuwe Wereld tot en met de volwassenwording van de eigen barokmuziek op Latijns-Amerikaanse bodem. De musici van het ensemble zijn veelal geworteld in de Latijns-Amerikaanse cultuur en staan daarmee telkens weer garant voor temperamentvolle uitvoeringen. Bezetting Luciana Cueto, Olalla Aleman, Emilio Aguilar (zang)Andres Locatelli (fluit) Paulina van Laarhoven (vihuela de arco)Emma Huijsser (renaissanceharp)Adrian Rodríguez Van der Spoel (vihuela de mano, zang & artistieke leiding) Patricia Ribas visual artist ReserverenKaarten bestellen via onderstaande website. Of telefonisch via het kantoor van Musica Antiqua Nova. T 050-3131455 E

Cantatediensten in de Nieuwe Kerk te Groningen
Cantatediensten in de Nieuwe Kerk te Groningen

Vandaag wordt de eerste cantatedienst in het nieuwe seizoen: Ärgre dich, o Seele, nicht , BWV 186, Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) uitgevoerd. De De eerste cantatedienst in het nieuwe seizoen is op zondag 4 oktober 2020. Uigevoerd wordt de cantate Ärgre dich, o Seele, nicht , BWV 186, Johann Sebastian Bach (1685 – 1750). De uitvoerenden zijn het Cantate Consort, barokorkest en solisten o.l.v. Jelte Hulzebos. De solisten zijn Esther Ebbinge (sopraan), David van Laar (alt), Mattijs Hoogendijk (tenor) en Joep van Geffen (bas). Bach schreef de cantate BWV 186 ‘Ärgre dich, o Seele, nicht’ oorspronkelijk voor de derde adventszondag van 1716, in de periode dat hij in Weimar werkte. Hij bewerkte de cantate vervolgens door enkele delen toe te voegen, zodanig dat het voor de 7de zondag na Trinitatis bruikbaar werd. Zo werd het werk op 11 juli 1723, kort na Bach’s aanstelling als Thomaskantor in Leipzig uitgevoerd. De cantatetekst is gebaseerd op de tekst uit Marcus 8 waar wordt verhaald van de spijziging van vierduizend mensen die Jezus volgden. De cantate heeft een prachtig openingskoor en aria’s, waarbij de sopraanaria in het tweede deel van de cantate van pure schoonheid is. Voorganger: ds. Evert Jan Veldman Organist: Stef Tuinstra Plaats: Nieuwe Kerk Groningen. Tijd: 17.00 uur Toegang gratis, collecte bij de uitgang. Vanwege de corona maatregelen is ook deze dienst alleen bij te wonen als u zich heeft aangemeld. U kunt dat doen via de website. zijn het Cantate Consort, barokorkest en solisten o.l.v. Jelte Hulzebos. De solisten zijn Esther Ebbinge (sopraan), David van Laar (alt), Mattijs Hoogendijk (tenor) en Joep van Geffen (bas). Bach schreef de cantate BWV 186 ‘Ärgre dich, o Seele, nicht’ oorspronkelijk voor de derde adventszondag van 1716, in de periode dat hij in Weimar werkte. Hij bewerkte de cantate vervolgens door enkele delen toe te voegen, zodanig dat het voor de 7de zondag na Trinitatis bruikbaar werd. Zo werd het werk op 11 juli 1723, kort na Bach’s aanstelling als Thomaskantor in Leipzig uitgevoerd. De cantatetekst is gebaseerd op de tekst uit Marcus 8 waar wordt verhaald van de spijziging van vierduizend mensen die Jezus volgden. De cantate heeft een prachtig openingskoor en aria’s, waarbij de sopraanaria in het tweede deel van de cantate van pure schoonheid is. Voorganger: ds. Evert Jan Veldman Organist: Stef Tuinstra Plaats: Nieuwe Kerk Groningen.Vanwege de corona maatregelen is ook deze dienst alleen bij te wonen als u zich heeft aangemeld. U kunt dat doen via de website.

Dierendag carillonconcert
Dierendag carillonconcert

Wereld Dierendag en dus heeft Henk Veldman zich laten inspireren door dieren. Beestachtige muziek noemt hij het zelf, er komen elf dieren voorbij in een programma van klassieke en popmuziek. Het carnaval der dieren van Camille Saint-Saens mag natuurlijk niet ontbreken, maar de beiaardier waagt zich ook aan Le Coucou van Louis-Claude Daquin. De Fuga in g minor van Scarlatti kreeg in de 19de eeuw de bijnaam 'kattenfuga'. Het bijzondere openingsmotief zou zijn ontstaan doordat de kat van Scarlatti (Pulcinella) over de zwarte toetsen van het klavier zou zijn gelopen. Tot slot El condor pasa van Simon & Garfunkel, Year of the cat van Al Stewart en de Eagle van Abba. Drie bekende klassiekers uit de popmuziek, die mooi de sfeer en het gevoel verklanken wat je hebt bij katten en roofvogels. Weer heeft beiaardier Henk Veldman van het Hemonybeiaard Middelstum een afwisselend programma samengesteld. Wellicht wilt u uw huisdieren laten meegenieten van deze bijzondere bespeling, als de huisdieren de muziek kunnen waarderen zijn ze van harte welkom. Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze corona tijd mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen, voor de toehoorders is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. Rond de kerk, in het Asingapark, op het Concordiaplein en natuurlijk in eigen tuin. De toren blijft voorlopig gesloten. Zie voor het laatste nieuws en het volledige programma onderstaande website van de Commissie. voorzitter@carillonmiddelstum.nl www.carillonmiddelstum.nl

Orgelconcert Vincent Hensen
Orgelconcert Vincent Hensen

Naast de feestelijke Preludium en Fuga in G dur (BWV 541) van Johann Sebastian Bach klinkt er op deze dierendag ook muziek voor en namens de dieren. Zo zal Vincent improviseren over het Zonnelied van Franciscus van Assisi in de versie van gezang 400 uit het oude liedboek van de kerken. Verder speelt hij een aantal stukken van Claude Daquin uit de 17e eeuw. Hierin klinken onder andere de koekoek en de zwaluw. Een zwanenzang zal niet ontbreken… Het programma wordt afgesloten met de dansante Gigue Fuga in G van Bach. Het concert duurt een uur en is vrij toegankelijk. Wel wordt bij de uitgang een vrije bijdrage gevraagd. Voor zij die het concert niet kunnen bijwonen zal op het YouTube-kanaal van Vincent Hensen-Oosterdijk vanaf 5 oktober het concert te beluisteren en te bekijken zijn.

FLING - Ierse muziek
FLING - Ierse muziek

Na jaren van theaterzalen brengt Fling nu een nieuw intiem programma, op maat gemaakt voor kleinere podia èn voor de gelegenheid als ijzersterk duo. Annemarie de Bie wordt beschouwd als één van de toonaangevende zangeressen in het genre. Naast haar krachtige, lyrische en wonderschone zang is ze in dit programma ook te horen op de Ierse houten dwarsfluit, de bodhrán (Ierse trommel) en gitaar. Evertjan ’t Hart bespeelt de magische Uilleann Pipes (Ierse doedelzak) en is naast bespeler tot ver over de grenzen befaamd als bouwer van het instrument. Naast de Uilleann Pipes bespeelt hij ook whistles, bouzouki en gitaar Dit alles resulteert in een aanstekelijk en magisch geheel van sterke verhalen, gevat in een stormvloed aan wilde melodieën, zacht klagende airs en ontroerende ballades.Reserveren is verplicht in verband met de coronapandemie: dit kan via de website Betalen kan in de kerk via pinautomaat of gepast geld