Activiteiten januari 2020

Activiteiten per datumDatum
Slapen in de kerk

Volgens de organisatie Buitengewoon slapen: ‘een echt cadeautje dat dit slapen in de kerk kan en mag. ‘s Nachts gaat de kerkdeur op slot. Je mag slapen in de klokkentoren, bij het orgel, onder de laatgotische ramen.......’. Hoe mooi wil je het hebben! De verwarming gaat niet aan dus als altijd de tip, neem een lekkere warme slaapzak (of zelfs twee….) mee, lekkere muts kan geen kwaad en hou je sloffen aan :) Er zijn kruiken beschikbaar voor de deelnemers, dus koud hoef je het niet te hebben. Deze unieke ervaring kost je slechts € 25,- (inclusief veldbed, bivakzak en ontbijt). Zoals bekend, kent men in Engeland deze bijzondere manier van overnachten bij kerken al langer en daar kan in de zomermaanden ‘gechamped’ oftewel gekampeerd worden in een groot aantal kerken. Het idee ontstond bij Stichting The Churches Conservation Trust en het is een van de manieren om de kerk te gebruiken. Reizigers zijn immers altijd op zoek naar bijzondere accommodaties en zij mogen voor een relatief klein bedrag kamperen in de kerk en met dit geld wordt weer een bijdrage aan het onderhoud geleverd. Buitengewoonslapen.nu wil het buitenslapen promoten, ondersteunen en verder brengen. De bijeenkomsten zijn niet bedoeld als uitbundig samenzijn. De intentie is samen de stilte beleven en in de natuur zijn. Kijk voor eerdere slaapavonturen op www.buitengewoonslapen.nu Aanmelding Wanneer je wilt deelnemen aan dit bijzondere initiatief, meld je dan aan, er is slechts een beperkt aantal plaatsen (15) beschikbaar. Denk om de (warme) slaapzak, een muts en sloffen;). De kosten bedragen 25 euro inclusief veldbed, bivakzak en ontbijt Stuur een mail naar onderstaand emaioladres. Vol = vol. Reservering is op volgorde van betaling.

Bevings

De Groningstalige theatergroep WAARK toert door Groningen en Drenthe. Op zaterdag 11 januari staat deze bijzondere voorstelling in het Marnehoes in Wehe den Hoorn. Daarna worden o.a. Groningen, Ekehaar en Thesinge aangedaan. De toer eindigt op zaterdag 21 maart in Annen (Dr.) Als Groningstalige theatergroep ontkom je er niet aan: een voorstelling over het gas, de aardbevingen en alle ellende van dien. Theatergroep WAARK geeft met Bevings een originele draai aan dit gegeven. Al zingend, huilend en lachend geven de acteurs lucht aan hun gevoelens van wanhoop over de hele janboel. Met dit requiem voor de slachtoffers geeft WAARK een stem aan de heftige maar niet altijd zichtbare emoties. Om het uit te zingen, om te jammeren, te schelden, te lachen en daarbij de rug recht te houden. Want hier weg? Dacht het toch niet. Bevings wordt geregisseerd door Annemarie Prins, actrice, schrijfster, regisseur en WAARK-maker van het eerste uur. De tekst is van acteur, schrijver en regisseur Gerardjan Rijnders, voormalig artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam. Hij ging hiervoor met verschillende Groningers in gesprek en verwerkte hun ervaringen (soms letterlijk) in het stuk. Schrijver en regisseur Ben Smit vertaalde het stuk in het Gronings. Jan Meiborg componeerde speciaal voor Bevings nieuwe muziek. Reserveren via de mail of 0595 571395/ 572875 Entree: 12 euro, donateurs 10 euro en kinderen tot 12 jaar 5 euro.

Nieuwjaarsconcert Van Zijl Consort

Het is een mooie traditie aan het begin van het nieuwe jaar in de kerk van Solwerd het Van Zijl Consort te ontvangen. Dit jaar met een bijzonder mooi optreden. Het Van Zijl Consort bestaat uit:Esther van Zijl Marjolein de Goede (viool) Jan-Joost van Walsum (cello)Rigobert van Zijl (klavecimbel)Jelmer Sjollema (fluit)In het concert wordt muziek afgewisseld en verbonden met gedichten van Rutger Kopland, voorgedragen door een van zijn dochters, Barbara van den Hoofdakker. Op het programma staan onder meer werken van Bach (de triosonate uit het Musikalisches Opfer en de beroemde aria “Bete aber auch dabei” uit cantate 115) en Marain Marais (“Les Folies d’Espagne”). In de gedichten van Kopland is de hier-en-nu ervaring van natuur en kunst een belangrijk thema en probeert hij woorden te vinden voor de onverwachte gevoelens en gedachten die door deze ervaring kunnen worden opgeroepen. Het concert kent een pauze. In de kerk van Solwerd zijn consumpties verkrijgbaar. Na afloop wordt u een glas boerenjongens aangeboden. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal en bij de VVV in Appingedam. Entree €7,50 voor volwassenen, €4,00 voor jeugdigen en studenten.

Nieuwjaarsconcert

Het nieuwjaarsconcert bevat meer dan duizend gevoelens: verdriet, liefde, woede, wanhoop zetten de toon voor dit programma, waarin Concerto d’ Amsterdam en soliste Barbara Kozelj hun (en uw) emoties de vrije loop laten. Zangeres Barbara Kozelj is met haar warme en expressieve, maar soms ook rauwe en hartverscheurende stem de ideale pleitbezorger van dit repertoire. U hoort aria’s uit Händels Orlando en Ariodante, maar ook Gasparini’s wanhopige en verscheurde Sposa son disprezzata en Vivaldi’s wraakzuchtige en furieuze Anderò! Volerò! Griderò! Hans Lub zal het programma verlevendigen met vertellingen over de muziek en de tijd waarin deze werd geschreven. Wetenswaardigheden en grappige anekdotes over de componisten, de muziek en het leven in de achttiende eeuw geven het programma extra diepte. Na afloop heffen we graag met u het glas op het nieuwe jaar!

Eurosonic

In kerken, scholen, zaaltjes en kroegjes: 4 dagen lang klinkt overal muziek. Met jaarlijks meer dan 40.000 bezoekers en een line-up van ruim 350 bands uit 31 Europese landen, is Eurosonic Noorderslag hét moment om nieuwe muziek te ontdekken. In ruim dertig zalen verspreid door de Groningse binnenstad worden dag en nacht betaalde én gratis concerten gegeven. De laatste dag van het festival staat in het teken van Noorderslag, al sinds 1986 de graadmeter voor Nederlandse popmuziek. Een hoogtepunt tijdens deze slotavond is de jaarlijkse uitreiking van de Popprijs.