Activiteiten september 2019

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Mathilde van Wijnen exposeert
Mathilde van Wijnen exposeert

Mathilde van Wijnen leidt een artistiek dubbelleven: ze is beeld- en toonkunstenaar. Ze interpreteert met cello en viola da gamba het werk van anderen; haar verbeelde interpretaties van de natuur zijn geheel eigen. Overeenkomsten tussen muziek en de kunst die Van Wijnen creëert zijn er te over. Uitgangspunt is steeds de compositie, het gebruik van ritme, waarbij de gekozen klanken het stuk kleur geven. De minimalistische muziek van Arvo Pärt past goed bij de ‘tekeningen’ van Van Wijnen. Het repetitieve karakter verleent muziek en bewerkt papier een poëtische sfeer. Snijden in papier Van Wijnen tekent met een stanleymes. Haar zorgvuldig geplaatste sneden maken het papier vouwbaar, waardoor er een meerdimensionaal reliëf ontstaat, met dank aan de lichtval. Landschappelijke elementen als riet, een zandstrand en (stromend) water vinden hun weg in papieren transcripties. Maar ook atmosferische manifestaties als mistflarden en lichtreflecties zijn om te zetten in papier. Blijft het bij wit, dan benadrukt dat voor Mathilde van Wijnen de oneindigheid, om je er als beschouwer van dichtbij aan over te geven en onbegrensd in te laten onderdompelen. Dat kan ook bij de donkere kant die altijd op de loer ligt. Deze tekeningen zijn aardser, meer bewerkt ook. Voor Van Wijnen symboliseren ze krachten, dreigingen, lichte balansverstoringen. Ze zwart deze vormen door potlood in te zetten voor zachte tekeningen, zacht pastel voor de illusie van houtverkoolde oppervlaktes en grafiet voor een donkere metaalglans. Als toeschouwer word je meegenomen in haar natuurbeleving, als je er wat tijd voor neemt.

Kerken- en Marentocht - Boottocht
Kerken- en Marentocht - Boottocht

Het Damsterveer van Appingedam heeft samen met SOGK en VVV Eemsdelta de Kerken- en Marenroute ontwikkeld. Een dag-arrangement, onder leiding van een gids, waarbij varend door de Groninger maren en kerken worden bezocht. Het programma start om 10.30 uur in het Paviljoen van de jachthaven te Appingedam met koffie en gebak. Vanuit Appingedam gaat de Damsterveer varend door het oude stadscentrum, onder de hangende keukens door, richting het buitengebied met als eerste stop Oosterwijtwerd. De Mariakerk in dit wierdedorp is een van de oudste bakstenen kerken en vertelt het verhaal van haar eeuwen oude historie. De vaartocht wordt vervolgd naar Leermens. Vanuit de Damsterveer is het een kleine klim naar de Donatuskerk. Bovenop één van de hoogste wierden is het dorp en de omgeving mooi te zien en de kerk (oorspronkelijk uit 1050) met mooie middeleeuwse beschilderingen (ca. 1400) te bewonderen. Na een korte wandeling door het dorp wordt afgesloten met een mini High Tea in het Dorpshuis en aansluitend met het Damsterveer varend weer naar Appingedam, aankomst ca. 18:00 uur. Prijs € 45,- p.p. incl. koffie/thee met gebak, lunch en mini High Tea. Lees meer en kaarten reserveren via de website. Groepen (tot 45 personen) kunnen een exclusieve afvaart boeken op eigen datum

Open Poort met Ds Saakje van Hoorn
Open Poort met Ds Saakje van Hoorn

Elke eerste vrijdag van de maand is in De Poort in Eenrum een mooie bijeenkomst met koffie, thee, appeltaart en een thema. In de loop van de jaren is al een breed scala aan thema’s voorbijgekomen. Op 6 september komt Ds Saakje van Hoorn naar de Open Poort en zal daar meer vertellen over de doopsgezinde kerk. Op Pinksterzondag jongstleden werd, na 200 jaar, de doopsgezinde gemeente Mensingeweer te Eenrum officieel opgeheven. De deur van de kerk werd gesloten. Het karakteristieke kerkgebouw zou worden verkocht. Een periode werd afgesloten. Tijdens de Open Poort vertelt Ds Saakje van Hoorn, jarenlang predikant van de Doopsgezinde gemeente in Mensigngeweer/Eenrum, over deze doopsgezinde gemeente en over het gedachtegoed van het doopsgezinde geloof en de bijdrage van kleine maar hechte gemeenschappen aan wereldvrede. De Poort in Eenrum (Kerkpad 1) is open van 10 tot 12, de koffie, thee en appeltaart staan om 10 uur klaar. In eerdere berichtgeving werd aangegeven dat Ds Geert Brusewitz naar de Open Poort zou komen. Helaas is hij door ziekte verhinderd, maar gelukkig van Saakje van Hoorn in zijn plaats komen.

Weemlezing - Stichting Het Levend Archief en zadenteelt
Weemlezing - Stichting Het Levend Archief en zadenteelt

Jojanneke Bijkerk is ecoloog en vegetatiekundige en samen met Jasper Helmantel voert zij het bedrijf Cruydt-Hoeck, met de droom meer biodiversiteit te creëren met bloemrijke vegetaties voor plant, dier en mens. Cruydt-Hoeck is kweker en leverancier van inheemse wildeplantenzaden en ecologisch passende bloemenweidemengsels. Sinds kort heeft Cruydt-Hoeck een samenwerking met Stichting Het Levend Archief. Samen met tal van organisaties en vrijwilligers worden zaden verzameld voor een Nationale Zadencollectie. Hierover zullen Jasper en Jojanneke deze avond van alles vertellen.Opgave: via de mail of 0596 - 551415

Ensemble Coronis - Mythische avond in Peize
Ensemble Coronis - Mythische avond in Peize

Met mijn in Utrecht gevestigde Ensemble Coronis geven we een spannend concert in de Kerk van Peize op 6 september om 19.30 uur. Ik ben heel blij dat mijn collega's Iris van 't Veer (sopraan), Ada Pérez (traverso) en Gerrieke Verheij (barokcello en blokfluit) hiernaartoe komen om met mij achter het klavecimbel jullie een avond vol muzikale verhalen aan te kunnen beiden. In het programma Too hot to Händel figureren mythologische vrouwen als Semele, Dido, Syrinx en Coronis zelf, gezien door de ogen van Händel, Telemann, Couperin en Montéclair. De toegang bedraagt €10,- (kinderen €2,50). Ik hoop jullie daar te mogen begroeten!

Concert Hintsorgel door Kees van Eersel
Concert Hintsorgel door Kees van Eersel

Op zaterdag 7 september zal Kees van Eersel een concert geven op het Hintsorgel. Kees van Eersel is jarenlang organist geweest in Zeeland in de Grote- of Maria Magdalenakerk te Goes. Hij reist veel eHn tijdens zijn reizen geeft hij veel concerten. Dit jaar neemt Van Eersel afscheid van het concertpodium vanwege zijn 75ste verjaardag. Hij heeft besloten om nog wel concerten te spelen, maar hierin geen literatuurspel meer op te nemen. Het concert in Midwolda is één van de laatste concerten met een mooie mix van gecomponeerde en geïmproviseerde muziek. Voor dit concert heeft hij composities in een grote diversiteit aan vormen en stijlen uitgezocht met het oog op het karakter en de mogelijkheden van het orgel in Midwolda. Er wordt muziek gespeeld van Bach, Walther, Homilius en Mozart. Organist van Eersel is bekend als een zeer begaafd improvisator. Tijdens dit concert zal het programma beginnen en eindigen met een improvisatie.

Krummhorner Kirchturm-Tour
Krummhorner Kirchturm-Tour

De Krummhörn - een uniek landschap ten noorden van Emden (D)in Ostfriesland. De Kirchturm-Tour - een unieke fietstocht langs 19 dorpen, 23 kerkelijke gemeenten, 18 (middeleeuwse) historische kerken, 8 historische orgels uit 5 eeuwen en ... "gastfreundliche Krummhörner".De tocht: - Start vanaf het dorpsplein Jennelt tussen 8.00 en 10.30 uur - Koffie en broodjes staan klaar - Parkeerterrein aanwezig - Stempelkaart: € 5,- .Na afloop van de tocht: - Eten en drinken op het dorpsplein (barbecue, patat ...) - Live-Muziek - Gezellig napraten. "Een stukje Nederland in Duitsland!", schreef een Nederlandse deelnemer twee jaar geleden ... Informatie via onderstaande website. De organisatie is in handen van: Krummhörner Orgelfrühling, 23 kerkelijke gemeenschappen in de Krummhörn, Touristik Krummhörn-Greetsiel.

Expositie Wiebe Bijker
Expositie Wiebe Bijker

In de middeleeuwse kloosterkerk van Thesinge wordt een tentoonstelling ingericht van schilderijen en tekeningen van Wiebe Bijker uit Grolloo. Hij tekent al vanaf zijn vierde. In plaats van te spelen met autootjes tekende hij ze liever. Wiebe maakt zijn tekeningen met pen en siberisch krijt. Op reis maakt hij schetsen in zijn tekenboekje dat hij altijd bij zich heeft. Om een indruk te geven hoe dat er uit ziet, ligt er op de expositie een aantal schetsboekjes ter inzage. Zijn schilderlessen kreeg hij o.a. van Jan Slijkhuis in Deventer en van Laurens Boersma in Annerveenschekanaal. De schilderijen maakt hij met olieverf op doek of paneel. Het zijn voornamelijk landschappen en stadsgezichten, die op zijn eigen impressionistische en kleurrijke stijl worden vertaald op het doek. Wat vooral opvalt is de grote rol die het licht speelt in al zijn schilderijen. De opening vindt plaats op zaterdag 7 september om 14.00 uur door Henk Zeelenberg. De muzikale kleuring wordt verzorgd door optredens van pianiste Margreet Puite. De expositie is geopend op zaterdag en zondag en op afspraak. Neem hiervoor zelf contact op met Wiebe Blijker op 06-229 841 82 of via onderstaand emailadres.

Natuurlijk licht - Fototentoonstelling werk van Omke Oudeman
Natuurlijk licht - Fototentoonstelling werk van Omke Oudeman

Vrijdag 6 september wordt de expositie ‘Natuurlijk licht’ - werk van fotograaf Omke Oudeman geopend in de Coendersborg in Nuis. In oktober 2019 is het vijf jaar geleden dat vakfotograaf Omke Oudeman overleed. Hij drukte jarenlang zijn stempel op de uitgaven van de Stichting Oude Groninger Kerken, Zijn blik op kerken - en alles en iedereen daar omheen - bepaalde in hoge mate het aanzien van veel uitgaven van de Stichting. Reden om een expositie in te richten met werk van deze fotograaf. Fotograaf Omke Oudeman ontwikkelde zich de laatste jaren tot specialist op het terrein van interieur- en kerkenfotografie. Kenmerkend voor deze foto’s is het gebruik van uitsluitend natuurlijk licht. Fotosessies begonnen steevast met het zoeken naar het lichtknopje of het uitblazen van met de beste bedoelingen door de koster aangestoken kaarsen. Het geëxposeerde werk op drie locaties in Nuis (Westerkwartier) kent drie hoofdrubrieken kerken, landschappen en industrie/architectuur. Deze expositie met werk van Oudeman is tijdens vijf opeenvolgende weekenden op zaterdag en zondag van 14.00 - 17.00 uur te zien in Museum 't.Rieuw Oudeweg 17a. de Coendersborg Oudeweg 15 en de kerk aan de Nieuweweg 29. De data: 7, 8, 14, 15, 21, 22, 28 en 29 september en 5 en 6 oktober. NB; De kerk van Nuis is dagelijks geopend.Als extra activiteit wordt op twee zaterdagen een ‘vertelwandeling’ o.l.v. vertellers van Mien Winterkwartier aangeboden. De wandeling loopt van Coendersborg naar de molen van Niebert, deze afstand bedraagt 2,5 kilometer en de wandeling duurt zo’n anderhalf uur. Wandelen kan op zaterdag 21 september en zaterdag 5 oktober. Voor meer informatie zie bijgaande link.