Noorderlu - Kunstproject

Datum 20 Apr - 31 Nov 2019

Datum Saaxumhuizen: Kerk Saaxumhuizen

Noorderlu - Kunstproject

In samenwerking met beeldend kunstenaar Noor Agter uit Eenrum heeft het dorp Saaxumhuizen een kunstproject opgezet in navolging haar reizend gezelschap van Kerkgangers.
De prachtige kerken op het Groninger platteland inspireerden Agter destijds om vroegere tijden weer terug te brengen in de kerken. Noorderlu is een project waarbij meerdere inwoners (het dorp telt totaal 47 inwoners) vereeuwigd zijn middels een silhouet van hout in de prachtige middeleeuwse kerk, die zijn oorsprong vindt in de 13e eeuw.
Ze zijn/haar eigen en soms bijzondere wijze in beeld gebracht, zittend op een kussen in de kerkbanken. Niet alleen zijn de kerken interessant om de prachtige ruimte, de klank en de orgels, maar ook om wat er ‘hangt’aan gedachten en gevoelens. Wat hebben mensen in de afgelopen eeuwen daar ervaren, gezocht en misschien gevonden?
Die gedachten, gevoelens en ervaringen zijn nu in het hedendaagse beeld gegoten van Noorderlu, profielen van inwoners uit het dorp. De basis voor deze silhouetten zijn gelegd door de kunstenaar, de afwerking en de finishing touch zijn door de betrokkenen in eigen beheer en zelfwerkzaamheid uitgevoerd.
Noorderlu kan het hele jaar worden bekeken.

Kerk Saaxumhuizen
Nienhuisweg 1