Veur Aaltied Preken & Pamfletten

Datum 01 - 02 Jun 2019

Datum Noordbroek: Kerk Noordbroek

Veur Aaltied Preken & Pamfletten

De provincie Groningen is wereldberoemd om zijn oude, middeleeuwse kerken én om de prachtige orgels die in een aantal van die kerken te vinden zijn. Kerken en orgels zijn verankerd in het landschap en in de cultuur en ze vertellen mede het verhaal van eeuwenlang kerkgang in Groningen. Hoewel bezoekers vanuit de hele wereld de oude Groninger kerken bezoeken, is dit erfgoed bij veel Groningers onbekend; ze hebben er geen goed beeld van en veel oude kerken worden bovendien zelden of niet creatief gebruikt.

Het project Veur Aaltied wil op een andere, persoonlijke manier het verhaal en de geschiedenis van tien kerken duidelijk maken en daarnaast laten zien hoe ze als cultureel podium bijvoorbeeld, hun plek midden in het dorp kunnen hervinden en invullen. In en om die kerken zijn grafstenen te zien die ook een verhaal vertellen. Ze geven de Groningers die al die eeuwen ter kerke gingen, een naam, een gezicht en soms een achterliggend verhaal.

Het project legt een natuurlijke verbinding tussen de bewoners en de cultuurhistorische locatie van nu en de Groningers van toen. In tien oude Groninger kerken met daarin een historisch en goed bespeelbaar orgel, presenteert Stichting Pandeon een voorstelling die een combinatie is van een orgelcompositie, andere muzikale en creatieve bijdragen en een theaterstuk.

De levensverhalen van in of bij de kerk begraven dorpsgenoten vormen de basis voor het scenario van de voorstellingen. Deze opzet is voor alle tien kerken hetzelfde maar omdat de dorpen zelf hun eigen hoofdpersonen kiezen ontstaan er tien unieke producties met telkens dorpsgenoten in de hoofdrollen.

De artistieke leiding is in handen van Ben Smit. Organist en orgeldeskundige Eeuwe Zijlstra zorgt voor bij de orgels passende composities. Tekst: Renate Dokter. Regie: Grytha Visser.

Veur Aaltied is een samenwerkingsproject van Stichting Pandeon en Stichting Oude Groninger Kerken. Het project maakt deel uit van het jubileumprogramma van de SOGK.

Kerk Noordbroek
Noordersingel 1