Activiteiten april 2019

Activiteiten per datumDatum
De B.J. Hegen Blues Band
De B.J. Hegen Blues Band

De legendarische B.J.Hegen Blues Band is een band die het programma vult met authentieke gepolijste Blues. Leider van de band is B.J.Hegen. (Bé). De band bestaat nu 39 jaar. Naast Bé Hegen (zang, gitaar en bluesharp) bestaat de band uit Jan Warntjes piano, Frans Többen bas, en Henk van der Veen drums. Jan en Bé zijn samen de mannen van het eerste uur van de band. Jan is een begenadigd toetsenist die met gedegen en creatief pianospel stevigheid en sier aan de band geeft. Frans Többen is een pijler waar de rest op steunt. Drummer Henk de jongste telg van de band maakt het geheel compleet. Het kenmerk van de band is dat de leden elkaar de ruimte geven om te laten horen waar ze goed in zijn, maar waar het saamhorigheidsgevoel en het plezier in het spel de boventoon voert. Informatie via onderstaand emailadres of info@janwarntjes.eu.

Amarant Ensemble
Amarant Ensemble

Het Amarant ensemble uit Groningen speelt o.l.v. Carolien van Willigen werken van Mozart, Krebs, Michael en Joseph Haydn. Er doet een verhaal de ronde dat een boer die muziek van Mozart in een koeienstal liet horen, merkte dat zijn koeien meer melk gaven. Met andere woorden: Mozarts muziek werkt ontstressend. Tussen 1780 en 1820 werkten in Wenen (Oostenrijk) de drie grootste muzikale genieën die Europa ooit heeft gekend: Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn en Ludwig van Beethoven. Mozart vestigde zich in 1781 in Wenen, Haydn omstreeks 1790 en Beethoven in 1792. Zij vormden samen de Eerste Weense School, die grote invloed zou hebben op de muziekontwikkeling van de 18e eeuw, en zouden nog vele jaren een voorbeeld zijn voor andere componisten.Kinderen t/m 16 jaar hebben gratis entree.

Concert Boreas duo met Leonieke Toering
Concert Boreas duo met Leonieke Toering

Boreas Duo bestaat uit Johanna Varner, cello en Dick Toering, gitaar. Ze hebben een klassiek programma samengesteld, waarbij de klanken van cello en gitaar bijzonder goed samensmelten, zoals ook uit de enthousiaste reacties van het publiek op diverse concerten in Duitsland en Oostenrijk is gebleken. Het optreden in ’t Sael is hun Nederlandse debuut. Op hun recente cd ‘Music for a while’ spelen ze onder andere stukken van Purcell, Bach, Schubert, Villa Lobos en Dowland. Deels zijn dit eigen bewerkingen voor cello en gitaar van liederen, zoals in het geval van Purcell, Schubert en Dowland. Dit bracht ze op het idee om voor concerten de samenwerking te zoeken met de Groningse dichteres en stemacteur Leonieke Toering. Gezamenlijk brengen zij een gevarieerd programma van muziek voor cello en gitaar (zowel duo als solo) afgewisseld met voordracht van teksten van de oorspronkelijke liederen en een aantal gedichten van Leonieke Toering. Tijdens de pauze verzorgen wij heerlijke hapjes passend bij de voorstelling. De mooie muziek, de heerlijke hapjes en de intieme sfeer zorgen voor een prachtige middag. Deze voorstelling kost €15,00 inclusief hapjes. De oude ruimte met een prachtige akoestiek zullen u verrassen. In verband met beperkte zitplaatsen is reserveren wenselijk. Dit kan via de website en 050-306 21 96

Ynze Dam-altviool solo en als slotakkoord Hans Fidom-orgel
Ynze Dam-altviool solo en als slotakkoord Hans Fidom-orgel

Een bijzonder programma in het kerkje van Zuurdijk, waar de geschiedenis te lezen is. Ynze Dam, altviool, speelt solowerken van Daan Manneke, Benjamin Britten, Igor Strawinsky en Paul Hindemith. Als slotakkoord bespeelt Hans Fidom het orgel, met Preludium en Fuga in d kleine terts, BWV 539. Een nieuwe toevoeging aan de serie ‘te grote muziek op te kleine orgels’. Toegang € 10, incl. koffie/thee en Zuurdiekster koek, kinderen gratis. Ynze Dam, geboren (1952) in Buitenpost, studeerde aan het Gronings Conservatorium bij Dick Blom en Ton Koopman (barokinterpretatie) en vervolgde zijn studie aan het Brabants Conservatorium bij Erwin Schiffer. Na het eindexamen/diensttijd, als altist verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest (1978-1980). Studie gevolgd bij Hans Neuburger (solo altist aldaar en altist van het Gaudeamus Kwartet). Vanaf 1980 tot 2013 werkzaam bij het Limburgs Symfonie Orkest en na de fusie met het Brabants Orkest verbonden aan de “Philharmonie Zuid-Nederland” tot 2018 (pensionering). Hans Fidom was de motor achter de restauratie van het Rohlfingorgel van Zuurdijk. Hij speelt regelmatig werken in de serie ‘te grote muziek op te kleine orgels’ op verschillende kleinere orgels in de omgeving.

Omgaan met tegenstellingen - Lezing
Omgaan met tegenstellingen - Lezing

Dinsdagavond 9 april, 20:00 uur, houdt historicus en bestuurskundige Meine Henk Klijnsma, oud-secretaris van de Staatscommissie Parlementair Stelsel (staatscommissie Remkes) in de Remonstrantse kerk, Coehoornsingel 14, met de titel: "Omgaan met tegenstellingen : Een historisch-politiek perspectief op groeiende polarisatie in de samenleving" in drieluik over 'Poldermodel vs Hokjesdenken'. de laatste lezing in een voorjaarsdrieluik van het Doopsgezind Remonstrants Café: ‘Poldermodel versus hokjesdenken’ - dat over sterker wordende polarisatie in onze samenleving gaat.

Stories of Us: dilemma’s in oorlogstijd
Stories of Us: dilemma’s in oorlogstijd

Hoe is het om in een oorlog te moeten vluchten? Te moeten vechten? Of juist om anderen te hulp te schieten? Over zulke vragen gaat het project Stories of Us van het Rode Kruis in Groningen. De expositie Stories of Us, die op 10 april ‘s avonds wordt geopend, vertelt onder meer het verhaal van Ahmed die Afghanistan ontvluchtte en nu probeert in Groningen in te burgeren. Tijdens de filmavond op 25 april wordt de film Eye in the Sky vertoond over de humanitaire dilemma’s rond een drone aanval. Bijna dagelijks bereiken berichten over gewapende conflicten en oorlogen ons via de media. Berichten over zieken en gewonden, verwoeste huizen en gevluchte families. Berichten ver hier vandaan, ver van ons vreedzame Groningen. Echter, voor sommige Groningers zijn deze gebeurtenissen niet zo ver weg als ze soms lijken. In april en mei vorig jaar deelden verschillende Groningers hun verhaal over hun oorlogservaringen met het Rode Kruis/Humanitair Oorlogsrecht Team in Groningen. Hieruit zijn negen bijzondere fotoportretten ontstaan, aangevuld met teksten over de achterliggende verhalen. Deze zijn van 10 april t/m 5 mei te zien in de synagoge in Groningen.

Helmantel lezing
Helmantel lezing

Ter ere van het 50- jarig bestaan van de SOGK, neemt de bekende Groningse schilder Henk Helmantel u op donderdagavond 11 april 2019 mee in de wereld van het schilderen van kerkinterieurs. De lezing vindt plaats in de sfeervolle ambiance van de Middeleeuwse Mariakerk van Krewerd Henk Helmantel (1945) is geboren en getogen in het Groningse Westeremden. Als jongetje van nog geen twaalf gaf hij blijk van een bijzondere aanleg voor tekenen en wist hij dat hij later kunstschilder wilde worden. Hij volgde hiervoor van 1961 tot 1965 de opleiding aan de Academie Minerva in Groningen. Henk voelt zich sterk verbonden met de traditionele West-Europese schilderkunst. Hij schildert stillevens en interieurs van middeleeuwse kerken en kloosters, zowel in Nederland als andere gebieden in West-Europa. Zijn schoonheidsbeleving staat hierbij centraal en ook zijn christelijke levensovertuiging speelt een belangrijke rol in zijn werk. Helmantel wordt algemeen beschouwd als een fijnschilder die zijn onderwerpen op een realistische manier weergeeft. De invloed van zeventiende-eeuwse meesters zoals Rembrandt en Vermeer is duidelijk aanwezig in zijn werk, vooral in de behandeling van het licht. Ook latere meesters als Floris Verster, Dick Ket en Mondriaan zijn van grote betekenis. Vanavond neemt Henk u mee naar de kerkinterieurs van Gotische en Romaanse kerken. Door de ogen van de kunstenaar maakt u kennis met de sereniteit en schoonheid van deze vroege bouwwerken voor de christelijke eredienst. Aan de hand van de schilder leert u hoe de vakman de architectuur van deze heilige ruimtes met kleuren, vormen en vlakken tot leven brengt en ruimte suggereert op het o zo vlakke schilderdoek. Laat u vanavond door Henk inspireren en geef u over aan de rijkdom die alle schone kunsten eigen is.Kerkdeur open om 19.30 uur.Toegang: gratis (vrijwilige brijdage voor koffie)

Lezing door dr. Bärry Hartog
Lezing door dr. Bärry Hartog

Joodse reizigers in het Romeinse rijk: Tussen globalisering en zelfbehoud Het Joodse volk is van oudsher een volk van reizigers. Van de Babylonische ballingschap tot het maken van aliyah: in de loop van de geschiedenis zijn ontelbare Joden — gedwongen of uit vrije wil — onderweg geweest. Dit was voor Joden in het Romeinse rijk niet anders: velen van hen reisden lange afstanden en kwamen zo in contact met niet-Joodse culturen en tradities. In deze lezing staat de vraag centraal hoe deze contacten met andere culturen Joodse reizigers op een andere manier naar hun eigen traditie deden kijken. Dr. Bärry Hartog werkt hij als onderzoeker Vroeg Jodendom en Nieuwe Testament aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen. In het kader van de Week van de Klassieken (4 t/m 14 april) zal hij spreken in de Groninger synagoge. Locatie: Synagoge, Folkingestraat 60 te Groningen Datum: donderdag 11 april Aanvang: 20.00 uur (synagoge vanaf 19.30 uur geopend) Entree: gratis (donatie)

Tussen globalisering en zelfbehoud
Tussen globalisering en zelfbehoud

De Groningse godsdienstwetenschapper dr. Bärry Hartog geeft op 11 april in Synagoge Groningen een presentatie over Joodse reizigers in het Romeinse rijk. Hartog gaat met name in op de vraag welke gevolgen hun reizen hadden voor hun eigen cultuur en traditie. Namen Joden elementen van andere volkeren over, of sloten ze zich juist af? Het Joodse volk is van oudsher een volk van reizigers. Van de Babylonische ballingschap tot het maken van alija (definitief vestigen in Israel): in de loop van de geschiedenis zijn ontelbare Joden — gedwongen of uit vrije wil — onderweg geweest. Dit was voor Joden in het Romeinse rijk niet anders: velen van hen reisden lange afstanden en kwamen zo in contact met niet-Joodse culturen en tradities. In deze lezing staat de vraag centraal hoe deze contacten met andere culturen Joodse reizigers op een andere manier naar hun eigen traditie deden kijken. Dr. Bärry Hartog werkt hij als onderzoeker Vroeg Jodendom en Nieuwe Testament aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen. Zijn presentatie in Synagoge Groningen maakt deel uit van de Week van de Klassieken (4 t/m 14 april).