Zit er nog rek in?

Datum 01 Apr 2019

Datum Groningen: Remonstrantse kerk

Zit er nog rek in?

Verhalen met muziek: Het ‘beroemd/ berucht’ geworden conflict tussen Arminius (rekkelijk) en Gomarus (precies) ging in eerste instantie over voorbeschikking. Heeft God alles voorbeschikt of heeft de mens invloed op zijn eigen leven? Predestinatie lijkt een gedateerd onderwerp, maar wie de verhitte discussies volgt n.a.v. Swaab’s boek Wij zijn ons brein weet beter. Wij worstelen nog steeds met de vraag in hoeverre wij over een vrije wil beschikken. Of in hoeverre wij het resultaat zijn van toeval, milieu en genen. Wat betekent rekkelijk in 2019, in een tijd van toenemende polarisatie? Hoe kun je enerzijds sterk afwijkende opvattingen accepteren en waarderen, anderzijds opkomen voor waarden die jij essentieel acht voor een menselijke samenleving ? Wat heb jij als rekkelijke, als vrijzinnige, naast de dialoog nog verder aan repertoire?
Een vertelvoorstelling door Marijke Broekhuijsen en drie muzikanten die rekkelijke, actuele vragen en dilemma's in deze tijd verkent. Met verhalen, geschiedenis en muziek. Een gezamenlijke zoektocht waarin de verteller haar zorgen, haar reflecties en ook haar plezier met de aanwezigen deelt.

Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14