Activiteiten februari 2019

Activiteiten per datumDatum
Klezmer &Co
Klezmer &Co

In di waite lender verwijst niet alleen naar de diaspora (verspreiding), of galut/golus (ballingschap), maar ook naar de voortdurende migratie die de Joodse geschiedenis kenmerkt. Oorlogen, pogroms, verbanningen, armoede en soms ook het verlangen naar avontuur, brachten vele Joden vooral in de 19e en 20e eeuw telkens weer op andere plekken. Beleef het nieuwe programma van Klezmer & Co. en reis mee door Oost-Europa. Volg de immigranten die met de boot de grote oversteek maakten naar het gouden land, di goldene mediene (Amerika). De angst en het verdriet van de achterblijvers, de dromen, de teleurstellingen en het afscheid, het zit allemaal in deze voorstelling over ballingschap en verlangen. Klezmer & Co. laat de interactie horen van Joodse muzikanten en hun omgeving - grensoverschrijdend met roemeense, zigeuner, sefardische en hebreeuwse invloeden -.Klezmer & Co bestaat uit: Carla da Silva zang Albert Bleeker Tuba, percussie Wim Lever accordeon Inge Pijnacker Hordijk viool en trompetviool Entreé € 12,-- (donateurs het Marnehoes € 10,--; kinderen 4 tot 12 jaar € 5,--). Kaarten reserveren via onderstaand emailadres.Telefonisch reserveren bij Dineke Mik 0595 – 571395

Pick'n shovel ol'time roots music
Pick'n shovel ol'time roots music

The Ol'time Rootsband Pick'n'Shovel toert in 2019 langs oude kerken in het noorden. Pick'n Shovel neemt je mee naar de warme zuidelijke staten van Amerika. De vijf bandleden zijn ervaren muzikanten met wortels in diverse stijlen, zoals country, blues, klezmer, zydeco en pop. Zij spelen onder meer dobrogitaar, banjo, mandoline, contrabas, concertina, washboard en mondharmonica. Deze instrumenten zorgen voor een authentieke, rauwe roots sound. De lead vocals worden afwisselend door de bandleden verzorgd. En dat alles op een bedje van mooie close harmony zangpartijen. ProgrammaHet repertoire bestaat uit traditionals zoals Man of Constant Sorrow, This Train is bound for glory en Will the Circle be unbroken. Ook spelen zij eigen werk in de roots traditie en verbluegrasste versies van bekende songs. Kom naar dit unieke en intieme concert met onvervalste rootsmuziek en mooie verhalen over het leven.Kaarten voor het concert á € 12,50 zijn te verkrijgen via onderstaande website.

Den Andel in de picture
Den Andel in de picture

In Den Andel in de Picture worden twee korte films vertoond over het dorp en zijn inwoners. Zo is er een korte impressie van de Open-Deuren-Dag die vorig jaar mei is gehouden en waarbij iedereen zijn of haar deur voor publiek kon openzetten om te laten zien wat men de moeite waard vond om te tonen. Het filmpje is samengesteld uit beelden gemaakt door kerkburen Geertje en Egbert Mulder. De tweede film is een klein portret van Gerrit Plakmeijer, de man die al meer dan 40 jaar hobbykwekerij De Streekhof runt. Op zijn 87e ontvangt hij nog steeds iedereen in zijn winkeltje met groente en fruit of in zijn boomgaard waar je zelf fruit kan plukken. Tevens is deze locatie pleisterplaats voor heel wat –steeds ouder wordende- bezoekers die graag met elkaar een praatje maken over de toestand in de wereld en minder grote zaken. De film maakt deel uit van het project ‘De Verhalenvangers’ van stichting De Holm, waarbij verhalen van vroeger over Den Andel worden opgetekend. De film is een poëtische impressie gemaakt door Den Andelster Jos Hoes. De avond wordt muzikaal omlijst door wereldmuziekduo Bollen&Co en sing/songwriter Geert Wolvers, allen uit Den Andel.

Cantatedienst
Cantatedienst

De eerstvolgende cantatedienst is op zondag 3 februari 2019. In deze dienst wordt een tweetal cantates van Johan Sebastian Bach uitgevoerd. Het zijn „Ach Gott, wie manches Herzeleid“ ( BWV 3) en „ Was mein Gott will, das g'scheh allzeit“ (BWV 111). De cantates worden uitgevoerd door het Cantate Consort, solisten en barokorkest o.l.v. Jelte Hulzebos. De solisten zijn Agnes van Laar (sopraan), David van Laar (altus), Sebastian Brouwer (tenor) en Jasper Schweppe (bas).

Kunst in zicht Gaudi en de Amsterdamse School
Kunst in zicht Gaudi en de Amsterdamse School

De expositie Gaudí en de Amsterdamse School in Museum Het Schip in Amsterdam legt voor het eerst een link tussen de Spaanse architect Antonio Gaudí (1852-1926) met zijn Catalaans Modernisme en de Amsterdamse School. In de tentoonstelling is veel ruimte voor de fantasievolle denkwereld van Gaudí, en in de vaste expositie Verbeelde Idealen is de verwantschap met de Amsterdamse School zichtbaar. Maar hoe zit het nu precies met de samenhang tussen Gaudí en de Amsterdamse School? In deze lezing gaat curator Nikki Manger dieper in op de overeenkomsten en verschillen. U wordt meegenomen in de vergelijking van denkwerelden van architecten die elkaar niet kenden en toch op een zo vergelijkbare en vernieuwende wijze met de bouw- en sierkunst bezig waren. Belicht worden onderwerpen zoals de totaalkunst en de wijze waarmee de natuur zich in het werk vertaalde. Ook is er aandacht voor het ambacht dat bij deze architecten een belangrijke plek innam. Spreker: drs. Nikki MangerDe tentoonstelling is nog tot en met 31 maart 2019 te zien in Museum Het Schip in Amsterdam.Aanmelden via onderstaand emailadres of 050-3188651.Entree €15,00. €12,50 voor vrienden (mits vooraf aangemeld en betaald)

VOL - Laagdrempelig kennismaken Hebreeuws en Joodse cultuur
VOL - Laagdrempelig kennismaken Hebreeuws en Joodse cultuur

DEZE CURSUS IS VOL!!!!!Synagoge Groningen start op 10 januari de cursus Kennismaken met het Hebreeuws. Diverse interessante aspecten van deze oude én moderne taal komen aan de orde. Ook bijzondere tradities in de Joodse cultuur worden besproken, zoals kledingregels. De cursus is laagdrempelig en vereist geen voorkennis. Anders dan het Latijn en het oud-Grieks is het Hebreeuws een eeuwenoude taal die nog steeds wordt gesproken. Het is de taal van de Bijbel én de taal van het hedendaagse Israel. Ook is het Nederlands door het Hebreeuws beïnvloed: veel Nederlandse woorden zoals mazzel, tof en smeris stammen uit het Hebreeuws. Tijdens de cursus in Synagoge Groningen, die wordt gegeven door de vaste docent Chris van Wierst, leren de deelnemers wat de oorspronkelijke Hebreeuwse woorden waren. Tevens maken de cursisten kennis met opmerkelijke aspecten van het Jodendom. De Joodse geschiedenis wordt gekenmerkt door een verhalencultuur die vele onverwachte aspecten kent. Waarom dragen sommige joden pijes (haarlokken) en laten zij hun baard staan ? Deze en vele andere bijzondere tradities van het chassidische en mystieke jodendom passeren de revue tijdens de cursus. De cursus begint met het leren lezen en schrijven van de letters. Om het de cursisten daarbij gemakkelijker te maken, ontvangen ze een speciale kalligrafie-pen. In de loop van de cursus worden veel handige tips gegeven om later zelfstandig met behulp van het internet verder te leren.Prijs: 40,- inclusief lesmateriaaal Voorkennis is niet nodigOpgave en informatie via de mail

Barokmuziek uit de Lage Landen
Barokmuziek uit de Lage Landen

Wist u dat uit de Lage Landen in de 17e en 18e eeuw prachtige muziek is voortgekomen? Kom luisteren naar het prachtige Concerto Armonico van graaf Unico van Wassenaer en naar de pre-klassieke symfonieën van Antoine Mahaut en Christiaan Graaf. En wat doet de Italiaan Locatelli in dit programma? Die woonde en werkte een groot deel van zijn leven in Amsterdam, waar hij een lucratieve muziekuitgeverij had. Daarom verdient ook hij een plaats in ons thema Muziek uit de Lage Landen. Ensemble1718 is een ensemble dat zich toelegt op het uitvoeren van muziek uit de periode 1600 -1800. We werken zonder dirigent, maar nodigen bij elk project een specialist op het gebied van barokmuziek uit. Deze keer was onze coach Lucia Swarts, celliste bij de Nederlandse Bachvereniging. De concerten zijn op: zaterdag 9 februari, 20.15 uur - Kerk Leegkerk, Leegeweg 38, Groningen - zondag 10 februari, 15.00 uur - Donatuskerk, Kerkpad 7, Leermens

Fling in de kerk van Woltersum
Fling in de kerk van Woltersum

Fling speelt op briljante wijze Ierse traditionele muziek. Diep geworteld in de traditie ontworstelen zowel de gebrachte traditionals als de eigen composities de platgetreden paden door de zeer eigenzinnige aanpak. De laatste acht jaar heeft Fling met vier verschillende muziekprogramma’s getourd langs de theaters van Nederland. Na jaren van theaterzalen komt Fling nu met een nieuw intiem programma. Op maat gemaakt voor de kleinere podia én voor de gelegenheid als ijzersterk duo. Annemarie de Bie wordt beschouwd als één van de toonaangevende zangeressen in het genre. Naast haar krachtige, lyrische en wonderschone zang is ze in dit programma ook te horen op de Ierse houten dwarsfluit, de bodhrán (Ierse trommel) en gitaar. Evertjan ’t Hart bespeelt de magische Uilleann pipes (Ierse doedelzak) en is naast bespeler tot ver over de grenzen befaamd als bouwer van het instrument. Studenten van de kunstacademie uit Groningen en Rotterdam zullen exposeren tijdens dit optreden.