Maria lichtmis

Datum 02 Feb 2019

Datum Eenum, Leermens, Zandt, 't , Zeerijp: Kerk Eenum, Zeerijp, 't Zandt, Leermens

Maria lichtmis

Fiets Wandeltocht met ontmoeting, cultuur en lekkernijen langs de vier kerken van Eenum, Leermens, ’t Zandt, Zeerijp!

Begin februari voelt het vaak nog als hartje winter, maar de dagen beginnen al merkbaar te lengen. In de tijd dat deze kerken gebouwd werden – de Middeleeuwen – werd het jaar beleefd volgens het ritme van de kerkelijke agenda. Heiligendagen speelden daarin een belangrijke rol. Op 2 februari was het Maria Lichtmis. Met dit feest wordt de kerstperiode officieel afgesloten Maar zoals bij zoveel christelijke feestdagen heeft ook dit feest een heidense oorsprong: het is het midden tussen de zonnewende en het begin van de lente. Geen wonder dus dat dit feest gepaard gaat met een lichtprocessie met kaarsen, de naam verwijst daar al naar.

De plaatselijke commissies van de kerken uit Eenum, Zeerijp, ’t Zandt en Leermens willen deze oude traditie nieuw leven inblazen en op deze dag de mooie kerken uit onze vier dorpen onder uw aandacht brengen. Daarom zijn in alle vier kerken activiteiten (exposities, muziek en zang) georganiseerd en kunt u een (wandel/fiets)tocht maken om ze allemaal te bezoeken. Natuurlijk zijn er pannenkoeken, maar ook is er soep koffie etc. in de kerken verkrijgbaar.

Kerk Eenum, Zeerijp, 't Zandt, Leermens
Kerkpad 2
Eenum
Zaterdag 2 februari 2019