Activiteiten februari 2019

Activiteiten per datumDatum
Relieken
Relieken

Vanaf 12 oktober toont Museum Catharijneconvent een ongekende variëteit aan krachtige relieken. Van een reliekhouder met een splinter van de doornenkroon van Jezus, zand en stenen uit het Heilig Land, een huisaltaar met een haar van Diego Maradona, zem-zem water uit Mekka tot aan bodhiblaadjes afkomstig van de plaats waar Boeddha tot verlichting kwam. Van schitterend tot onooglijk, van imponerend tot ontroerend. Eén van de topstukken komt uit het Louvre: een rijk versierde houder met een fragment van de doornenkroon van Jezus.

De kerk als tijdmachine
De kerk als tijdmachine

Oude Groninger Kerken zijn gestolde geschiedenis. Je kunt er eeuwenoude sporen vinden! Maar spoorzoeken valt nog niet mee... voor een kind, en voor menig volwassen bezoeker, is het een lasagna van tijdlagen. Stefan en Keijser toont in 'De kerk als tijdmachine' laag voor laag, tijdvak voor tijdvak, hoe het allemaal zo gekomen is. Van de lege wierde in het Groninger land tot aan de multifunctionele hedendaagse kerk. In minutieuze tekeningen, met verf ingekleurd, wordt de geschiedenis ontrafelt. Als kijker ontdek je hoe kerken ooit zijn gebouwd, en hoe de gebouwen door de eeuwen heen voortdurend veranderden, in aansluiting op de religieuze, politieke en levensopvattingen van mensen. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur en zon- en feestdagen 13.00 - 17.00 uur.

Expositie Herma van Bolhuis
Expositie Herma van Bolhuis

Herma van Bolhuis (Amersfoort,1964) schildert in een impressionistische stijl, een losse toets kenmerkt haar werk. Door haar manier van schilderen is er beweging te zien in haar schilderijen. Vooral in de stadsgezichten die zij maakt. De stadsgezichten zijn met name van Groningen, al wil ze zich niet toeleggen op één enkele stad. Ook maakt Herma portretten, bij het schilderen van dit onderwerp probeert ze de geportretteerde op een onbewaakt moment 'te vangen' en vast te leggen. Het moment speelt een grote rol. Herma van Bolhuis heeft een periode lessen gevolgd aan een avondopleiding van kunstacademie Minerva in Groningen. Ook heeft zij lessen gevolgd bij verscheidene docenten, waaronder Gerard van de Weerd en Sam Drukker.

Der Golem: wie er in die Welt kam
Der Golem: wie er in die Welt kam

Regisseur Paul Wegener speelt zelf de golem: een oersterke superheld die zich ontpopt tot een Frankensteinachtig monster. Deze bijna 100 jaar oude film is onlangs in 4K gerestaureerd en wordt tijdens IFFR in Groningen live begeleid door HOT (Het Orgel Trio), natuurlijk op het historische Schnitger orgel. + Berry van Berkum (orgel) + Steven Kamperman (clarinet) + Dion Nijland (bas) Dit event komt tot stand dankzij Groninger Forum, soundsofmusic, Bijzondere Locaties Groningen en Grand Theatre.

Open Poort thema Koran en Islam
Open Poort thema Koran en Islam

Elke eerste vrijdag van de maand is De Poort (Kerkpad 1) te Eenrum open van 10 tot 12 uur voor koffie, thee, appeltaart en een thema. Op 1 februari komt Eduard Verhoef naar de Open Poort om te vertellen over de Koran en de Islam. De Koran is bedoeld als hervormingsbeweging. De meesten van ons kennen de Koran en ook de islam vooral als merkwaardige verschijnselen die meegekomen zijn eerst met gastarbeiders en daarna met vluchtelingen. Minder bekend is dat de Koran heel veel ontleent aan de Bijbel, dat allerlei Bijbelse figuren er talloze malen ter sprake komen en dat er met veel waardering over de Bijbelse traditie gesproken wordt. Zo wordt Jezus 25 keer met name genoemd. We kunnen deze morgen bijvoorbeeld het Kerstverhaal in de Koran lezen! Eduard Verhoef (theoloog van protestantse huize) heeft de Koran vertaald (2e druk 2016) en heeft er ook een toelichting bij geschreven (2017). Hij zal deze morgen iets vertellen over plaats en tijd van ontstaan van de Koran en van de islam en ook zal hij aan de hand van een aantal teksten laten zien hoe dicht Koran en Bijbel eigenlijk bij elkaar staan.

Maria lichtmis
Maria lichtmis

Fiets Wandeltocht met ontmoeting, cultuur en lekkernijen langs de vier kerken van Eenum, Leermens, ’t Zandt, Zeerijp! Begin februari voelt het vaak nog als hartje winter, maar de dagen beginnen al merkbaar te lengen. In de tijd dat deze kerken gebouwd werden – de Middeleeuwen – werd het jaar beleefd volgens het ritme van de kerkelijke agenda. Heiligendagen speelden daarin een belangrijke rol. Op 2 februari was het Maria Lichtmis. Met dit feest wordt de kerstperiode officieel afgesloten Maar zoals bij zoveel christelijke feestdagen heeft ook dit feest een heidense oorsprong: het is het midden tussen de zonnewende en het begin van de lente. Geen wonder dus dat dit feest gepaard gaat met een lichtprocessie met kaarsen, de naam verwijst daar al naar. De plaatselijke commissies van de kerken uit Eenum, Zeerijp, ’t Zandt en Leermens willen deze oude traditie nieuw leven inblazen en op deze dag de mooie kerken uit onze vier dorpen onder uw aandacht brengen. Daarom zijn in alle vier kerken activiteiten (exposities, muziek en zang) georganiseerd en kunt u een (wandel/fiets)tocht maken om ze allemaal te bezoeken. Natuurlijk zijn er pannenkoeken, maar ook is er soep koffie etc. in de kerken verkrijgbaar.

Carillonspel en torenbezichtiging
Carillonspel en torenbezichtiging

De maandelijkse bespeling van het carillon is verplaatst naar de zondag. Elke 1e zondag van de maand kunt u genieten van het carillonspel van 14.00 tot 15.00 uur. Ook kunt u de toren beklimmen, al vanaf 13.30 uur. Er zijn dan commissieleden aanwezig voor tekst en uitleg. Kijken naar de beiaardier mag ook. Op de website www.carillonmiddelstum.nl wordt in de week voor de bespeling gepubliceerd wat het thema is en/of de te spelen stukken zijn. Het is mogelijk dat wordt afgeweken van de 1e zondag i.v.m. bijvoorbeeld de Open torendag in juni en Open Monumentendag in september of gebruik van de kerk. U vindt dit dan op de website.

Workshop Joodse genealogie Groningen
Workshop Joodse genealogie Groningen

Altijd al meer willen weten over (uw eigen) stamboomonderzoek? Kom dan zondag 3 februari naar de workshop Joodse genealogie in Groningen! Samen met de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie organiseren we een lezing en workshop over stamboom- en familieonderzoek. De Kring is gespecialiseerd in onderzoek naar de stambomen van Joodse families. Jeroen Springer zal uitleg geven over de praktijk van genealogisch onderzoek. Daarna is het de beurt aan Els Boon. Zij heeft onderzoek gedaan naar de Joodse families in de provincie Groningen. Aan de hand van anekdotes zal zij kleur geven aan namen en jaartallen. Na een korte pauze wordt er een workshop verzorgd. Neem uw laptop mee zodat u alle gegevens paraat heeft, want het team van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie staat voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en te helpen met het opbouwen van een stamboom. Ook wanneer u geen Joodse voorouders heeft, belooft dit een interessante workshop te worden!Aanmelden via de mail.