Activiteiten december 2019

Activiteiten per datumDatum
Cantatedienst

Het Cantate Consort, solisten en barokorkest o.l.v. Jelte Hulzebos voert dan “Meine Seele erhebt den Herren” (BWV 10) uit van Johann Sebastian Bach. De solistenEsther Ebbinge (sopraan)Anneloes Volmer (alt)Sebastian Brouwer (tenor) Joep van Geffen (bas) ‘Meine Seele erhebt den Herren’ werd in 1724 voor het feest van Maria-Visitatie (2 juli) geschreven. Uitgangspunt van de cantate is de vaste lezing voor dit feest Lucas 1: 39 – 56, de lofzang van Maria. De melodie van het Duitstalige Magnificat is de basis van deze koraalcantate. Van de verschillende aria’s in deze cantate is het duet voor de alt en tenor het meest bekend, waarbij de koraalmelodie door de trompet wordt gespeeld. Bach maakte van dit deel een orgeltranscriptie in de reeks van zes Schübler koralen. Ook deze orgelversie wordt uitgevoerd in de cantatedienst. Voorganger: ds.Evert Jan Veldman Organist: Stef Tuinstra

Hoe restaureer je werelderfgoed?

Dit is de tweede religie en erfgoed lezing die door het Centrum van Religie en Erfgoed wordt georganiseerd. Het evenement is geïnspireerd door de recente brand in de Notre Dame. Dr. Claire Bételu (Université de Paris 1- Panthéon Sorbonne) gaat in op de restauratiegeschiedenis van dit beroemde Franse en werelderfgoed en bespreekt de vele dilemma’s die restauratie en herbouw met zich mee hebben gebracht en nog brengen. De titel van haar lezing is: ‘Restaurer Notre Dame: Conceptions d'une pratique et d'un édifice aux XIXè et au XXe siècles’. Dr. Julia Martínez-Ariño (RUG, Fac. ThRS) en Dr. Babette S. Hellemans (RUG, Geschiedenis) zullen reageren op haar lezing, als experts op het gebied van laïcité en van medievalisme. Aanmeldign: Uiterlijk 29 november, bij receptie.ggw@rug.nl

Meditatief concert

Multi-instrumentalist Zeger Vandenbussche speelt in de Kloosterkerk van Thesinge. De mooie akoestiek van de kerk leent zich heel goed voor Zegers verstilde muziek. Zeger speelt klarinet, ney, contrabas en gitaar en brengt meditatieve muziek met de intentie samen met ons een innerlijke reis te maken die ons dichter bij onszelf en de stilte brengt. Het is de tweede keer dat Zeger hier een concert geeft. In september gaf hij ook al een bijzonder concert in de kerk. U bent van harte welkom. Kijk voor een impressie op www.innersoundretreat.com/about-me of onderstaande website.

Gregoriaans Vesperconcert

Het Luthers Bach Ensemble brengt, net als voorgaande jaren, een gregoriaans Vesperconcert. "Concert" omdat het hier niet een dienst met een voorganger betreft, ook al volgt de samenstelling van de gezangen grotendeels de oude gregoriaanse liturgie die gold voor de tweede zondag van Advent. Het Gregoriaans is een eeuwenoude traditie, éénstemmig gezongen in het Latijn, met een zeer rijke variatie in melodie en expressie. In deze Vesper klinken onder andere Antifonen, Psalmen, een Hymne, een Responsorium, een Magnificat, alles wat je in een Vesper verwacht. Maar het is niet alleen Gregoriaans wat er klinkt, een aantal van de gezangen worden alternatim uitgevoerd. Dat wil zeggen dat om en om de Schola en het orgel een vers voor zijn rekening neemt. Voor de meeste van deze alternatimversetten tekent in dit concert Jehan Titelouze, een Franse orgelcomponist (1562 - 1633) die zijn orgelwerken expres zo schreef dat ze op allerlei orgels konden worden gespeeld, ook die met beperktere registers en zonder pedalen. Titelouzes sfeervolle versetten passen mooi bij de serene concentratie van het Gregoriaans. Proef de sfeer van eeuwen geleden op deze concertante Vesper in Sebaldeburen en op 8 december in de Lutherse kerk in Groningen.

Adventsconcert van Roon Staal

Zanger-pianist Roon Staal geeft een adventsconcert in de kerk van Nieuw Beerta. Met zijn warme stem en pianospel weet hij zijn bezoekers te raken en in de stemming te brengen van de aankomende kerstperiode door zijn vertolking van bekende songs als ‘Oh Holy Night, ‘Silent Night’ ‘Mary’s Boy Child’, ‘Gloria in Exelsis Deo’, ‘Away In A Manger’ en ‘The Holy City’. Ook staat ‘Pie Jesu’ op het repertoire evenals af en toe een eigen compositie die past bij de kerstgedachte.

Gregoriaans Vesperconcert

Alessandro Stradella - De prijs van de vrijheid

Het nieuwe gezelschap I Sonatori del Tordinona brengt 17-eeuwse muziek verweven met andere kunsten als voordracht, toneel, dans, mime, beeldende kunst, architectuur. Kern is het muziek-ensemble, bestaande uit een zangeres (Esther Ebbinge), twee barokviolen (Tommaso Toni en Agnieszka Papierska), klavecimbel en/of orgel (Edoardo Valorz) en violone (Severiano Paoli). Per project komen daar kunstenaars uit andere disciplines bij. Het eerste is 'Alessandro Stradella, de Prijs van de Vrijheid of Verliefd Genie, Briljante Boef'. Drie elementen brengen de toeschouwer/-hoorder anderhalf uur lang in een totaal andere wereld: 1 de muziek, veelal uit onuitgegeven manuscripten van Stradella's wereldlijke opera's en cantates, 2 de projecties van portretten van zijn geliefden en vijanden en 3 zijn onwaarschijnlijke levensverhaal. U hoort voordracht door Carolien Eijkelboom en u ziet een powerpointpresentatie samengestelddoor Gerard Salomons.