Activiteiten november 2019

Activiteiten per datumDatum
Informatieochtend kerkhof Solwerd

Bij de kerk van Solwerd in Appingedam ligt een kerkhof met een rijke geschiedenis. Deze kerk en bijbehorend kerkhof behoren sinds 1992 bij de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). De meer dan 150 graven stammen uit de periode van het jaar 1500 tot en met het jaar 2018. Het kerkhof is in de loop van de jaren in kwaliteit wat achteruit gegaan en vraagt nu om een grondige opknapbeurt. Dit om de graven en het omringende groen een beter aangezicht te geven. De heer Reint Wobbes, lid van de Kerkhovencommissie van de Stichting Oude Groninger Kerken verzorgt op zaterdagmorgen 2 november 2019 een inleiding over de geschiedenis van het kerkhof van Solwerd. Ook vertelt hij hoe op eenvoudige wijze een grote opknapbeurt kan worden uitgevoerd en, misschien net zo belangrijk, in de jaren daarna het beheer kan worden uitgevoerd. Daarvoor gaan we naar buiten om kort het kerkhof te bekijken, daar moet het immers gaan gebeuren! Mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het kerkhof van Solwerd en/of mensen die graag willen helpen met de grote opknapbeurt of het jaarlijkse onderhoud van het kerkhof zijn van harte welkom op deze interessante ochtend.Het is gratis en de koffie staat klaar!

Heropening kerk Breede 2 november

Op zaterdag 2 november is de feestelijke heropening van het kerkje in Breede, een van de 91 leden van de Groninger Kerkenfamilie. Dit wordt gevierd met een gevarieerd programma met sprekers en optredens. Tussen 12.00 en 14.00 uur is een officieel gedeelte voor genodigden maar daarna is iedereen van harte welkom. Tijdens de restauratie die een jaar duurde, was de kerk niet toegankelijk voor publiek maar vanaf nu staan de deuren weer dagelijkse open.

Carillonspel en torenbezichtiging

De maandelijkse bespeling van het carillon is verplaatst naar de zondag. Elke 1e zondag van de maand kunt u genieten van het carillonspel van 14.00 tot 15.00 uur. Ook kunt u de toren beklimmen, al vanaf 13.30 uur. Er zijn dan commissieleden aanwezig voor tekst en uitleg. Kijken naar de beiaardier mag ook. Op de website www.carillonmiddelstum.nl wordt in de week voor de bespeling gepubliceerd wat het thema is en/of de te spelen stukken zijn. Het is mogelijk dat wordt afgeweken van de 1e zondag i.v.m. bijvoorbeeld de Open torendag in juni en Open Monumentendag in september of gebruik van de kerk. U vindt dit dan op de website.

Marjolein Meyers: de Berini's

Marjolein Meijers met haar nieuwe programma ‘40 jaar Muziek’. Al 40 jaar leeft Marjolein Meijers van en voor de muziek. Net als in haar vorige programma Muziek! maakt Marjolein met haar vaste begeleiders Walter en Onno Kuipers mooie uitstapjes naar verre oorden. Met Ierse roots en pure Folk, Americana, Balkan…je kunt het zo gek niet verzinnen of zij spelen het.Marjolein Meijers: zang, bas, gitaar en banjo Walter Kuipers: viool, mandoline, bouzouki, doedelzak Onno Kuipers: accordeon, trekzak, gitaar Entree: €12,00, donateurs €10,00 en kinderen tot 12 jaar €5,00. Reserveren via onderstaand e-mailadres of 0595-571395 / 572875Entree: €12,00, Donateurs: €10,00, Kinderen tot 12 jaar: €5,00.

Cantatedienst

U luistert in deze tijd van Allerzielen naar “Ein deutsches Requiem“ van Johannes Brahms. Het stuk is bekend en geliefd, het eindigde dit jaar op plek 14 van de Hart en Ziel lijst van Radio 4! De uitvoerenden zijn:het Cantate ConsortTanja Obalski (sopraan) Nanco de Vries (bariton) het Grieg Pianoduo Elles van der Heiden en Siebert NixAlles onder de leiding van Jelte Hulzebos. Ein Deutsches Requiem is een van de belangrijkste werken van Johannes Brahms. Het is een omvangrijk, zevendelig werk en in meerdere opzichten is dit requiem anders dan de mis voor de overledene zoals deze in de Katholieke traditie gebruikelijk is. Brahms schreef het Deutsches Requiem niet voor liturgisch gebruik met een bede voor het zieleheil van de overledene, maar als troostmuziek voor allen die geliefden te betreuren hebben en bezorgd zijn om de eindigheid van hun eigen bestaan. Zo selecteerde Brahms verschillende Bijbelteksten om de compositie vorm te geven. Hij schreef het werk in 1868 voor koor, solisten (sopraan en bariton) en orkest. Een jaar later maakte hij de versie voor vierhandig piano die wij zullen uitvoeren. Voorganger: ds. Ruth Peetoom Organist: Stef Tuinstra

Op reis met Vocales

De zanggroep Vocales - 2 sopranen, 2 alten, tenor en bas - geeft zondag 3 november een concert in de Dorpskerk in Meeden. De zangers nemen de bezoekers mee op een vocale reis langs verschillende landen. Vocales zingt zowel a capella als met begeleiding. Er worden verschillende muziekstijlen gepresenteerd. Vocales is 2 jaar geleden opgericht. Het concert begint om 15.30 uur en duurt zo'n uur. Ze worden op piano begeleid door Dirk Swama uit Wildervank. Hij speelt ook enkele stukken op het gerestaureerde orgel, gebouwd in 1751 door A.A. Hinsz. De entree is vrij. Om de kosten te dekken, wordt een uitgangscollecte (vrijwillige bijdrage) gehouden.Entree gratis (collecte bij de uitgang)