Kunst in Zicht Toetanchamon, Schatten van de gouden farao

Datum 13 Nov 2019

Datum Remonstrantse Kerk Groningen

Kunst in Zicht Toetanchamon, Schatten van de gouden farao

Tot 22 september in Parijs en daarna vanaf 2 november in Londen is de grote tentoonstelling Tutankhamun: Treasures of the Golden Pharao te zien. Aanleiding voor Kunst in Zicht de egyptoloog Jaap van Dijk te vragen een lezing te houden over de ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1922, en over de 150 schatten die nu te zien zijn in de rondreizende tentoonstelling.

Wat weten we van leven en dood van deze farao en waarom is zijn graf zoveel kleiner dan dat van de andere farao's in het Dal der Koningen? In 2022 is het honderd jaar geleden dat archeoloog Howard Carter door een klein gat een blik wierp in de grafkamer van Toetanchamon en met stomheid werd geslagen door wat hij daar zag. Op de vraag "Can you see anything?", kon hij nog net zeggen "Yes, wonderful things". Om deze ontdekking en de opening van het Groot Egyptisch Museum luister bij te zetten, besloot het Egyptische Ministerie van Oudheden om een reizende tentoonstelling met 150 kunstwerken uit het graf samen te stellen. Van Californië tot Japan, van London tot Sydney zullen de schatten – waarvan 60 nooit eerder Egypte hebben verlaten - te zien zijn.

Jacobus (Jaap) van Dijk studeerde Egyptologie in Groningen en Leiden en was tot zijn pensionering als egyptoloog verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 1981 neemt hij vrijwel ieder jaar deel aan opgravingen in Egypte, o.a. in de dodenstad uit de tijd van Toetanchamon bij Memphis, in de Tempel van Moet in Karnak en in het graf van farao Horemheb, ooit Toetanchamons hoogste plaatsvervanger, in het Dal der Koningen.

Via onderstaand emailadres of telefonisch via 050 318 8651.

Voor leden €12,50 mits vooraf aangemeld en betaald.

Remonstrantse Kerk Groningen
Coehoornsingel 14