Ruim leven en Reflections

Datum 17 Okt - 17 Nov 2019

Datum Klein Wetsinge: Kerk Klein Wetsinge

Ruim leven en Reflections

Bo Scheeringa’s fascinatie voor het landschap van Noord-Groningen begon een jaar of tien geleden. Het maakte iets in haar los, deze eenvoudige schoonheid van de uitgestrekte landerijen, de authentieke dorpen, de middeleeuwse kerkjes en de Waddenkust, die samen het landschap vormen. De ruimte en de stilte bieden kans tot zelfreflectie en wie daar gevoelig voor is, spirituele beleving.

De laatste jaren was Groningen nogal negatief in het nieuws in verband met de aardbevingen. Veel bewoners maken zich grote zorgen, zijn bang of leven in stress vanwege alle problematiek die daaruit voortkomt. Toch zijn er maar weinig Groningers die echt weg willen uit de provincie. De gehechtheid aan de omgeving is groot. Wie zijn deze mensen die ervoor kiezen om te leven in deze dunbevolkte regio boven Groningen? En wat maakt het wonen hier zo bijzonder? En welke verklaring is er voor het feit dat relatief veel mensen uit Amsterdam ervoor kiezen om zich op het Hoogeland te vestigen?

Bo Scheeringa: "Wanneer ik als fotograaf een portret van iemand maakt, dan zegt het resultaat ook altijd iets over mij als fotograaf, hoe ik de geportretteerde zie of wat ik zoek in iemand. Datgene waar ik de nadruk op wil leggen, dat laat ik zien aan de toeschouwer. Dit is ook van toepassing op mijn foto’s van het Groninger Hoogeland. Dat wat ik zie, ervaar en voel in dit landschap, probeer ik te laten zien door middel van mijn portretten van het landschap en soms door middel van poëzie. Mijn beleving van Ruim Leven in Groningen, zowel letterlijk als figuurlijk, blijkt gedeeld te worden door velen. Ruimte in de zin van: geen verstikkende drukte, maar altijd een horizon in zicht, ruimte om van de stilte te genieten, ruimte om jezelf te kunnen zijn. Lucht en ruimte om adem de halen, ruimte is ook rust. Ruim leven is een goed leven". Het project Ruim Leven heeft geresulteerd in een ode aan het Groninger Hoogeland en haar bewoners. Het is een portret van een unieke regio die het waard is om gekoesterd en beschermd te worden.

NB de originele foto heeft een ander formaat. u ziet dus slechts een deel ervan.

Kerk Klein Wetsinge
Valgeweg 12