Sancta Maria ee-eeh!!

Datum 09 Nov 2019

Datum Obergum: Kerk Obergum

Sancta Maria ee-eeh!!

Met die langgerekte aanroeping van Maria openen we dit overwegend Spaanse programma. De vervolgtekst yn il hui cac cihuapille laat zien dat de Spaanse veroveraars in het kielzog van Columbus hun barokmuziek met succes hadden geïmplanteerd in de Nieuwe Wereld.

De beroemdste en belang­­rijkste componist onder die vroege emigranten was Hernando Franco (1532-1585). Als maestro de capilla aan de kathedraal van Guatemala en later van Mexico-Stad was hij niet te beroerd de oorspronkelijke bewoners in hun eigen taal, het Nahuatl, te laten meezingen, uiteraard nadat ze tegen wil en dank hun Coatlicue (‘grote moeder’) hadden ingeruild voor moeder Maria. Volgens een (onbewezen) theorie was een van hen wellicht zelf de componist van deze smeekbeden.

Een spannend concert dus, waarin als tweede verrassing de pas onlangs heruit­gegeven muziek van Antonio Juanas (±1755-1818) te beluisteren is, ruim twee­honderd jaar later dan Hernando Franco kapelmeester aan de kathedraal van Mexico-Stad.

Koor en instrumentaal ensemble staan zoals gebruikelijk onder leiding van Christofoor Baljon.

Programma
Juan del Encina (1468-1529): Pues que jamás olvidaros ¿Qu’es de ti, desconsolado?
Hernando Franco (1532-1585): Christus factus est Lumen ad revelationem Miserere mei Deus anoniem (in Nahuatl, de taal van de Azteken en Tolteken): Dios itlazonantzine Sancta Maria Giovanni Giorgi (± 1700-1762): Improperium expectavit cor meum Nunc dimittis servum tuum.
Antonio Juanas (1762/3-1816): Benedicamus Duo Seraphim Tibi laus, tibi gloria.

ONLINE KAARTVERKOOP
U kunt online kaarten bestellen via onderstaande website. Selecteer daartoe als eerste de door u gewenste concertdatum.

Kerk Obergum
Kerkpad 4