Expositie De Bevrijding

Datum 27 Sep - 13 Okt 2019

Datum Beerta: Bartholomeuskerk Beerta

Expositie De Bevrijding

Van vrijdag 27 september t/m zondag 13 oktober 2019 houdt het Bevrijdingsmuseum Noord Nederland in Beerta een expositie over de oorlog en bevrijding 1940-1945. In de Bartholomeuskerk is dan een presentatie ingericht met foto’s, verhalen en toelichting, films en voorwerpen over

- De Bevrijding van Beerta, de omliggende dorpen en Oost-Groningen in april 1945.
- Het Verzetstrijdersplein met een presentatie van straatnamen genoemd naar verzetslachtoffers. Hiermee worden alle verzetshelden geëerd, ook allen waarvan we geen naam weten maar die hun leven lieten voor onze vrijheid.
- De presentatie Hongerwinter en voedselvoorziening is samengesteld met foto’s en filmbeelden. Het is dit jaar vijfenzeventig jaar geleden dat er kinderen uit het hongerende westen naar het noorden kwamen en hier gastvrij onderdak vonden.
- De presentatie Stille Helden over verzetsmensen uit de regio met daarbij de première van de nieuwe filmdocumentaire met het verhaal over een boer uit De Bult in Oost-Groningen.
- De presentatie Radio Oranje. U kunt luisteren naar de eerste uitzending van Radio Oranje met de toespraak door Koningin Wilhelmina, de complete uitzending van 12 minuten.
- Diverse filmjournaals worden getoond, onder meer van de bevrijding van Groningen.
- Er is een verkoopstand met boeken en dvd’s over de periode oorlog en bevrijding.
- In het Museumcafé kunt u met koffie/thee/fris verhalen en verslagen inzien.

De expositie “De Bevrijding” wordt gehouden in het markante monumentale gebouw De Bartholomeuskerk, wat op zich al een bezoek waard is. Kortom: een unieke kans om dit mooie gebouw eens van binnen te bekijken door nu de unieke presentatie van het Bevrijdingsmuseum Noord Nederland te bezoeken.

Elke vrijdag, zaterdag en zondag geopend 10.00-17.00 uur. De toegang is gratis.

Bartholomeuskerk Beerta
Hoofdstraat 263