Mathilde van Wijnen exposeert

Datum 05 Sep - 13 Okt 2019

Datum Klein Wetsinge: Kerk Klein Wetsinge

Mathilde van Wijnen exposeert

Mathilde van Wijnen leidt een artistiek dubbelleven: ze is beeld- en toonkunstenaar. Ze interpreteert met cello en viola da gamba het werk van anderen; haar verbeelde interpretaties van de natuur zijn geheel eigen. Overeenkomsten tussen muziek en de kunst die Van Wijnen creëert zijn er te over. Uitgangspunt is steeds de compositie, het gebruik van ritme, waarbij de gekozen klanken het stuk kleur geven. De minimalistische muziek van Arvo Pärt past goed bij de ‘tekeningen’ van Van Wijnen. Het repetitieve karakter verleent muziek en bewerkt papier een poëtische sfeer.

Snijden in papier
Van Wijnen tekent met een stanleymes. Haar zorgvuldig geplaatste sneden maken het papier vouwbaar, waardoor er een meerdimensionaal reliëf ontstaat, met dank aan de lichtval. Landschappelijke elementen als riet, een zandstrand en (stromend) water vinden hun weg in papieren transcripties. Maar ook atmosferische manifestaties als mistflarden en lichtreflecties zijn om te zetten in papier.

Blijft het bij wit, dan benadrukt dat voor Mathilde van Wijnen de oneindigheid, om je er als beschouwer van dichtbij aan over te geven en onbegrensd in te laten onderdompelen. Dat kan ook bij de donkere kant die altijd op de loer ligt. Deze tekeningen zijn aardser, meer bewerkt ook. Voor Van Wijnen symboliseren ze krachten, dreigingen, lichte balansverstoringen.

Ze zwart deze vormen door potlood in te zetten voor zachte tekeningen, zacht pastel voor de illusie van houtverkoolde oppervlaktes en grafiet voor een donkere metaalglans. Als toeschouwer word je meegenomen in haar natuurbeleving, als je er wat tijd voor neemt.

Kerk Klein Wetsinge
Valgeweg 12