Houten kerstgroep De Verwondering

Datum 14 Dec 2018 / 06 Jan 2019

Datum Oosterwijtwerd: Kerk Oosterwijtwerd

Houten kerstgroep De Verwondering

De Mariakerk van Oosterwijtwerd heeft een kerstgroep in bruikleen gekregen. De houten beelden zijn in 1955-1956 gemaakt door de beeldhouwer Pieter van Velzen, die de groep de naam ‘De Verwondering’ meegaf. Alle zeven figuren doen in hun eenvoud en ingetogenheid denken aan Romaanse beelden.

Pieter van Velzen ( Weesp 1911-Nieuw-Loosduinen 1990) was beeldhouwer, glazenier en schilder. Met Aad de Haas en Jaap Min was hij een van de vernieuwende krachten binnen de naoorlogse kerkelijke kunst.

Kerstgroep Pieter van Velzen is afkomstig uit de RK kerk in St. Nicolaasga. De parochianen hadden hun oude kerststal in ere hersteld, omdat ze die grotere beelden beter vonden passen in de grote neogothische St. Nicolaaskerkerk. Vervolgens werd de groep van Pieter van Velzen voor bruikleen (met de mogelijkheid van koop) aangeboden. Als plaatselijke commissie zijn we in juli gaan kijken en waren meteen onder de indruk van de zeggingskracht.

In de kersttijd zijn de beelden te zien in de kerk van Oosterwijtwerd.

Kerk Oosterwijtwerd
Oosterwijtwerd