Wandeling Joodse buurt

Datum 08 Jul - 23 Sep 2018

Datum Groningen: Folkingestraat synagoge

Terug naar ActiviteitenTerug naar Activiteiten
Wandeling Joodse buurt

In de komende zomermaanden organiseert Synagoge Groningen op woensdag en zondag wandelingen door de voormalige Joodse buurt rondom de Folkingestraat. De eerste is op 8 juli en vanaf dan zal er elke week op dezelfde tijd gewandeld worden. De laatste wandeling is op 23 september.

Tijdens de wandelingen wordt volop aandacht besteed aan de vijf monumentale kunstwerken die er 21 jaar geleden onder de titel Verbeeld Verleden ter herinnering aan het joodse verleden werden aangebracht. In de synagoge zelf is de expositie Stardust & Chickensoup te zien. Daarin geven studenten van kunstacademie Minerva met moderne middelen hun visie op hetzelfde onderwerp. De beroemde Gronings-Joodse zangeres Julia Culp geeft er zelfs acte de présence.

Verder neemt de gids de deelnemers mee langs steegjes waar zich vroeger de arme kant van de Joodse gemeenschap bevond, met zijn kippenplukkers en 'voddenjoden'. De Joodse winkeliers in de Folkingestraat daarentegen waren een stuk welvarender, zoals de koosjere slager Isaac Nieweg. Dat is nog te zien aan zijn rijkversierde portiek.

Periode: iedere zondag en woensdag in juli, augustus en september (andere dagen mogelijk in overleg).
Aanvang 13.00 en 15.00 uur
Dagen: iedere zondag en woensdag in juli en augustus en in september elke zondag

U hoeft zich niet aan te melden voor de wandeling. Op tijd melden bij de balie is alles wat u hoeft te doen.

Folkingestraat synagoge
Folkingestraat 60
Groningen
Zondag 8 juli t/m 23 september 2018

Website: https://www.facebook.com/folkingestraatsynagoge/?ref=br_rs