Activiteiten december 2018

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Van Zijl Consort
Van Zijl Consort

Stichting Klassiek Leek e.o. organiseert op zondag 09 december 2018 opnieuw een concert in de kerk van Midwolde. Dit keer verzorgt door het Van Zijl Consort.Bestaande uit top amateurs: Marjolein de Goede (viool) Johannes von Gleich (Cello) Robert Jan van der Feen (Fluit) Rigobert van Zijl (Klavecimbel) Zij spelen ook in andere bekende orkesten zoals o.a Noordelijk Bach Consort. Het Van Zijl Consort verzorgt een afwisselend concert met muziek van onder andere de familie Bach. Zo eindigt het concert met het prachtige largo en de canon uit de triosonate van het Musikaliches Opfer; een compositie die Johann Sebastian Bach maakte bij zijn bezoek aan het hof van Frederik de Grote in Potsdam, toen zijn zoon Carl Philipp Emanuel daar hofcomponist was. Naast Bach zal er in het concert muziek van Haydn worden uitgevoerd, namelijk een van zijn welluidende Londoner trio’s. En als contrast klinken er ook moderne werken van Debussy en van de Nederlandse componist Ton Bruynel, die akoestische en elektronische muziek combineerde. De uit te voeren werken worden kort toegelicht. Entree € 12,50 aan deur bij kerk. Voorverkoop kaarten via Biocorner Easyhobby Tolberterstraat 19 te Leek á € 10,00 euro Voorverkoop start 14 dagen voor concert datum. Voor verdere informatie zie de website van de stichting: www.skleek.nl, ook te gebruiken voor eventuele reservering van kaarten. De StichtingStichting Klassiek Leek e.o. is opgericht op 12 maart 2015 en stelt zich als doel het organiseren van klassieke concerten in Leek en omstreken. Daarnaast wil de stichting een brug slaan naar verzorgings- en verpleeghuizen om ook daar concerten te verzorgen. Stichting Klassiek Leek e.o. is een stichting zonder winstoogmerk en is voor haar inkomsten afhankelijk van donaties.

Ariadne auf Naxos
Ariadne auf Naxos

Musica Poëtica brengt bijzondere concerten, waarbij barokmuziek in zijn meest pure en originele vorm wordt gepresenteerd. In deze oorspronkelijke 'oervorm' wordt de muziek gecombineerd met voordracht door acteurs, tekst en dans, dus zoals de muziek werd gepresenteerd in de tijd waarin deze werd gecomponeerd. Ook het samenspel en de interactie met het publiek zijn bijzonder; het publiek zit dicht op de muzikanten en acteurs/zangers en reactie op het spel wordt aangemoedigd. UitvoerendenMichal Bitan, Ariadne, João Luís Paixão, Theseus, Laila Catghleen Neuman, Oreade John Ma, viool, Giorgos Samoilis, viool, Sara de Vries, altviool, Maria Sanchez, cello, Silvia Jimenez, contrabas, Jörn Boysen, klavecimbel

Goden van Egypte
Goden van Egypte

Maarten Raven is conservator collectie Egypte van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Hij studeerde Egyptische Taal- en Letterkunde, Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit Leiden en verrichtte van 1975 t/m 2017 veldwerk in Sakkara (Egypte). Sinds september 2012 is Raven bijzonder hoogleraar Museologie van het Oude Egypte aan de Universiteit Leiden, binnen de afdeling Egyptologie van de Faculteit Geesteswetenschappen. Goden van Egypte is de vijfde in een rij spraakmakende wintertentoonstellingen van het Rijksmuseum van Oudheden, na Petra, Carthago, Koninginnen van de Nijl en Nineveh. Met deze grote tentoonstelling brengt het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden vanaf 12 oktober 2018 weer vele topstukken naar Nederland. Kunst in Zicht heeft opnieuw een conservator van het RMO bereid gevonden een lezing te houden in Groningen. Het oude Egypte is doordrenkt van religie en magie. Verhalen over goden en de schepping bepaalden het wereldbeeld van de bevolking. In de tentoonstelling leert u fascinerende goden en symbolen herkennen en het Egyptische wereldbeeld beter begrijpen. Er is aandacht voor de functie van de tempels in het land, de reis naar de onderwereld en het gebruik van huisaltaren. Cruciaal was de positie van de farao, die immers de reïncarnatie van de god Horus op aarde was. Goden van Egypte sluit af met de rol die de Egyptische goden spelen in moderne kunst, films en lifestyle, geïllustreerd door objecten uit een bijzondere privécollectie.Prijs voor donateurs €11,00 mits van tevoren betaald.Aanmelden voor de lezingof tel. 050 318 8651

Christmas Delight van Cantatrix
Christmas Delight van Cantatrix

Een feest van herkenning Als in een kleurrijk wandtapijt verweeft Cantatrix in dit programma alle elementen van het traditionele kerstverhaal, door het evangelie van Lucas symbool geworden voor de heilige geboorte. Een geboorte die door de eeuwen heen inspiratie heeft geleverd voor schrijvers, dichters, schilders, en uiteraard ook componisten. Het programma op dit feestelijke thema stamt gedeeltelijk uit de rijke Engelse koortraditie maar ook een Nederlandse bijdrage ontbreekt niet. Wat te denken van de arrangementen van Jetse Bremer en “O-Antifonen” een nieuwe compositie van de eigen dirigent Hans Leenders. De muziek in dit programma leidt van de eenvoudigste compositie tot majestueuze dubbelkorigheid. Maar ook de traditionele carols ontbreken niet. Het programma wordt uitgevoerd met jeugdkoor Viva La Musica. Cantatrix en Viva la Musica zijn een nauwe samenwerking aangegaan en de jeugd vergezelt Cantatrix gedurende de gehele serie.Kaarten kopen.

Houten kerstgroep De Verwondering
Houten kerstgroep De Verwondering

De Mariakerk van Oosterwijtwerd heeft een kerstgroep in bruikleen gekregen. De houten beelden zijn in 1955-1956 gemaakt door de beeldhouwer Pieter van Velzen, die de groep de naam ‘De Verwondering’ meegaf. Alle zeven figuren doen in hun eenvoud en ingetogenheid denken aan Romaanse beelden. Pieter van Velzen ( Weesp 1911-Nieuw-Loosduinen 1990) was beeldhouwer, glazenier en schilder. Met Aad de Haas en Jaap Min was hij een van de vernieuwende krachten binnen de naoorlogse kerkelijke kunst. Kerstgroep Pieter van Velzen is afkomstig uit de RK kerk in St. Nicolaasga. De parochianen hadden hun oude kerststal in ere hersteld, omdat ze die grotere beelden beter vonden passen in de grote neogothische St. Nicolaaskerkerk. Vervolgens werd de groep van Pieter van Velzen voor bruikleen (met de mogelijkheid van koop) aangeboden. Als plaatselijke commissie zijn we in juli gaan kijken en waren meteen onder de indruk van de zeggingskracht. In de kersttijd zijn de beelden te zien in de kerk van Oosterwijtwerd.

Adventsconcert
Adventsconcert

Het concert zal worden verzorgd door het gemengd amusementskoor Aig’n Wies o.l.v. Meeuwes Peetsma en het Volksonderwijskoor Roodeschool o.l.v. Jelle Tienstra met begeleiding van S.D.G. o.l.v. dirigent Sander Snip. De koren zingen Christmas Carols en bekende en minder bekende liederen in de kerstsfeer. U hoeft niet alleen te luisteren, meezingen kan ook. Het orgel zal tussendoor bespeeld worden door Jelle Tienstra. Een combo van SDG zal buiten de gasten verwelkomen met kerstmuziek. De kerk wordt in kerstsfeer versierd. Tijdens de pauze wordt chocolademelk en iets lekkers uitgedeeld. De toegang is gratis, ter bestrijding van de onkosten wordt een collecte gehouden.

Kerststallen
Kerststallen

Werkgroep 'Open Kerk' Protestantse Gemeente Grootegast-Sebaldeburen organiseert een expositie Kerststallen in het Witte Kerkje, Grootegast van 14 t/m 23 december. Veel mensen hechten waarde aan een kerststal in hun huis tijdens de kerstdagen. Maar waar komt die kerststal eigenlijk vandaan en wat is de gedachte er achter? En waarom zou je een kerststal in huis halen? De eerste kerststal werd geïntroduceerd door Franciscus van Assisi in 1223 met levende figuren en have, teneinde het kerstevangelie zo realistisch mogelijk voor te stellen.

Kerstconcert Luthers Bach Ensemble
Kerstconcert Luthers Bach Ensemble

Programma Antonio Vivaldi, Gloria in D RV 589 J.S. Bach, cantate schwingt freudig euch empor BWV 36 Weihnachtsliederen van o.a. Praetorius, Buxtehude, Hassler.UitvoerendenLuthers Bach Ensemble (kleinkoor, solisten & barokorkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda Sara Jäggi (sopraan) | Robert Kuizenga (altus) | Johannes Weiss (tenor) | Harry van der Kamp (bas) EntreeAppingedam €25 | €22 vriend Groningen €25 | €22 vriend | €15 student | €35 eerste rang Voorverkoop Boekhandel Godert Walter Groningen, Oude Ebbingestraat 53 | Boekhandel Daan Nijman Roden, Heerestraat 87 & winkelstraat UMCG | Cigo, Overdiep 4 Appingedamzaterdag 15 december 20:00 uur Nicolaikerk Appingedam zondag 16 december 15:00 uur Der Aa-kerk Groningen Online kaarten bestellen via website

NNO Piano Trio
NNO Piano Trio

Van Vivaldi- tot salonmuziek en jazz Het piano trio bestaat uit, Segei Bolotny Viool, Sven Otte, contrabas en de pianiste, Keiko Sakuma. De makkelijk toegankelijke werken zitten vol met romantiek en virtuositeit. Sergei, geen onbekende voor ons publiek, afkomstig uit Oekraïne, studeerde in Wenen waar hij in alle grote orkesten speelde, van de Wiener Volksoper, Staatsoper tot de Wiener Philharmoniker. Keiko studeerde in Japan en ging verder aan het Mozarteum in Salzburg en in Wenen. Keiko gaf concerten in diverse Europese landen en in de VS. Sven speelt niet alleen in het NNO maar houdt zich ook bezig met andere muziekdisciplines.

Zondag matinee concert
Zondag matinee concert

Het komende jaar organiseren we een serie van elf maandelijkse zondag matinee concerten in samenwerking met Erik Huele. We beginnen steeds om 11.30 uur met een luisterconcert van 45 minuten. Daarna is er een pauze en daarna komt dezelfde musicus terug voor nog eens 45 minuten, maar nu mag er gepraat worden én geluncht!! We bieden bij deze reeks concerten een speciaal luncharrangement aan. We denken dat dit een mooie traditie kan worden. € 10,- entree concert, € 27,50 incl. lunchmenu, twee gangen met een goed glas wijn. Het eerste concert is op 30 september. Erik Huele bijt dan zelf het spits af. De volgende data zijn: zo 21 okt: Henk-Doeke Odinga zo 18 nov: piano duo (en solo) Elvire Boelee & Dimitrov Boelee zo 16 dec: Carolien Fleumer zo 20 jan 2019: Coert huijsman Meer informatie over musici is binnenkort te vinden op de agenda van www.blg.nl.