Activiteiten december 2018

Activiteiten per datumDatum
Activiteiten per categorieCategorie
Relieken
Relieken

Vanaf 12 oktober toont Museum Catharijneconvent een ongekende variëteit aan krachtige relieken. Van een reliekhouder met een splinter van de doornenkroon van Jezus, zand en stenen uit het Heilig Land, een huisaltaar met een haar van Diego Maradona, zem-zem water uit Mekka tot aan bodhiblaadjes afkomstig van de plaats waar Boeddha tot verlichting kwam. Van schitterend tot onooglijk, van imponerend tot ontroerend. Eén van de topstukken komt uit het Louvre: een rijk versierde houder met een fragment van de doornenkroon van Jezus.

World Press Photo in Groningen
World Press Photo in Groningen

Wij bieden de WORLD PRESS PHOTO tentoonstelling een podium in Groningen: prachtige persbeelden, portretten en documentairefoto's uit alle windstreken. Deze foto's vertellen unieke verhalen waar nog veel meer over te weten is; wat gebeurt er in de wereld, hoe communiceert beeld en hoe is zo'n foto gemaakt? Het is mogelijk de tentoonstelling te bezoeken met de klas of uw collega's. Van 9 november - 2 december 2018 zijn we terug in de Synagoge.

Duo-expositie Marleen Bakker en Barbara van Haaften
Duo-expositie Marleen Bakker en Barbara van Haaften

Vanaf 2 december is de duo-expositie van twee schilders; Marleen Bakker en Barbara van Haaften in de kerk te zien. Barbara leeft voor muziek en schilderen. Eerst heeft ze een studie piano aan het conservatorium van Amsterdam afgerond en daarna kunstgeschiedenis aan de UVA. Maar tekenen en schilderen hoorde al van kinds af aan bij haar, net zoveel als pianospelen en nog meer dan de geschiedenis van kunst. In 2011 is ze daarom begonnen met de opleiding Schilderkunst aan de Klassieke Academie te Groningen en daar in juni 2016 afgestudeerd. Barbara werkt graag met olieverf, aquarel of drukinkt. Marleen Bakker uit Sauwerd heeft al eerder in de kerk geëxposeerd en laat ook jaarlijks werk zien van de cursisten van haar schilderschool in Winsum. Verder werkt ze met de basisscholen aan een jaarlijks terugkerend kunstproject dat ook elk jaar in de kerk is te zien.NB: de kerk is beide kerstdagen en nieuwsjaarsdag gesloten

Galmen in de kerk
Galmen in de kerk

De commissie Kerk in het Dorp – Eenrum zet elke eerste zaterdag van de maand de deur open voor iedereen die in de kerk van Eenrum wil komen zingen, muziek maken of anderszins de unieke akoestiek van deze kerk wil uitproberen. In de afgelopen twee jaar bezochten al veel mensen de Eenrumer kerk om van deze unieke gelegenheid gebruik te maken: zangers en zangeressen, gitaristen, saxofonisten, bandjes, strijk-ensembles, koren etc. Alles kan! Ook het bespelen van het orgel of de piano behoort, uiteraard in overleg, tot de mogelijkheden. Wilt u komen galmen, neem dan uiterlijk de woensdag voor de eerste zaterdag van de maand even contact op met Noor Agter (0595-491830) of stuur een mailtje naar info@kerkinhetdorp.nl.

Carillonspel en torenbezichtiging
Carillonspel en torenbezichtiging

De maandelijkse bespeling van het carillon is verplaatst naar de zondag. Elke 1e zondag van de maand kunt u genieten van het carillonspel van 14.00 tot 15.00 uur. Ook kunt u de toren beklimmen, al vanaf 13.30 uur. Er zijn dan commissieleden aanwezig voor tekst en uitleg. Kijken naar de beiaardier mag ook. Op de website www.carillonmiddelstum.nl wordt in de week voor de bespeling gepubliceerd wat het thema is en/of de te spelen stukken zijn. Het is mogelijk dat wordt afgeweken van de 1e zondag i.v.m. bijvoorbeeld de Open torendag in juni en Open Monumentendag in september of gebruik van de kerk. U vindt dit dan op de website.

Kamerkoor Tiraña
Kamerkoor Tiraña

‘Een oudedagszonde’, zo noemde Rossini zijn Petite Messe Solennelle. De Italiaanse componist was al met zelfgekozen pensioen toen het koorwerk in zijn hoofd opkwam. ‘Een koor van twaalf engelen kan volstaan’, schreef Rossini, maar met Kamerkoor Tiraña pakken we het toch wat uitgebreider aan. In 1863 schreef Rossini als zijn laatste van zijn miniaturen zijn Petite Messe solennelle voor klein vierstemmig koor, inclusief de vier solisten, twee piano’s en een harmonium. Wat Onze Lieve Heer aangereikt kreeg, is en blijft een vrij raadselachtig, hoffelijk en elegant, maar ook in wezen melancholiek werk. De mis werd gepubliceerd na een lange periode van stilte, waarin Rossini niets meer voor de openbaarheid had gecomponeerd. Het werk werd meteen populair, vanwege zijn overwegend vrolijke karakter, maar ook omdat het iets raadselachtigs heeft. Niet voor niets schreef Rossini aan het eind van zijn manuscript: “Lieve Heer, kijk, nu is deze armzalige kleine mis klaar. Is het werkelijk sacrale muziek (musique sacrée) of vervloekte muziek (sacrée musique)? …. Welnu, wees geprezen en laat mij toe tot het paradijs.” Een ‘ouderdomszonde’, wellicht in Rossini’s eigen ogen maar wij weten beter: het is niet voor niets al ruim150 jaar het lievelingswerk van talloze koorliefhebbers en zangers!Kaarten aan de kassa en via onderstaande website.

Filofonisch Orkest met Opmaat 40
Filofonisch Orkest met Opmaat 40

Het Filofonisch Orkest verzorgt een bijzonder concert in ‘t Marnehoes in het teken van het 40-jarig jubileum van dit orkest. In 1979 werd het begin gemaakt met wat nu Het Filofonisch Orkest is. Het orkest van 12 musici bestaat uit een verrassende combinatie van blazers met piano en slagwerk, onder leiding van dirigent, arrangeur en componist Libbe Oosterman. De verbinding tussen de stukken is het getal 40. De presentator neemt u mee op een muzikale reis, waarbij 40 een belangrijke rol speelt…… Entree€12,00. Voor donateurs €10,00 en voor kinderen €5,00.Reserveren Via onderstaand emailadres of 0595–571395 / 572875

De kerk als tijdmachine
De kerk als tijdmachine

Oude Groninger Kerken zijn gestolde geschiedenis. Je kunt er eeuwenoude sporen vinden! Maar spoorzoeken valt nog niet mee... voor een kind, en voor menig volwassen bezoeker, is het een lasagna van tijdlagen. Stefan en Keijser toont in 'De kerk als tijdmachine' laag voor laag, tijdvak voor tijdvak, hoe het allemaal zo gekomen is. Van de lege wierde in het Groninger land tot aan de multifunctionele hedendaagse kerk. In minutieuze tekeningen, met verf ingekleurd, wordt de geschiedenis ontrafelt. Als kijker ontdek je hoe kerken ooit zijn gebouwd, en hoe de gebouwen door de eeuwen heen voortdurend veranderden, in aansluiting op de religieuze, politieke en levensopvattingen van mensen. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur en zon- en feestdagen 13.00 - 17.00 uur.

Lichtjesavond
Lichtjesavond

Wij organiseren een herdenkingsmoment in de kerk en op de begraafplaats van Midwolde om kaarsen te branden voor hen die zo'n grote plaats in ons leven hebben ingenomen en ons altijd dierbaar zijn gebleven. Op deze tweede zondag van December is het ook Wereldlichtjesdag en worden er op de hele wereld om klokslag 19.00 uur kaarsen gebrand voor overleden kinderen. Dit herdenkingsmoment is voor iedereen die iemand heeft verloren. Ook wanneer een dierbare elders is begraven of gecremeerd, bent u van harte welkom om deel te nemen.

Adventsconcert Marina Maurer en Gerard van Reenen
Adventsconcert Marina Maurer en Gerard van Reenen

Op zondagmiddag 9 december om 15:00 uur zullen Marina Maurer (viool) en Gerard van Reenen (fortepiano) het jaarlijkse Adventsconcert geven in ‘t Sael in Groot Wetsinge. 'T Sael is het middeleeuwse voorhuis van de monumentale pastorie in Groot Wetsinge. Zij zullen werken spelen van D. Buxtehude, J.S. Bach, J.Chr. Bach, Ph. Meyer en W.A. Mozart. Van Buxtehude en J.S. Bach speelt Gerard van Reenen op zijn fortepiano het adventskoraal “Nun komm’, der Heiden Heiland”. Beide koralen hebben dezelfde melodie als basis, maar beide componisten hebben deze melodie op hun eigen wijze uitgewerkt, Buxtehude vrij sober en eenvoudig, Bach ruim versierd met uitgebreide omspelingen. De jongste zoon van Bach, Johann Christian, heeft een aantal sonates geschreven voor viool en klavecimbel (of fortepiano). De beide musici spelen de opgewekte en sprankelende sonate in A gr.t. op. 10 nr. 4. Philippe-Jacques Meyer (1737-1819) was actief als componist en harpist in Parijs. Van hem spelen Marina en Gerard “Variaties over Menuet d’Exaudet”. Eén van de mooiste sonates voor viool en piano van Mozart is die in e kl.t. KV 304. Deze zal tijdens het Adventsconcert ten gehore worden gebracht. De fortepiano is de voorloper van onze huidige piano. Meestal geeft het samenspel op viool en piano problemen met de balans tussen beide instrumenten. De piano heeft door zijn volle en krachtige toon meestal de overhand. Dat probleem doet zich bij het spel op de fortepiano niet voor omdat dit instrument een veel bescheidener volume heeft. Bij weloverwogen spel zijn beide instrumenten perfect in balans. Het belooft daarom een heel bijzonder concert te worden. Tijdens de pauze verzorgen wij heerlijke hapjes passend bij de voorstelling. De mooie muziek, de heerlijke hapjes en de intieme sfeer zorgen voor een prachtige avond. Deze voorstelling kost €15,00 inclusief hapjes. Tijdens de pauze serveren wij hapjes passend bij de tijd of thema van de muziek.