Herdenking Kristallnacht 1938-2018

Datum 04 - 08 Nov 2018

Datum Groningen: Voormalige Jeugdsynagoge, Folkingedwsstraat 16 e.a. locaties

Terug naar ActiviteitenTerug naar Activiteiten
Herdenking Kristallnacht 1938-2018

In de stad Groningen wordt binnenkort de Kristallnacht, die bijna 80 jaar geleden in Duitsland plaatsvond, herdacht met een reeks activiteiten. De reeks wordt op 8 november afgesloten met de Herdenkingslezing door journaliste en schrijfster Pauline Broekema. Op 9 november organiseren de synagogen in Zuidlaren en Winsum herdenkingen.

In de stad Groningen wordt de Kristallnacht en de nasleep ervan van 4 t/m 8 november met een gevarieerd programma herdacht.
Op zondag 4 november geeft historicus Stefan van der Poel in het gebouw van het Humanistisch Verbond een lezing met de titel ‘Een collectieve Europese herinnering aan de Shoah?’. In deze lezing staan de (on)mogelijkheden van een gemeenschappelijke Europese herinnering betreffende de Shoah centraal.
Predikante Esther Struikmans spreekt op woensdag 7 november in boekhandel Godert Walter over de gevaarlijke gevolgen van hate speech en discriminerende uitingen in 1938 én nu onder de titel ‘Woorden zijn niet onschuldig’. De afsluiting van het programma in de stad Groningen is bij wijze van uitzondering op (donderdag) 8 november. Voor deze datum is gekozen omdat dit jaar op 9 november (de eigenlijke datum van de Kristallnacht) de sabbat (joodse rustdag) begint.
Om 20.00 uur vertrekt vanaf de Grote Markt een stille tocht naar de voormalige jeugdsynagoge aan de Folkingedwarsstraat. Vanaf 20.30 uur start in de jeugdsynagoge een programma onder leiding van Jacques J. d’Ancona. De avond begint met de herdenkingslezing door journaliste (NOS journaal) en schrijfster Pauline Broekema. Haar lezing is getiteld ‘Berichten bereikten de Hoendiepskade…’ en gaat over de onrust die de Kristallnacht veroorzaakte in de joodse gemeenschap van Groningen.
Verder zijn er liederen door het 4 Mei-Projekt, gedichten over de Kristallnacht door leerlingen van het Stadslyceum en het ontroerende lied Mijn kleine Kristallnacht van de Groningse singer-songwriter George Welling.

Uitgebreide informatie over het programma Groningen (+Winsum en Zuidlaren) herdenkt 80 jaar Kristallnacht: klik op de homepage www.folkingestraatsynagoge.nl rechts onderaan op Programmaboekje herdenking Kristallnacht 2018
En verder: www.kristallnachtherdenking.nl

Voormalige Jeugdsynagoge, Folkingedwsstraat 16 e.a. locaties
Folkingedwarsstraat 16
Groningen
Zondag 4 november t/m 8 november 2018

Website: http://www.facebook.com/folkingestraatsynagoge