Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928

Datum 26 Mei - 04 Nov 2018

Datum Groninger Museum

Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928

Woensdag 5 juni was het precies honderd jaar geleden dat een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg oprichtten. In Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 staat het spannende culturele klimaat in Groningen aan het begin van de 20ste eeuw in Groningen centraal. Tot en met 4 november 2018 zijn ruim 250 werken van onder meer Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink, maar ook Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh in het Groninger Museum te zien.

Er zijn ruim 250 werken te zien, waaronder schilderijen, tekeningen, drukwerk en grafiek van Ploegleden zoals Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink, in contrast met werk van coryfeeën zoals Jozef Israëls, H.W. Mesdag, Otto Eerelman en tijdgenoten. Het toont hoe de ‘jonge wilden’ zich losmaakten van de toenmalige gevestigde orde. Daarnaast is er aandacht voor het werk van Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh, die beiden van groot belang zijn geweest voor de schilderkunstige ontwikkeling binnen De Ploeg.

Groninger Museum
Museumeiland 1